Placebo, eli lumevaikutus eläimissä

Placeboksi kutsutaan lumevaikutusta, joka aiheutuu lumelääkkeistä. Lumelääkkeessä ei ole vaikuttavia ainesosia, ja lumevaikutus syntyy ihmisen päässä: placebo-lääkettä nauttineen ihmisen olo saattaa kohentua, esim. kivut lievetä tai pahoinvointi kadota, koska ihminen uskoo lääkkeen vaikutukseen.

Lapsilla ja eläimille lumevaikutus ei toimi samoin: hyvin pienet lapset tai eläimet eivät ymmärrä, että "sokeritabletin" on tarkoitus parantaa niiden olotilaa, eikä täten niiden olotila kohene varsinaisesti. On arveltu, että vauvoihin ja lemmikeihin kohdistuva lumevaikutus johtuu siitä, että niiden vanhemma tai hoitajat rentoutuvat, kun he tietävät auttavansa kärsivää osapuolta.

Luin mielenkiintoisen tutkimuksen aiheesta. Käytännössä placebo-vaikutuksen toimiaakseen pitää kohteen tietää, että lääke on suunniteltu auttamaan häntä vaivoissaan. Tätä ei voi eläimelle selittää ymmärrettävästi. Lemmikeillä esiintyvä placebo ei vaikutakaan itse lemmikin olotilaan, vaan sitä tulkitseviin ihmisiin, kuten omistajaan tai eläinlääkäriin.

Nivelrikkoisilla kissoilla tutkittiin omistajaan vaikuttavaa placeboa, ja 58 kissaa osallistui tutkimukseen. Ensimmäisen kahden viikon ajan kaikki kissat saivat lumelääkettä, josta omistajat olivat tietoisia. Seuravaan kolmen viikon aikana toiselle kissaryhmälle annettiin kipulääkkeitä, ja toinen ryhmä jatkoi lumelääkkeellä. Omistajat tiesivät että lääkettä oltiin muutettu, mutteivat tienneet kumpaan ryhmään kuuluivat. Tutkimuksen kolme viimeistä viikkoa kaikille kissoille tarjottiin jälleen lumelääkettä, mutta omistajat eivät tienneet että lääkettä oli vaihdettu.

Tulokset ovat hämmästyttäviä, ja surullisia. Tutkimuksen keskivaiheessa, kun puolet kissoista oli lumelääkkeellä, ja puolet oikealla kipulääkkeellä, kaikki omistajat raportoivat, että heidän kissansa voi paremmin. Viimeisessä vaiheessa omistajien silmissä niiden kissojen kunto "romahti", jotka olivat todellisuudessa olleet kipulääkkeillä tutkimuksen keskivaiheessa, mutta nyt heidän tietämättään jälleen lumelääkkeiden alaisena. Omistajat, joiden kissat olivat olleet lumelääkkeillä koko tutkimuksen ajan, eivät huomanneet kissansa kunnon romahtamista, eikä ihmekään.

Tutkimuksen tarkoitus on herättää niin eläinalan ammattilaiset kuin omistajatkin placebo-vaikutuksen pariin. Se, että eläintä lääkitään tai sille tehdään toimenpiteitä, saattaa saada ihmisten silmissä eläimen voimaan paremmin, vaikka todellisuudessa sen käyttäytyminen ja kiputilat eivät olisi muuttuneet mihinkään.





Kommentit