Erilaisia viriketyyppejä listattuna

Virike ei ole aina vain lelu, vaan myös paljon muuta. Monet tarjottavista virikkeistä voivat mennä useaan kategoriaan.

Sosiaalinen virike (social): 
- Lajitoverin seura, myös silloin jos eläimet eivät ole ylimpiä ystävyksiä. Pohdinta: onko myös vieraan lajitoverin näkeminen tai kuuleminen virike, jos lajitoveri ei olekaan ystävä, vaan neutraali tai jopa kilpailija?
- Muut eläimet: Toisilleen turvalliset lajit, kuten erilaiset isot kasvinsyöjät samassa aitauksessa, tai sekalajiset papukaijaparvet.
- Ihmiset: erilaiset ihmiset, kuten omistaja, muut taloudessa asujat, muut tutut, vierailijat, tuntemattomat.
- Muut: Peili, näköiseläimet tai pehmolelut.

Lajitoverin seura on tärkeää kaikille sosiaalisille eläimille. Kuvassa yhteisaviaario, jossa nämä sinisilmäkakadut ja molukkienkakadu (oikealla) asuivat muiden kakadujen kanssa, mutta olivat kiinnostuneita myös alati vaihtuvista vierailevista ihmisistä.


Kongnitiivinen virike (cognitive)
- Aivopähkinät: virikeruokailu tai koulutustuokio, jossa eläimen pitää pähkäillä.
- Uudet kokemukset: Uusi ruoka, esine tai jopa haju esille eläimelle.

Elinympäristö: 
- Kiipeilyrakenteet: Vaihtelu kiipeilyrakenteissa kiipeileville eläimille, esimerkiksi orsissa tekstuuri, orren paksuus, heiluvuus, kulma, tiheys, korkeus, jne.
- Pohjamateriaalit: Pahnan materiaalin tuntu, haju, määrä, kosteus, kaivamis-/kaivautumismahdollisuus. Onko vesielementtiä?
- Pesäpaikka: Erilaisia pesäpaikkoja niitä kaipaaville eläimille, pesäpaikka eri paikoissa, erilaisista materiaaleista, eri kokoisia. Pesänrakennusmahdollisuus lajeille jotka tekevät sitä. Pesäpaikan sisustaminen itse tarjottavilla materiaaleilla, kuten heinä, olki, paperisilppu, jne.
- Pakopaikat: Mahdollisuus eläimelle olla pois ihmisen katseen alta tai muiden välittömästä läheisyydestä. Esim. pesät, tasot, piilopaikat, ja vain näköesteet joiden taakse hakeutua. Myös korkeus huomioitava: osa eläimistä haluaa paeta korkealle, osa kaivautuen.
- Ilmasto: Lajille sopiva ilmasto, ja sen luonnollinen vaihtelu mukaanlukien valon, lämpötilan, ilmankosteuden ja tuulen.

Kesyrotat ovat saaliseläimiä, joilla pitää olla mahdollisuus tarvittaessa vetäytyä suojaan. Ne myös tykkävät sisustaa pesänsä itse.


Aistilliset virikkeet (sensory): 
- Kosketus: Virikkeet, joita eläin voi kosketella ja saada erilaisia tuntoaistimuksia ja esimerkiksi liikutella virikkeen osia. Tähän sisältyvät erillaiset pohjamateriaalit, joita eläin voi tutkia, kävellä päällä ja kaivaa, myös isoissa pinoissa, jotka eläin voi levitellä.
- Haju ja maku: Luonnolliset haju- ja makuaineet ovat turvallisia eläimille. Myös keinotekoiset hajut, kuten hajuvedet kiinnostavat eläimiä, ja niitä voi tarjota lajeille jotka eivät niitä paljon nuole. Saalistajille saaliseläimen vanhat kuivikkeet ovat oiva hajuvirike.
- Äänet: Nauttiiko eläin erilaisista äänistä, kuten musiikista tai levyltä soitettavista viidakkoäänistä? Jotkut nauttivat äänekkäistä leluista, kuten kelloista.
- Visuaalisuus: Värejä näkeville eläimille värit ovat usein tärkeitä, ja värit voivat vaikuttaa lelu- tai ruokamieltymyksiin. Saalistajat aktivoituvat saaliin nähdessään. Ympäristön ja sen muutosten seuraaminen on luonnollinen virike.

Päivälintujen värinäkö on hyvä, ja ne tutkitusti suosivat yksilöllisesti eri värejä leluissaan ja ruoassaan. Tutkittava lelu tarjoaa myös aina kosketusvirikkeen, sillä papukaijat tutkivat usein esineitä herkällä kielellään.


Ruoka:
- Uudet ruoat: Erikoiset ruoat virikemielessä, kuten meloni koiralle tai jäädytettyjä marjoja rotille. Tarkoitus on tutkia, ei välttämättä syödä tai saada ravinnollista arvoa.
- Ruoan tarjoilu: Ruoan voi tarjolla virikelelun sisältä. Sen voi myös piilottaa sellaisenaan tai virikkeen sisällä, tai asettaa saatavilla haastavaan paikkaan. Joillain eläimillä jonkun ruuan voi myös ripotella sen elinympäristöön, kunhan otetaan huomioon ruoan säilyvyys.

Virikkeitä on siis monenlaisia, ja lemmikinomistajan kannattaakin avata silmänsä niiden monimuotoisuudelle! Kaikki virikkeet eivät käy kaikille, esimerkiksi kiipeilypuut ovat täysin turhia tai jopa vaarallisia kiipeilykyvyttömille eläimille. Elänlajin ja yksilön ominaisuudet tulee ottaa huomioon, ja tarjota vain turvallisia virikkeitä.

Lähde ja lisätietoa:
- Shape of Enrichment

Kommentit