Lentotreenit sisällä

Lintu on lemmikki, joka lentää. Jos ei halua lentävää lemmikkiä, kannattaa hankkia jokin muu kuin lintu. Lintujen lentokyky ei kuitenkaan pääse vankeudessa yleensä täyteen loistoonsa. Lemmikkinä pitämämme papukaijat ovat kiipeilijöitä ja lentäjiä. Osa lajeista kävelee jonkin verran maassa, mutta käytännössä kaikki papukaijalajit ovat silti lintumaailmassa aktiivisia lentäjiä. Ne eivät ole ensisijassa kävelijöitä, kuten kanalinnut, tai uimareita, kuten sorsat. Papukaijoille kiipeilymahdollisuudet on yleensä kohtuullisen helppo järjestää. Lentäminen jää sen sijaan vähemmälle. 

Lentäminen on monta kertaa raskaampaa kuin kävely tai kiipeily, ja se on täten oivaa liikuntaa. Lentäen urheilemalla lintu saa urheilun hyödyt: niin ne fyysiset kuin henkisetkin. Papukaija on luotu lentämään ja liikkumaan. Lentäen lintu voi toteuttaa valinnanvapauttaan liikkuessaan ja paetessaan. Lennosta laskeutuminen kuluttaa myös linnun kynsiä. 

Kodeissamme osa linnuista jää kuitenkin sohvaperunoiksi, jotka vain kiipeilevät, jos sitäkään. On kuitenkin tärkeää, että lintu voi ja saa lentää. Pienet linnut mahtuvat yleensä lentämään asunnoissa hyvin. Isoja pitää ehkä kannustaa liikkeelle. Minkä tahansa kokoisen lemmikkilinnun kanssa lentämistä voi kuitenkin treenata ja saada linnulle parempi kunto edistämään terveyttä, liikunnan iloa yhteisen tekemisen kautta ja jopa taitoja karkaustilanteeseeen. 


Ympäristö, joka kannustaa lentämään

Jo ennen linnun hankkimista, tarvikkeita hankkiessa ja kotia sisustaessa, voi pohtia, kuinka linnun lentämistä aikoo tukea. Muutoksia voi tietenkin tehdä vielä silloin, kun lintu on jo tullut kotiin. Monesti linnulla on häkki, ja häkin yhteydessä kiipeilypuu, ja siinä se. Tämä ei kuitenkaan kannusta lintua liikkeelle. 

Linnulla kannattaa olla useampi paikka, jossa se saa sallitusti viettää aikaa. Itse aloittaisin häkillä ja kahdella kiipeilypuulla, joiden välillä ei voi kiipeillä, vaan liikkua lentäen. Häkin päällä voi ehkä olla kolmas, jos lintu viettää paljon aikaa kaltereiden päällä: pinnoissa kävely ei ole hyväksi jaloille eikä kynsille. Paras materiaali oleskeluun on luonnonpuu. 

Ympäristössä on lintua lentämään kannustavia tekijöitä. Ehkä häkissä on ruoka ja juoma, mutta mitä tarjottavaa muilla paikoilla on? Ehkä yhdessä on linnulle mieluisia leluja tai muita virikkeitä. Yhdessä kiipeilypaikassa, esim. sohvan vieressä, se saa ihmisiltä enemmän huomiota. Yhdessä paikassa se voi tarkkailla huoneen tapahtumia ja/tai katsella ikkunasta.

Kiipeilypuissa tulee olla huomioitu linnun luonne, jotta se niitä käyttäisi. Esimerkiksi arka lintu ei välttämättä uskalla mennä kiipeilypuuhun, jos se on liian matala tai kiireisen kulkuväylän vieressä. Orsien tulisi olla myös sellaisia, että lintua ei pelota laskeutua niihin tai ponnistaa niiltä lentoon. Joidenkin orsien materiaali voi olla todella liukasta tai muutoin linnulle inhottavaa, tai osa linnuista arastelee laskeutumista, jos orsi on liian heiluva tai epävakaa. Heiluva orsi, esimerkiksi jalustastaan hutera kiipeilypuu voi olla myös riski, jos se voi kaatua. 

Jos mahdollista, kiipeilypuita tai simppeleitä T-orsia voi laittaa myös asunnon kaikkiin huoneisiin, joissa lintu saa olla. Ihmisrakas lintu voi liikkua ihmisen mukana, kuitenkaan roikkumatta olkapäällä, vaan lentämällä perässä. Sallittu, ennalta tuttu laskeutumispaikka vähentää tuhoja ja kaaosta. Tilojen tulisi olla sisustettu niin, etteivät itse kiipeilypuut juuri vie linnulta arvokasta lentotilaa pois. Varsinkaan isot linnut eivät välttämättä uskallaudu siivilleen kovin ahtaissa tiloissa. Oviaukosta lentäminen voi siis vaatia treeniä ja rohkeutta isoimmilta linnuilta.


Treenit - Aloita helposta

Lentämistä voi treenata monesta syystä. Jos lintu on laiska lentämään, kohottavat lentotreenit kuntoa. Jos linnun kanssa haluaa treenata tottelevaisuutta, ovat lentotreenit luoksetulon kanssa siihenkin oiva keino. Koulutushetket rakentavat linnun ja ihmisen suhdetta, ja ovat myös oivaa tekemistä linnulle, jonka päivät lemmikkinä ovat järkeensä tylsempiä kuin sen villeillä sukulaisilla. 

Vähitellen aloittaen lintua on hankala treenata liikaa. Positiivisia keinoja käyttäen lintu kyllä ilmaisee itse, milloin se on valmis, ja yleensä motivaatio tai keskittyminen treenaamiseen loppuu ennemmin kuin kunto, jos treenit on suunniteltu sopivan yksilöllisesti. 

Treenaukseen riittää, että lintu ottaa ruokaa kädeltä, lusikasta tms. tai on muuten valmis vastaanottamaan palkkioita. Jos lintu arastelee kädelle astumista, voidaan treenissä käyttää siirrettävää ortta. Tässä ohjeessa on oletus, että lintu on jokseenkin kesy, eikä sitä tarvitse enää kesyttää treenejä varten.

Ensimmäinen askel on luoksetulo. Tämä voi olla lyhytkin matka, ihan vaikka 10 senttiä pienellä linnulla. Tärkeää on, että lintu alkaa hahmottaa, mitä siltä pyydetään. Oma käsky voi olla tarpeen. Lintua palkitaan hyvästä suorituksesta esim. herkuilla. Sitten lintu palautetaan lähtöpaikkaan, voi olla myös tarpeen palkata siitä, että lintu malttaa nousta pois kädeltä. Jos lintu lentää orrelle, voi ihminen palkata, ja siirtyä sitten toisen orren luokse, ja kutsua lintua sieltä. 

Jos lintua pyydetään lentämään kädelle, voi olla tarpeen että linnun kanssa treenataan ensin toimivaksi "Tule"-pyyntö, jolla lintu astuu kädelle. Käytti sitten kättä tai ortta laskeutumisalustana, voi olla hyödyksi, että lintu osaa target-kepin käytön. Se on yleensä keppi tai kepin päässä oleva pallo, josta lintu tietää aina sen ilmaantuessa: palloa koskiessa tekee oikein. Tällä linnulle voi viestittää, minne sen haluaa kulkevan.

Kuten muutenkin linnun koulutuksessa, käytetään positiivisia keinoja ja pieniä askelia. Jos lintu jumittaa eikä ymmärrä tai uskalla tehdä asiaa, palataan taaksen päin koulutuksessa ja edetään vielä pienemmin askelin. Lintua palkitaan oikein tehdyistä asioista, ja väärät ratkaisut jätetään huomiotta. Pelon syntymistä ennakoidaan ja vältetään. Sessio lopetetaan ennen kuin lintu kyllästyy.

Vähitellen matkaa pidennetään. Ensin muutamia metrejä... Sitten huoneen poikki... Sitten vähitellen vaikka kulman taakse. Samalla pidetään myös korkeaa kriteeriä siitä, että lintu tottelee nopeasti. Jos lintu jahkailee, käytös ei ole vielä varma, ja sitä on tarpeen treenata lisää helpommilla kriteereillä.


Kohti haastavampaa

Kohtuullisen lentokykyiselle linnulle ei ole yleensä kovin haastavaa tehdä 90 asteen käännöstä normaalikokoisessa tilassa, esim. makuuhuoneessa. Mitä isompi lintu, sen hankalampaa se on, tai mitä kömpelömpi lintu on lentämään, sen hankalampaa se on. Huomioi aina treenissä linnun taidot ja niiden vähittäinen kehittyminen, äläkä pyydä linnulta liikaa liian pian. 

Eräs haaste voisi olla paikkojen välillä lentäminen. Tämä on haastavaa siitä, että lintu joutuu lentämään palkkiosta ja kutsujasta poispäin. Tämäkin kannattaa aloittaa helposta ja lyhyestä matkasta. Tähän voi liittää myös oman vihjesanan, joka tarkoittaa tietyssä paikassa käymistä. Joillekin linnuille asiasta voi tehdä ymmärrettävämmän, jos niiden pitää suorittaa toisessa paikassa jokin muu temppu, esim. soittaa kelloa tai koskettaa targettia. Kelloa ei voi soittaa omistajan luona, jos kello on toisella puolella huonetta. Tämä lisää linnun lentomatkaa, ja helpottaa myös omistajan työtä, kun hän ei joutu aina palauttamaan lintua manuaalisesti lähtöpaikkaan.

Helpompi versio tästä on se, jos lintu on täysin OK sen kanssa, että se laskeutuu usemman ihmisen kädelle tai luokse. Tällöin kaksi ihmistä voi pyytää vuorotellen lintua lentämään heidän välillään. Kun lintu lähtee ihmisen luota, on tärkeää, ettei lintua "heitetä", vaan se saa lähteä vapaaehtoisesti.

Yleensä lemmikkinä elävät linnut lentävät jokseenkin vaakatasossa. Niillä ei yleensä ole syytä tai taitoja lentää suoraan ylöspäin tai suoraan alaspäin, tai edes jyrkässä kulmassa. Lattialle eksynyt lintu joutuu yleensä ponnistelemaan valtavasti, että se pääsee takaisin yläpuolellaan olevalle orrelle tai häkin päälle. Näitä taitoja on myös hyvä treenata. 

Jälleen on syytä aloittaa vähästä. Ylhäältä alaspäin lentävän linnun kulma pidetään ensin niin pienenä, että lintu tuskin sitä edes huomaa. Yleensä tämä syntyy kuin itsestään: ihmisen käsi on yleensä matalammalla, kuin orsi tai häkin päällinen, josta lintu lähtee. Vähitellen ihminen laskeutuu yhä alemmas, ja tulee yhä lähemmäs lintua. Tällöin kulma jyrkkenee. Lentorata on syytä pitää esteettömänä muista orsista ja huonekaluista. 

Sama koskee ylöspäin lentämistä. Lintu lähtee lentoon jokseenkin siltä korkeudelta, mihin se on tottunut, ja sitä pyydetään lentämään korkealla olevalle orrelle. Vähitellen sen lähtökorkeutta lasketaan ja liikutaan lähemmäs ortta, jolloin kulma jyrkkenee. Tämän tulee säilyä positiviisena kokemuksena, koska osa linnuista voi lentää kärkkäästi ylöspäin myös siksi, että niillä on alhaalla turvaton olo. 

Ylös- ja alaspäin lentäminen vaativat linnulta voimaa ja koordinaatiota. Ne ovat siis valtavan hyvää liikunta, kunhan ne toteutetaan positiivisen kouluttamisen keinoin. Varsinkin alaspäin lennosta on iso hyöty karkaustapauksessa. Joskus ulkoilmaan tai esim. halliin karannut lintu mielellään tulisi alas, muttei se uskalla lentää alaspäin. Alaslentotreeneistä ja luoksetuloharjoituksista voi olla suuri apu, ja ne voivat jopa pelastaa linnun hengen.

Jos lintu on riittävän ketterä lentäjä, voi lintua opettaa lentämään myös kiepin huoneen ympäri. Tämä on melko haastava temppu, ja yleensä se on helpompi pienille, luonnostaan ketterästi lentäville linnuille (esim. undulaatit, kaijaset, araset, Pyrrhura-aratit...). Ison linnun kanssa kieppi vaatii paljon tilaa, että se on linnulle turvallinen temppu. Se on kuitenkin erittäin näyttävä lentonäytös. 

Jos lintu on erittäin ketterä lentäjä, kiepin ja kulman takaa lentämisen lisäksi linnulle voi jossain määrin laittaa koordinaatiota kehittäviä esteitä. Nämäkin on syytä aloittaa vähitellen, eikä vaatia linnulta liikaa liian pian. Tällainen voi olla esimerkiksi hula-renkaan läpi lentäminen, esteen kiertäminen tai kapeammasta raosta lentäminen.



Lopuksi

Lentämistä voi siis harjoitella monella eri tasolla. Aina tulee muistaa linnun hyvinvointi ja hauskanpito: treenaamisen ei tulisi olla suorituskeskeistä ja pakottavaa. 

Sisällä treenaus ei valmista lintua vapaalentoon ulkona! Älä siis näillä ohjein yritä lennättää lintuasi ulkona tai tilassa, josta lintu voi paeta ulos.

Videoita: 

All The Ways to Fly a Parrot Inside Your House!! (BirdTricks)
- Stationing & Recalling | Training Tutorial (Flock Talk)
- Indoor Flight Training Parrots Basics (BirdTricks)
- Flight Strengthening Exercises | Training Tutorial (Flock Talk)
Flight Exercises PART 2 | Training Tutorial (Flock Talk)
- Laps | Training Tutorial (Flock Talk)

Kommentit