Mustakaijat: kaljuuntuvat, penikselliset linnut

Mustakaijojen sukuun Coracopsis kuuluu tulkinnasta päätellen 2-3 lajia. Suomeksi lajeja on kaksi: mustakaija ja pikkumustakaija, ja joissain lähteissä kolmanneksi lajiksi, pikkumustakaijan alalajista erotettuna luetaan ns. "seychellienmustakaija." Mustakaijat eivät ole järin yleisiä lemmikkeinä. Niiden väritys on nimensä mukaan melko musta, vaikkakin oikeasti ehkä tumman harmaa voisi kuvata väriä paremmin.Papukaijoista kohtuullisen poikkeavan, mitäänsanomattoman ulkoasun lisäksi mustakaijojen lisääntymismenot poikkevat muista papukaijoista. Niillä erikoisuuksia riittää!

Naaraan höyhenten väri muuttuu pesimisen aikana. Höyhenet ovat kuin ihmisen hiukset, eikä jo kasvanut höyhen tai sulka periaatteessa voi vaihtaa väriä. Tästä poislukeutuvat esimerkiksi kaneli-väriset neitokakadut, jotka voivat "palaa" auringossa ja vaalentua, aivan kuten ihmisen hiukset aurinkoisen kesän aikana. Jollain lintulajeilla höyhen kuluu, ja höyhenpuvun väritys näennäisesti muuttuu, kun esimerkiksi höyhenten vaalea kärki kuluu pois, jättäen linnun tummemman näköiseksi, vaikka sulat ovat edelleen samat. On arveltu, että mustakaijanaaraan väri muuttuu harmaasta rusehtavaan sen öljyrauhasen tuottaman öljyn vuoksi: sulka reagoi öljyyn muuttaen sen väriä.

Kuva: Wikipedia / 4028mdk09, CC BY-SA 3.0
Sulkien värin muutos on kuitenkin mustakaijojen vähiten outo ominaisuus, vaikka sekin erikoista on. Lähteiden mukaan molempien sukupuolten kasvojen iho muuttuu keltaiseksi, mutta naaras menee tässä vieläkin pidemmälle: sen pää kaljuuntuu, paljastaen paljaan, keltaisen ihon. Naaras on kuin korppikotka konsanaan. Koiraan keltainen iho näkyy nokan juuressa, mutta muuten harmaat sulat peittävät sen päätä, kuten normaalistikin.

Mustakaijoissa on myös muutakin erikoista, kuin pelkästään ulkonäkömuutokset. Suurimmalla osalla linnuista molemmilla sukupuolilla on kloaakki, eli yhteissuoli, josta tulee ulos niin kakka, pissa, koirailla sperma ja naarailla munat. Parittelu tapahtuu yleensä nopeasti, kun linnut hinkkaavat kloaakkejaan yhteen. Mustakaijat ovat papukaijoista ainutlaatuisia, sillä koirailla on hemipenis. Muita peniksillisiä lintuja ovat esimerkiksi strutsit ja osa sorsalinnuista, joista esimerkiksi amerikankuparisorsalla voi olla omaa ruumistaan pidempi penis. Mustakaijan penis, joka voi olla jopa 5 senttiä pitkä, myöskin turpoaa lintujen paritellessa, jolloin linnut voivat jäädä hetkeksi kiinni toisiinsa koiraan peniksen turvotessa naaraan klokaakin sisälle.

Melkein kaikista muista papukaijoista poiketen mustakaijat eivät muodosta yksiavioista parisuhdetta. Koiraat ja naaraat parittelevat molemmat useiden kumppaneiden kanssa. Poikueessa on yleensä poikasia usealta eri isältä. 

Mustakaijat ovat siis monessa suhteessa uniikkeja papukaijamaailmassa, mutta myös lintumaailmassa. Viimeisenä nippelitietona tarjottakoon, että mustakaijat ovat ainakin yhdessä eläintarhassa keksineet työkalujen käytön: ne hinkkaaavat kivillä simpukankuoria, jolloin kivi irrottaa kuoresta kalkkijauhetta, jota linnun on helppo niellä.

Lähteet ja lisäluettavaa:
- Video mustakaijojen parittelun lopusta
- Feather Tree: Vasa parrots

Kommentit