Nisäkkäät ja linnut: odottamaton vaarallinen yhdistelmä

Linnut ovat omalla tavallaan herkkiä eläimiä. Ne voivat kohdata vaaroja, joita omistaja ei tule edes ajatelleeksi. Yksi tällaisista vaaroista ovat nisäkkäiden luonnolliset bakteerit.

Oletusarvoisesti saalis/saalistaja-vuorovaikutukset tulisi pitää minimissään. Kissa tai koira saattaa vaikuttaa rauhalliselta, välinpitämättömältä ja vaarattomalta, mutta pienen saaliseläimen kanssa toimiessaan saalistajat saattavat olla yllättävän vaarallisia. Kissan tai koiran saalistusvietti saattaa pamahtaa päälle jo ennen kuin omistaja huomaakaan, ja vaikka saalistaja olisi linnun läheisyydessä rauhallinen linnun ollessa paikoillaan, saattaa linnun yhtäkkinen lentoonlähtö saada saalistajan säntäämään sen perään. Tällöin pienempi eläin on aina huonommassa asemassa: koira tappaa linnun helposti yhdellä puraisulla, eikä kissaltakaan paljoa enempää vaadita.

Vaikka koiran kaikki tarkoitusperät olisivat ystävällisiä, se voi silti vahingoittaa pienempää leikkitoveriaan vahingossa. Koiran sylki on linnuille vaarallista, ja koiran leikinomainen näykkäisy tai tassunheilautus voi olla pienelle vastaleikkijälle kohtalokkaan vammauttava.

Vaaroja on kuitenkin muitakin: Nisäkkäissä on linnuille haitallisia bakteereja yllättävissäkin paikoissa. Gram negative -bakteerit ovat luonnollisia nisäkkäissä, mutta eivät linnuissa. Linnuilla ei ole niille vastustuskykyä, joten nämä bakteerit ovat linnuille haitallisia, jopa hengenvaarallisia. Tämän vuoksi esimerkiksi kissan raapaisu voi olla linnulle kohtalokas, vaikka se ei tekisi muuta ulkoista vahinkoa kuin pienen naarmun. Tämän takia varsinkin kissojen kanssa on muistettava, ettei lintu ole välttämättä turvassa häkin sisälläkään: saalistaja voi puraista tai raapaista lintua myös häkin pinnojen välistä. Lisäturvaa tuo kaksi kerrosta verkkoa niin, että verkkojen väliin jää niin paljon tilaa, että saalistajan hampaat tai kynnet eivät yllä mitenkään lintuun.

Lintu ei ole 100% turvassa saalistajilta edes normaalissa häkissä. Kuva: Wikipedia / mike epp, CC BY 2.0
Kissat ja koirat eivät ole lemmikkilinnun ainoa vaara kotieläimistä. Myöskin fretit ovat petoja, ja samoin jyrsijä- ja kanimaailman puolelta vaaroja riittää. Erityisesti kesyrotan saalistajanvaistot heräävät linnun tullessa lähelle, ja laiskakin rotta voi olla liikkeissään salamannopea. Suomessakin on ollut tapauksia, joissa lemmikkilintu on laskeutunut rottahäkin päälle, ja saanut pahan pureman jalkoihinsa. Pelkästään häkin päällisen suojaaminen ei riitä: voihan lintu laskeutua tai kiivetä myös rottahäkin sivujen pinnoissa. Kani on kasvinsyöjä, mutta sekin voi uteliaana tai reviiriään puolustavana purra lintua. Näissä tapauksissa on ilmiselvä verenhukan, raajan tai varpaan menetyksen riski, mutta myös verenmyrkytys baktereeista johtuen.

Kaikkein yllättävin nisäkkäiden tuoma vaara löytyy kuitenkin lähempää kuin voisi ajatella: myös ihmisessä on gram negative -bakteereja, jotka ovat linnuille haitallisia. Ironista kyllä, ihmisen hellyydenosoitukset voivat olla linnulle vaarallisia: nokkaan tai naamaan pussailu, suusta ruokkiminen tai jopa lusikan tai hedelmän jakaminen linnun kanssa altistavat linnun haitallisille bakteereille.

Kielipusut ovat erityisesti haitallisia.
Kaikilla näillä ihminen tarkoittaa hyvää: "pussailevathan" linnutkin keskenään, ja jakavat ruokansa ja yhteisen ruokailuhetken. Läheisyys onkin mukavaa, mutta suhteen vahvistaminen ja yhteinen tekeminen tulisi olla sellaista, että se on molemmille osapuolille mahdollisimman turvallista. Omistajan kannattaakin siis tyytyä linnun rapsutteluun käsin, tai antaa vain kuivia pusuja muualle kuin nokan läheisyyteen (voihan syljen bakteerit siirtyä myös linnun suuhun sen sukiessa sulkapukuaan, jos pusut ovat erityisen märkiä). Yhteisissä ruokahetkissä ei kannata jakaa ruokaa linnulle omasta suusta, vaikka lintu siitä voisi pitääkin. (Tämä altistaa myös linnun luulolle, että ihminen on sen puoliso. Parisuhteen luomista linnun kanssa on avattu enemmän merkinnässä Papukaija: Seksuaalinen lemmikki.) Saman ruokapalan jakaminen kannattaa hoitaa niin, että lintu saa puraista esimerkiksi hedelmää sellaisesta paikasta, josta ihminen ei ole vielä puraissut.

Linnun kanssa ruokaa jakaessa tulee olla huolellinen, ettei linnun suuhun joudu ihmisen suun bakteereja esimerkiksi jaetun lusikan kautta. Kuva: Rick Kimpel, CC BY-SA 2.0

Jos aikoo pitää nisäkäslemmikkejä ja lintuja lemmikkinään, kannattaa turvallisuus ottaa huomioon. Ikinä ei tulisi luottaa siihen, että vahinkoja ei voi tapahtua, sillä pienempi lemmikeistä voi maksaa niistä hengellään.


Lähteet ja lisätietoa:
- Saliva is dangerous for parrots
Allowing The Parrots To Play With The Other Family Pets
- Mixing birds and other pets
Parrot Emergency Critical Care

Kommentit