Missä ovat eläimen oppimiskyvyn rajat?

Ennätys eniten temppuja osaavasta koirasta on virallisesti villakoira Chanda-Leahilla, joka osasi suorittaa 469 temppua vuoden 1999 Guinnesin ennätyskirjan mukaan. Nykyisin kategoria on korvattu, ja temppujen kokonaismäärää ei enää seurata, ainoastaan koiran suorittamat temput minuutissa. Sen virallinen ennätys on terrierillä nimeltä Smurf, joka on suorittanut minuutissa 32 temppua.

Eniten sanoja osannut koira on taas bordercollie Chaser, joka osaa yli 1000 sanaa, johon sisältyy 1022 lelun nimet, mutta myös lelujen kategorioita ja verbejä. Uusien sanojen opettaminen lopetettiin lähinnä omistajien ajanpuutteen, ei koiran oppimiskyvyn rajojen vuoksi.

Missähän menevät sitten eläinten, tässä tapauksessa koirien tai tiettyjen koirarotujen tai -yksilöiden oppimiskyvyn rajat? Ovatko Chanda-Leah tai Chaser olleet edes kolkuttelemassa oppimiskyvyn rajojen porteilla, vai onko rajana ainoastaan kouluttajan aika, viitseliäisyys ja motivaatio, jos kyseessä on noinkin älykäs ja motivoitunut koira, joka myös mielellään treenaa uusia juttuja. Tätä voisi olla jännä tutkia.

Bordercollie tituleerataan usein älykkäimmäksi koiraroduksi. Kuvituskuva.


Guinness world records: Dog with largest repertoire of tricks
- Pet Memorial: Chanda-Leah
- The Star: The poodle with 900 tricks
- Chaser the Border collie

Kommentit