Uusi amatsonilaji ei olekaan uusi laji?

Kesällä 2017 papukaijamaailmaan tuli uusi lisäys: Jukatanin niemimaalta, Meksikosta löydettiin uusi amatsonilaji, joka sai nimekseen Amazona gomezgarzai, Blue-Winged Amazon. Suomenkielistä nimeä lajille ei ole annettu. Se oli sukupuolisesti dimorfinen, tarkoittaen että sen sukupuolet ovat eri näköiset. Koiraalla oli päässään enemmän punaista kuin naaraalla, ja koiras on himppasen isompi. Punaista otsaa lukuunottamatta lintu on vihreä, ja sillä on nimensä mukaisesti siniset siipisulat. Sen oletettiin olevan hyvin lähellä valko-otsa-amatsonia, sillä lajia tavataan alueella, ja DNA-tutkimuksissa lajit olivat lähellä toisiaan. Lajia pohdittiinkin valko-otsa-amatsonin alalajiksi, mutta se nimettiin kuitenkin omaksi lajikseen.

"Uuden lajin" aikuinen koiras.
Kuva: Wikipedia / Maria Catalina 21 / CC BY-SA 4.0

Nyt uutisia aiheen tiimoilta tulee jälleen: kaksi elävää yksilöä, koiras ja naaras, saattavat olla sittenkin "ainutlaatuisia": on epäilyksen alaisena, että ne olisivat sittenkin vain hybridejä. Lajin alkuperän kyseenalaistavassa julkaisussa mainitaan näyteyksilöiden epäilyttävä alkuperä ja muita tekijöitä, joiden perusteella kyseessä ei olisikaan uusi laji.

Jukatanin niemimaan alue ja sen lintukulttuuri on yleisesiottaen hyvin tutkittu, jolloin on yllättävää, että alueelta löytyisi uusi papukaijalaji: Näyteyksilöistä puhuttaessa alkuperäisen löydön tekijät eivät vahvista, että kaksi näyteyksilöä olisivat tulleet luonnonpopulaatiosta. Samoin on epäilyksen alaisena, olivatko asianosaiset tutkijat edes kyseisellä alueella käymässä aikoihin, jolloin näyteyksilöt on saatu haltuun. Paikalla käyneet muut tutkijat eivät ole löytäneet uutta lajia vastaavia yksilöitä, eivätkä myöskään paikalliset kerro nähneensä kuvausta vastaavia lintuja. Näyteyksilöille tehdyt DNA-testit eivät poissulje mahdollisuutta, etteivätkö näyteyksilöt voisi olla hybridejä, joissa on valko-otsa-amatsonia.

Valko-otsa-amatsoni. Kuva: David Oliva / CC BY 2.0
Hybridien syntyminen papukaijojen keskuudessa ei ole mitenkään tavatonta, varsinkaan vankeudessa, jossa puolisovaihtoehdot ovat usein vähissä. Luonnossa hybridejä ei usein synny, mutta niitä saattaa syntyä alueilla, joissa lajit ovat vieraslajeina, eikä niillä ole välttämättä paljoa omanlajisia kumppaneita. Amatsonit ovat läheistä sukua keskenään, ja lajit voivat risteytyä keskenään luoden mitä kummallisemman näköisiä jälkeläisiä. Joskus vanhemmat ovat pääteltävissä linnun ulkonäöstä, mutta läheskään aina näin ei ole, vaan on joko tiedettävä minkälajisia vanhemmat ovat (vankeudessa) tai pääteltävä se (villinä elävät populaatiot).

Oletettavasti keltapää- ja lila-amatsonin jälkeläinen, kuvattu Floridassa alueella,
jossa molempia lajeja esiintyy vieraslajeina. Kuva: Susan Young

Kommentit