Munkkiarattilaji: "Cliff parakeet"

Tutuistuin tänään sattumalta itselleni uuteen papukaijalajiin! Cliff parakeet on joissain lähteissä munkkiaratin alalajiksi kerrottu lintu, jonka kuitenkin World Parrot Trust tunnustaa omaksi lajikseen, Myiopsitta luchsi. Asia on sikäli merkittävä, että munkkiaratti on Myiopsitta -sukunsa ainoa laji, ainakin ajoittain.

Aloinkin selvittämään, kuinka erottaa tämä "jyrkännearatti" munkkiaratista. WPT:n lajiprofiilin kuvaus täsmäsi kuitenkin munkkiarattiin:

"Overall mostly olive-green, with forehead and forecrown completely pale grey, and breast uniform grey in colour. Bill horn colour."

Kuvana oli kuitenkin tässä tietokannassa valokuvan sijaan piirroskuva vuodelta 1891 teoksesta Catalogue of the Birds in the British Museum. Siitä ei kovin paljoa vielä viisastunut. Seuraavissa kuvissa edellämainittu vasemmalla ja oikealla munkkiaratti vuoden 1887 teoksesta Parrots in Captivity.

Kuvat: PublicDomain ja BioDivLibrary / CC BY 2.0

Selvitellessäni kuitenkin, miten cliff parakeet todella eroaa munkkiaratista, suurimmiksi erottajiksi muodostuvat pesimäkäytös sekä värit. Esimerkiksi englanninkielinen Wikipedia mainitsee:

"It is smaller in size, with clearer plumage pattern: no scalloping on breast, underparts brighter yellow, underwing lighter."


Handbook of the Birds of the World Alive taas mainitsee seuraavaa:

"Usually regarded as conspecific with M. monachus, but treated as separate species in HBW on basis of characters now scored as follows: uniform (unbarred) and much paler grey breast and crown (also no bars on mantle); pure buffy-mustard vs yellow-tinged grey mid-belly; stronger green in all areas; bluer tail and darker flight-feathers and wing-coverts ; darkish mark on base of upper mandible."

Lähteissä mainitaan myös lajin pesimätavan ero munkkiarattiin: munkkiaratti pesii puissa, cliff parakeet taas kallioilla tai jyrkänteillä.

Yleisesti omia havaintojani tällä tutkimusreissulla ovat, että huomattavimmat erot munkkiaratin ja cliff parakeetin ulkonäössä ovat vaaleiden poikkiraitojen tai suomukuvion puuttuminen cliff parakeetin rinnuksilta, ja sen vatsa on myöskin selvästi kellertävämpi ja harmaan ja kellertävän väriraja selkeämpi kuin munkkiaratin ajoittain liukuvärjätty vatsapuoli. Muut erot jäävät kuvien perusteella toissijaisiksi ja vaikeasti havaittaviksi. Ehkä linnut erottaisi muiden tuntomerkkien perusteella jos ne näkisi samassa valokuvassa tai livenä vieretysten. Mielenkiintoista kuitenkin oli, että WPT ei selittänyt cliff parakeetin tuntimerkkejä järin tunnistettavasti.

Koska saatavilla ei ollut laillisesti blogipostauksessa käytettäviä valokuvia cliff parakeetista, olen lisännyt ne linkkeihin merkinnän loppuun, ja laitan tähän oman taiteellisen näkemykseni munkkiaratin ja cliff parakeetin eroista, jossa olen kuvankäsittelyn keinoin muokannut munkkiaratin ulkonäköä.

Alkuperäinen kuva (vasemmalla): Greg Goebel, CC BY-SA 2.0

Lähteet, lisätietoa ja kuvia:

Kommentit