Lemmikkilinnut aina vapaana häkistä

Lemmikkilinnut ovat aktiivisia eläimiä, jotka lentokyvyn vuoksi tarvitsevat kokoisikseen paljon tilaa liikkumiseen: tehokas lentäminen ei onnistu pienissä, ahtaissa tiloissa. Moni laji liikkuu ketterästi kiipeillenkin, mutta lentäminen se vasta kuntoilua on. Tämän vuoksi lemmikkilintua tulisikin pitää vapaana huoneessa tai asunnossa päivittäin usean tunnin ajan, jotta se saa tarpeeksi liikuntaa. Liian isoja tiloja linnuilla ei voi olla, kuten vaikkapa kesyhiirillä liian suuri asumus voi aiheuttaa reviirikiistoja lauman jakaantuessa. Tämän takia jotkut ihmiset pitävätkin lintujaan vapaana kaiken aikaa.

Onko ainaisessa vapaanaolossa sitten haittapuolia? Lintu saa suuremman elintilan ja valinnanvapauden siitä, missä se saa olla. Suurempaan tilaan mahtuu myös enemmän tutkittavaa, jonka tuloksena on luultavasti pirteämpi, hyvin virikkeellistetty lintu. Kaikki ei kuitenkaan ole aina niin kukkaista.

Kaikkia lintuja tutkiminen ei kiinnosta, mutta tämä amazonianamatsoni
on löytänyt vaatenaulakosta oivan kiipeilypaikan.
Valvomattakin vapaaksi huoneeseen tai asuntoon jäävät linnut saattavat kohdata monia vaaroja. Tässä tapauksessa tarkoitankin siis huoneella nimenomaan ihmisten asuintiloja, en vartavasten linnuille tehtyjä lintuhuoneita. Jos lintu on valvomatta vapaana, tulee kaikkien pientenkään vaaranpaikkojen olla hyvin tiedossa, ja tehty vaarattomiksi. Linnut ovat näppäriä, ja löytävät tiensä yllättäviinkin vaaroihin, joita omistaja ei ole voinut ennakoida.

On myös tarpeellista, että lintu viihtyy myös häkissään. Linnut ovat pitkäikäisiä lemmikkejä, joiden elämään mahtuu muutoksia. Aina vapaana ollut lintu, joka ei enää välttämättä edes mene häkkiinsä syömään tai nukkumaan, voi olla hyvin stressaantunut, jos se jostain syystä joutuukin takaisin normaalin häkkirytmin pariin, eli se olisi häkissä omistajan ollessa poissa. Odottamattomat elämänmuutokset koettelevat omistajan lisäksi lintuakin. Tällöin olisi hyötyä, että lintu viihtyy myös häkissään.

 Jos lintu viihtyy lähinnä orsillaan korkealla tai häkin päällä, kuten monet hieman arat tai pienemmät linnut tekevät, sen vapaana pitäminen on helpompaa. Kun lintu ei lähde löytöretkille ja kohdista tuhoamisyrityksiä asuntoon tai sisustukseen, on omaisuus turvassa, mutta myös lintu itse on paremmassa turvassa, kun se ei ole änkeämässä jumiin kirjahyllyn tai patterin taakse, tai saamassa sähköiskua jyrsityistä johdoista. Täsmälleen sama asunto voi toiselle linnulle olla lentorata, jossa lähinnä oleillaan kiipeilypuissa, ja toisille taas leikkipuisto täynnä tuhottavaa (sohva, ikkunankarmit, irtaimisto) ja vaaranpaikkoja.

Pienet, hieman aremmat linnut ovat yleensä helpompia jättää vapaaksi myös valvomatta: ne yleensä pysyttelevät korkeilla paikoilla, kuten kiipeilypuussa tai häkin päällä, eikä niiden pieni nokka saa suurta tuhoa aikaan.
Jos lintua pitää vapaana valvomatta samoissa tiloissa missä oleilee itse, saattaa asunnon sisustuksesta vaikeaa tehdä täysin lintuturvallista, jos lintu on iso, utelias ja liikkuvainen. Iso lintu saattaa jopa jäädä jumiin kaappiin osatessa avata sen oven ulkopäin, muttei sisältä, tai pistää päivän aikana puolikkaan oven silpuksi. Pesimävireiset linnut ovat oma haasteensa: työpäivän aikana sohvan alunen ehtii jo muuttua hormoonit nostattavaksi pesäkoloksi.

Kaikki kuitenkin kulminoituu ennenkaikkea yksilöllisyyteen: mitään kattavaa ohjetta ei voi antaa, sillä kyse on ennen kaikkea linnun luonteesta, ja asunnosta ja sen sisustuksesta. Eläinmaailmassa hoito-ohjeet ovat harvoin mielipiteitä, mutta linnun valvomatta vapaaksi jättäminen on asia, jonka vain kokemus voi kertoa. Tietenkin tilan on oltava turvallinen, mutta kaikille linnuille sekään ei riitä, vaan itsetuhoiset jyrsimismatkat vaativat omistajan valvovaa silmää.

Lopuksi: Oma mielipiteeni on, että lintua kannattaa totuttaa siihen, että se joutuu ajoittan olemaan häkissä. Tällöin kun se hetki tai elämäntilanne tulee, jolloin häkissä työpäivien taikka hoitojakson ajan oleminen on pakollista, häkki on linnulle mukava koti, eikä vankila.

Vaikka häkki kaltereineen voi näyttää ankealta, sen tulisi olla linnulle mieluisa paikka, jossa se viihtyy.

Kommentit