Papukaijat taiteilijoina

Törmäsin netissä mielenkiintoiseen taideprojektiin. Taiteilijaryhmä nimeltään CMUK, joka tulee taiteilijoiden nimistä: Clara, Mathias, Ute ja Karl. Mitäs siitä, että Clara ja Karl ovat papukaijoja.

Jotkut muut eläimet, kuten norsut tai simpanssit, saattavat tehdä taidetta maalaamalla, mutta Clara ja Karl, harmaapapukaijat eli jakot, käyttävät välineinään vain nokkaansa. Ne jyrsivät erilaisia materiaaleja, jotka niiden omistajat, Ute Hörner ja Mathias Antlfinger laittavat näytille. Kaikki syntyy siis lajirajat ylittävästä yhteistyöstä.

Linnut työstävät teoksiaan vapaaehtoisesti, ja välillä vaikuttaa, että ne uppoutuvat siihen täysin. Niillä on myös erilaiset tyylit: Clara käyttää koko kehonsa voimaa repiäkseen lehdestä pitkiä suikaleita, kun taas Karl näpertää yksityiskohtaisesti irti pieniä palasia.

Taiteilijaryhmä herättää kysymyksiä siitä, voiko eläin luoda taidetta, ja mikä on taiteen raja. Vaikka ryhmän teokset ovat olleet esillä taidenäyttelyissä, eläimet toimivat vain vaistojensa varassa asioita jyrsien, kuten ne tekisivät luonnossakin.

Lue artikkeli englanniksi: Leiden Art Society blog: Of Parrots and Men. The Contemporary Phenomenon of Interspecies Art

Kuvituskuva: Oululainen Jaakko on oman elämänsä taiteilija ja remonttireiska.

Kommentit