Papukaija-Halloween

 

Halloween on yksi lempparijuhliani. Tykkään creepyistä jutuista ja pukeutumisesta. Monessa suomalaisessakin kodissa vietetään Halloweenia, ainakin lasten tai kaveriporukoiden kesken. Voiko papukaijankin kanssa juhlistaa Halloweenia?

Vaikka Amerikassa moni pukee myös lemmikkinsä mitä moninaisimpiin Halloween-asuihin, tähän en kannusta lintujen kanssa. Linnuille on temppu jo itsessään sietää esimerkiksi matkustelussa tai ulkoilussa hyödylliset valjaat. Luottamusta on turha lähteä kiristämään pukemalla lintua turhanpäiväiseen asuun hauskuuden vuoksi. Mikä ettei erittäin kesylle linnulle voisi silti laittaa pään päälle söpöä hattua, tai kiinnittää tuttuihin valjaisiin jotain juhlan teeman mukaista, jos lintu ei sitä pahakseen pistä. Tämä ei ole kuitenkaan itselläni se pääasiallinen tapa, kuinka kehottaisin linnun kanssa Halloweenia viettämään... 

Asuja papukaijoille? Ei kiitos. Kuva: www.petful.com, CC BY 2.0

Halloweenissa on kuitenkin onneksi muitakin elementtejä, joiden kautta juhlistaa. Yksi niistä ovat kurpitsat. Kurpitsan kaiverrus pelottavaksi lyhdyksi on sekin Amerikassa yleisempi tapa kuin Suomessa. Halloweenin aikaan kurpitsat ovat kuitenkin sesongissa myös Suomessa. Kurpitsan kaikki osat ovat syötäviä! Vaikka itse kaivertaisi kurpitsan, voi linnulle antaa syötäväksi tai tutkittavaksi esimerkiksi kaiverruksesta syntyvät palaset. Monet linnut pitävät erittäin paljon kurpitsan sisälmyksistä, koska ne sisältävät siemeniä! Liikaa siemeniä ei kannata antaa kerralla, jos lintu niitä ahmii: osan voi pakastaa myös myöhempää käyttöä varten! Kurpitsan kaivertamisen kanssa voi myös pohtia, olisiko jokin lintuaiheinen kaiverrus sopiva lintutalouteen...

Munkkiaratti kurpitsakaiverruksena. Kuva: Flickr.com / Alex Nelson, CC BY 2.0

Mikä ettei myös kurpitsan, kokonaisena tai kaiverrettuna, voi antaa linnuille tutkittavaksi, ihmeteltäväksi ja tuhottavaksi (huomioi juuttumisriski reikien koon kanssa, ja ettei lintu ota onttoa kurpitsaa pesäkseen). Joissain paikoissa myydään myös minikurpitsoja, joiden turvallisuus ja syömäkelpoisuus kannattaa aina tarkastaa myyjältä.


Leluihin voi etsiä teemoja Halloweenin väreistä ja teemoista. Monesta kaupasta löytyy juhlan väreissä esimerkiksi pieniä pahvipakkauksia, pahvisia kertakäyttöastioita ja muita linnuillekin turvallisia esineitä leluihin. Jos leluja tekee itse, voi käyttää halloweenin värejä: oranssia ja mustaa elintarvikeväriä puulelujen värjäyksessä. Teemallisesti juhlaan kuuluvat kurpitsan ohella esimerkiksi kummitukset (paperinenäliinoista), hämähäkit (mustasta kartongista), noidat, vampyyrit, ihmissudet ja muut hirviöt. 

Tässä pari kivaa ohjetta leluihin! Muutokset lintuturvallisuuden varmistamiseksi voivat olla tarpeen.

Paperimassakurpitsa: Käytä lintuturvallista liimaa (esim. vehnäjauholiisteri) ja sanomalehtiä sekä oranssia paperia päällystääksesi narulla muotoillun ilmapallon. Täysin kuivuneena poista narut ja ilmapallo, ja täytä linnun esim. paperisilpulla ja linnun herkuilla! Tee linnun kokosi huomioiden sopivan kokoisia kurpitsoja. (Huom: Alkuperäinen ohje ei ole linnun lelu, ja voi vaatia muutoksia.)

Paperikummitus: Käytä lintuturvallista liimaa helman kiinnittämiseen, käytä silmiä, jotka eivät ole linnullesi vaaraksi (esim. vain lyijykynällä piirtäen) ja ripusta turvallisella tavalla. 

Paperirullalepakot: Käytä maalien sijaan mustaa kartonkia. Lepakoiden sisään voi laittaa esim. herkkuja ja suukin voi olla leikattu aukko, jotta lintu näkee tuubin sisälle!

Halloween-paperinauhat

Kartonkipallolepakot: Käytä lintuturvallisia silmiä. Lepakon sisälle voi laittaa herkun tai pienen lelun!

Halloweenin karkkiperinteen nimissä linnulle voi kääriä sen omia herkkuja värikkääseen paperiin, jolloin ne muistuttavat käärekarkkeja. (Itse olen käyttänyt myös valmiita paperisia käärepapereita, vaikka ne ovatkin jotenkin vahattuja/muovitettuja, mutta valvonut, ettei lintu niele paperia.)

Linnulle voi myös tarjota tutkittavaksi ja syötäväksi erikoisempia tai erikoisemmin aseteltuja ruokia (lintuturvallisia tietenkin)! 

Hirviösuut: Omenasta (punaisesta tai vihreästä!), maapähkinävoista ja vaikka manteleista tai omenan palasista syntyvät linnuillekin syötävät hirviösuuherkut!H

Hirviösuu 2: Herneenpalosta, omenan viipaleista ja tomaatista syntyy toisenlainen irvistävä suu. 

Minikurpitsat mandariineista ja selleristä.

Syötävä vihannesluuranko (älä käytä sieniä).

Syötävä minilyhty syntyy kaivertamalla kurpitsalyhdyn tapaan naama (tai muu aihe) oranssiin paprikaan! 

Banaanihaamu syntyy banaanista ja sokerittomista rinkulamuroista, kiinnitys esim. kaivertaen banaania ja maapähkinävoilla. 

Vihannesnaamat syntyvät kurkusta ja muista vihanneksista, kiinnityksessä voi dipin sijaan käyttää maapähkinävoita, tai vain asetella palaset kurkkupalan päälle ilman kiinnitystä.

Hirviöasetelmaan syntyvät valitsemasi hirviön (Frankensteinen hirviö, noita-akka, kurpitsa...) kasvot eri värisistä terveellisistä ruoka-aineista.


Hyvää Halloweenia!



Kommentit