Lemmikkilinnun pitäminen vapaana ulkona

Ihanaa, kesä tulee ja ilmat lämpenevät! Eksoottisten lintujen omistajatkin voivat nyt ottaa uuden ulottuvuuden lemmikkinsä virikkeellistämiseen: ulkoilu! Lintujen hyvinvoinnille auringosta tuleva UV-säteily onkin oleellinen, joka tuleekin sisällä korvata UV-lampulla. Turvalliseen ulkoiluun liittyy kuitenkin muutamia ohjenuoria, joita on syytä noudattaa.

Moni linnunomistaja saattaa olla pohdinnan äärellä, kuinka lintua voisi ulkoiluttaa. Matkahäkissä ulkoilu voidaan mieltää kurjaksi, koska lintu ei pääsee kunnolla liikkumaan, ja valjaisiin opettelu voi olla vaivan takana. Lintuhan on todella kesy, eikö se pysyisi pihalla vapaana kuin koira?

Papukaija pihan vahtilinnuksi? Ehkäpä ei...

Linnun vapaana pitäminen ulkona ei kuitenkaan ole niin riskitöntä miltä se kuulostaa. Lintu on saaliseläin, joka säikähtää helposti, ja koska se osaa lentää, se karatessaan voi sinkaista kauaskin. Ulkona vapaanapito on riski, johon tulisi ryhtyä vain erinomaisen koulutuksen taustoittamana, johon tarvitaan vuosien treeni. Luottamus ja kesyys on toki tärkeää, mutta se ei yksinomaan riitä.

Jos lintu on sisällä kesy ja koulutustilanteissa tottelevainen, ei ole mitenkään automaattista, että lintua kannattaisi pitää ulkona vapaana. Moni omistaja on arvioinut pieleen lintunsa taidot ulkoiluun, ja menettänyt lintunsa iäksi. Lintu on voinut luottaa omistajaan, ja olla täysin kesy, mutta se ei ole taannut takaisintuloa siinä vaiheessa, kun lintu on esimerkiksi säikähtänyt jotain, tai jäänyt kokemattomana ulkoilmassa lentäjänä tuulenpuuskan armoille.

Moni lemmikkilintu karkaa kesäisin, ja osa karkureista on niitä, jotka olivat "todella kesyjä", ja tarkoituksella vapaana ulkona.

Kaiken kaikkiaan normaalin lemmikkilinnun pitäminen vapaana ulkona ei vain ole sen arvoista. Jokainen ulkoilukerta tällaisen linnun kanssa on kuin tulella leikkisi: tulitikkuleikit ovat hauskoja ja harmittomia, mutta aina on riski että roihahtaa, jolloin vahingot voivat olla suuret.

Jos lintua haluaa ulkoiluttaa, se saa paljon virikettä ulkoilusta myös matkahäkissään ulkoillessa, sillä ulkona sillä on paljon katsottavaa, kuunneltavaa ja tunnettavaa jopa ilman että se pääsee itse paljon liikkumaan. Ulkohäkin rakentaminen ei myöskään ole ylitsepääsemätön projekti. Häkissä ulkoillessa lintu on myös turvassa petolinnuilta, sillä haukat ovat salamannopeita. Vaikka ne eivät yleensä lähesty ihmistä, on niiden silmissä lemmikkilintukin saalis.

Valjaat ovat myös oiva keino ulkoiluun. Jos lintu on omistajan sanoin niin kesy, ettei se lentäisi pois vapaana ollessaan, on lintu myös niin kesy, että sen voi opettaa valjaisiin! Valjaisiin opettaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta on yleisesti mahdollista kesyn linnun kohdalla.

Ulkohäkissä ulkoilu on turvallisempaa kuin vapaana pitäminen, mutta lintu voi silti tarkkailla maisemia ja nauttia auringosta. Kuva: Jonne Stenroth

Lemmikkien pitäminen on hankalaa, kun jokaisella on omat mielipiteensä, kuinka lemmikkejä tulee pitää. Vieraatkin ihmiset esittävät mielipiteitään, vaikka jokainenhan oman lintunsa tuntee. Lemmikin hyvinvoinnin pitäisi kuitenkin mennä kaiken tämän edelle: onko satunnainen aurinkokylpy ja nurmikon tunteminen varpaissa sen arvoista, että jollain kerralla lintu lehahtaakin karkuun, ja saattaa kokea kurjan kuoleman luonnossa? Kaikki tuo onnistuu kyllä myös turvallisesti valjaissa tai häkissä.

Oma toiveeni on, että tänä vuonna kukaan ei kadottaisi lintuaan sen vuoksi, että luotti liikaa lintuunsa sekä omaan ja linnun suhteeseen. Se luottamus ei tuo lintua takaisin.

Jos taas vapaanalento on oikeasti suunnitelmissa, on pohjatyö ja koulutus tehtävä todella hyvin. Netin videoissa ja kuvissa esiintyvät, vapaanalentävät ja pihalla käyskentelevät lemmikkilinnut näyttävät toki ihanalta, mutta taustalla voi olla vuosien ja vuosien työ, tai sitten huolimaton omistaja, joka ei välttämättä suurieleisesti huutele jälkikäteen, jos lintu onkin karannut. Vapaanapito ulkona on riski, jonka vaaratekijät tulee minimoida, eikä sitä tule lähteä yrittämään ilman hyvin vakaata pohjaa ja  taustatyötä.

Annetaan lintujemme siis nauttia kesästä turvallisesti! :)

(PS: Tämä merkintä on kirjoitettu mielessä lähinnä lentokykyiset linnut, joihin suurinosa lemmikkipapukaijoista lukeutuu. Kannattaa huomioida, että myös näennäisesti lentokyvytön lintu saattaa lehahtaa yllättäen pitkänkin matkan päähän, tai jos linnun lentokyky on tiiliskiven luokkaa, sekin altistuu petoeläinten ja esim. irtokoirien tai -kissojen luomille vaaroille.)

Kommentit