Eväitä ulkoa lemmikeille!


Kesä on parasta aikaa virikkeellistää monia lemmikkejä. Lemmikkipapukaijat hyötyvät ulkoa tuoduista virikkeistä hyvin paljon. Papukaijojen lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluu asioiden jyrsiminen ja tuhoaminen. Virikkeiden järjestäminen ei välttämättä ole niin yksioikoista, sillä paljon jyrsivä lintu voi käydä kukkaron päälle, jos lelut ostaa eläinkaupasta, ja taas vähän leikkivän linnun omistaja saattaa turhautua, jos lintu ei huomioi lainkaan kallista tai vaivalla itse tehtyä lelua.

Moni lintu kuitenkin nauttii ulkomaailman antimista, kasveista. Ne ovat ilmaisia, jolloin tuhoaminen tai tuhoamattomuus ei ole haitaksi, ja kasvien kerääminen on yleensä vaivatonta ja nopeaa, kunhan löytää siihen soveliaan paikan, ja lisäksi ulkoretki kesäilmassa on jo sellaisenaan mukavaa touhua. Nirsommat linnut saattavat jopa oppia syömään monipuolisemmin viherravinnon parissa, sillä ulkoa tuotujen vihreiden kanssa ei tarvitse kitsastella määrän suhteen.

Pihapiiristä löytyviä sallittuja kukkakasveja ovat muun muassa voikukka, puna- ja valkoapila, kissankello, puna-ailakki, vesiheinä, piharatamo, heinäkasvit ja maitohorsma, jotka voi tarjoilla myös lehtineen kukintoineen kaikkineen, jopa myöhemmin siementen kera. Hieman hämärämpiä tuttavuuksia ovat hiirenvirna, jonka siemeniä ei suositella annettavaksi, sekä siankärsämö ja koiranputki, jotka joillain listoilla luetellaan lievästi ärsyttäviksi kasveiksi, ja joillain taas täysin sallituiksi.

Puista lähes kaikki paitsi luumu- ja kirsikkapuu, tammi sekä tuomi ovat sallittuja, jättäen valinnanvaraa runsaasti: haapa, leppä, koivu, paju, terijoensalava, pihlaja ja myös pihkattomat ja pihkimattomat osat havupuista kuten männystä ja kuusesta.



Kommentit