Virikkeitä häkin ulkopuolelle häkistä käytettäväksi

Hmm, mielenkiintoinen otsikko! Tällä tarkoitan siis häkkieläimelle tarkoitettavia virikkeitä, joihin eläin yltää häkistään, mutta jossa itse virikkeet ovat silti häkin ulkopuolella. Tämä on osittain omistajalle helppo tapa tarjota linnulleen virikkeitä, mutta myös tapa tarjota kokeneelle leikkijälle extrahaastetta. Tämä tarjoaa häkissä asuvalle linnulle tekemistä esimerkiksi omistajan työpäivän ajaksi.

Tuoreita kasveja aran häkin päällä. Kuva: Flickr.com / Mel Vincent, CC BY-NC-ND 2.0

Yksinkertaisimmillaan tämän voi toteuttaa normaalin häkin kanssa asettamalla häkin päälle jotain leluja tai ruokaa, joka ei sellaisenaan mahdu pinnojen välistä. Esimerkiksi kokonaisia hedelmiä, isohkoja leluja tai lelunpalasia tai vaikkapa heinää tai risuja ulkoa. Lintu voi kiipeillä kaltereissa ja syödä, leikkiä ja etsiä ruokaa.

Tällainen virikkeiden tarjoamistapa on omistajalle näppärä ja nopea, sillä se ei välttämättä vaadi lainkaan valmisteluja. Se toki vaatii linnun, joka osaa kyseisenlaisia virikkeitä käyttää. Häkin katolle laitetut virikkeet eivät kuitenkaan vaadi linnulta kovin paljoa. Jos lintu ei tajua tai halua kiipeillä kattokaltereissa yltääkseen häkin katolla oleviin juttuihin, voi yhden orren viedä niin lähelle kattoa, että lintu yltää katolle ilman akrobatiaa. Vielä helpommaksi asian saa, jos hankkii esimerkiksi kourumaisen kanien heinätelineen, joka asennetaan häkin ulkopuolelle (niin, ettei lintu voi sitä pudottaa, eli tarvittaessa esim. nippusiteillä tai rautalangalla kiinnittäen). Kouruun voi pudottaa jälleen ruokaa, leluja tai muuta sälää, kunhan se on niin suurta, ettei se solahda suorilta häkin pinnojen välistä pohjalle. Häkkiin kohdalle voi asentaa esimerkiksi orren, tai samalla jopa kulhon, johon vahingossa tippuvat ruokapalat voivat tippua ilman että ne menevät hukkaan. Esimerkiksi kokonaiset hedelmät tai vihannekset, tai itsetehdyn lintuleivän palaset sopivat tällaiseen ruokintaan vallan mainiosti.

Häkin pinnojen läpi tapahtuvassa ruokailussa tulee ottaa huomioon turvallisuus. Esimerkiksi itsetehdyissä häkeissä verkkona saattaa olla sinkitty verkko, josta sinkkiä irtoaa jos verkko kastuu. Tällöin varsinkaan kosteita ruokia ei kannata tarjoilla verkon läpi saataville.

Hyvin kokeneille linnuille, jotka leikkivät onnistuneesti myös mitä akrobaattisimmissa asennoissa, ja joille ei ole vierasta nähdä todella vaivaa ruokansa ja lelujensa eteen voi harkita myös lelujen asentamista häkin ulkopuolelle. Tämäkin kannattaa aloittaa helpommasta, esimerkiksi helposti liikuteltava lelu, jossa on runsaasti kätkettyjä herkkuja, joka laitetaan joko sellaisenaan häkin päälle, tai ripustetaan pinnoihin häkin ulkopuolelle. Linnun motivaatiosta riippuen tätäkin voi vaikeuttaa.

Valkokakadu Sapphron on kokenut virikeruokailija, joka onnistuu tyhjentämään baffle cagen, vaikka se olisi ripustettu häkin ulkopuolelle. Kuva: Anna Banarama / Banarama Busy Beaks


Tämä aiemmin ideoimani virike sopii myös häkin ulkopuolelta käytettäväksi. Ideaa tähän antoi tämä FB-video koirilla käytettävistä frisbeestä.


Milloin tällainen häkin ulkopuolinen virikkeellistäminen voi tulla todella tarpeeseen vain huvin sijaan? Tekniikkaa voi käyttää vain silkkana vaihteluna normaalin virikkeistämisrutiinin ohella, mutta sillä voi olla myös erittäin hyödyllisiä käyttötarkoituksia. Eräs tarkoitus voi olla niiden lintujen virikkeellistäminen, jotka ovat kovia livahtamaan ulos häkistään silloin, kun ne eivät oikein saisi...

Vaikka lintu on täysin mahdollista opettaa pysymään tietyllä orrella silloin kun häkin ovia avataan esimerkiksi ruoan- ja vesien vaihtamisen yhteydessä, aina se ei kuitenkaan toteudu. Tottunutkin lintu saattaa olla kärsimätön pääsemään verryttelemään siipiään, jos se esimerkiksi hoitojakson vuoksi joutuu olemaan häkissään monta päivää putkeen. Tällöin ulkoapäin vaihdettavat vesi- ja ruokakupit helpottavat hoitajan elämää, ja uusia virikkeitä linnulle saa tällöin tarjolle täysin häkin ovia availematta. Saman syyn vuoksi se sopii arkeen myös niille linnuille, jotka meinaavat pujahtaa häkistä ulos, vaikka omistaja on aamulla hoitotoimenpiteiden jälkeen suuntaamassa töihin. On kuitenkin aina mukavampaa, että linnulla on jotain tekemistä, eikä sitä jätetä virikkeellistämättä siksi, että pelätään sen karkaavan häkistään.

Tekniikan kanssa tulee muistaa hygienia: tuoreruoka saattaa muussautua kaltereihin, joten kalterit on pyyhittävä normaalia useammin, jos tuoreruokaa tarjoilee tätä kautta. Turvallisuus on myös tärkeää: sinkittyjen kalterien kanssa tätä kannattaa käyttää vain harkitusti. Pinnavälin on myös oltava kohdillaan: ei ole tarpeen opettaa linnulle kuikuilua pinnojen välistä, jos on riski että linnun pää voi jäädä jumiin. 

Tämä tekniikka käy kaikille linnuille, ja myös monille muille eläimille! Eläinten yksilölliset tarpeet huomioiden tekniikkaa tulee käyttää turvallisesti, ja se sopii myös peipoille, kyyhkyille, kaneille ja jyrsijöille, ja muillekin häkissä pidettäville eläimille. Huomiona kuitenkin, että tätä kannattaa välttää niillä eläimillä, joilla on taipumus kaltereiden pureskeluun turhautumisen vuoksi.

Piirtämäni kuva vuodelta 2013, jolloin virikkeellistin kesyrottiani hankkimaan ruokaa kaavion osoittamalla tavalla kaksikerroksisen häkin sisällä.

Kommentit