Mikä on vaativa lemmikki?

Yksi kysymys, mihin törmää ajoittain ihmisiltä, jotka harkitsevat jotain lemmikkiä on, että onko jokin eläin vaativa. Tämä on hankala kysymys. Jokainen määrittelee vaativuuden omalla tavallaan.

Onko vaativuutta sotkuisuutta? Osa lemmikeistä sotkee pirusti, osa taas ei lainkaan.

Onko vaativuutta elinolosuhteiden järjestäminen? Paljon tilaa, tarkat lämpötilat, valaistus, kosteus, pH jne... Eläimiin mahtuu runsaasti vaihtelua.

Onko vaativuutta aika, joka menee eläimen hoitamiseen? Toiset pärjäävät vähemmällä, jopa vain päivittäisellä tarkastuksella ja vedenvaihdolla, osaa täytyy hoitaa päivittäin tunteja.

Onko vaativuutta tuhoisuus? Osa eläimistä saa rankkaakin tuhoa asunnolle, osa taas ei lainkaan.

Onko vaativuutta käyttätyminen? Osa eläimistä on käyttäytymiseltään sellaisia, että niiden kanssa pitää osata olla tai niitä pitää osata kouluttaa, muuten eläin voi voida huonosti tai "käyttäytyä huonosti", tai olla jopa ihmisille vaarallinen.

Onko vaativuutta eläimen ruokinta? Osa pärjää koko elämänsä yhdellä ruualla, osan ruokaa ei meinaa löytää mistää, osa ei meinaa millään syödä, ja osan ruoka pitää valmistaa annos annokselta itse.

Onko vaativuutta eläimestä tuleva häiriö? Osa huutaa, osa haisee, toiset taas ei.

Onko vaativuutta eläimen huomionkipeys tai arkuus? Osa eläimistä janoaa ihmisen seuraa, osa taas jopa inhoaa sitä.

Ja ennen kaikkea: kokeeko omistaja, että eläin on vaativa?

Valkovatsa-aratteja pidetään yleensä kohtuullisen vaativina papukaijoina: niiden pieni koko ja hupaisa ja hellyydenkipeä luonne saa ne vaikuttamaan hyväntuulisilta ja leppoisilta, mutta todellisuudessa niiden käyttäytyminen on moniulotteisempaa ja pätevissäkin käsissä niistä saattaa tulla aggressiivisia.

Kaikkia eläimiä voi laiminlyödä. Osalle ihmisistä myös se kaikin puolin kaikein helpoin eläin on ollut liian vaativa, jos eläimen tarpeet laiminlyödään. Osalle taas mikään ei ole liian vaativa. Yksikin omistajalle epäsopiva ominaisuus voi tehdä eläimestä vaativan. Jos inhoaa sotkua, ympäriinsä kakkiva beokottarainen voi olla liian vaativa. Jos kokee, että ei voi tarjota isoa terraariota, sopivaa lämpöä ja kosteutta, suuri iguaani voi olla liian vaativa. Jos eläimen hoitamiseen ei halua laittaa aikaa, helppokin koira voi olla liian vaativa. Jos pienikin tuho kämpässä inhottaa, jyrsijä voi olla liian vaativa. Jos ei ole valmis opiskelemaan eläimen käyttäytymistä ja toimimaan eläimen parhaaksi, valkokakadu voi olla liian vaativa. Jos ei ole valmis opiskelemaan ruokinnasta ja valmistamaan ruoka-annosta päivittäin vastaamaan eläimen tarpeita, tuoreruokaileva avoparikaija voi olla vaativa. Jos nenä on herkkä hajuille, luontaisesti myskintuoksuinen fretti voi olla vaativa. Jos ei voi tarjota eläimelle tarpeeksi huomiota, voi kesy aratti olla vaativa.

Mikään eläin ei ole yksiulotteinen, ja kaikissa on omia vaatimuksiaan, jotka vaativat omistajalta paljon: tietoa, viitseläisyyttä, aikaa ja paljon muuta. Tärkeää lemmikin pidossa ja omistamisessa kuitenkin olisi se, että ei itse koe, että eläin on taakka. Jos jo alussa tuntuu, että eläimestä olisi vaivaa jonkin sen ominaisuuden vuoksi, ehkä kannattaa harkita omia motiiveja juuri sen eläimen hankkimiseen uudelleen.

Esimerkiksi jos tuntuu, että eläimelle ei ole paljon aikaa, kannattaa harkita sellaista eläintä, jonka hoitamiseen ei paljon aikaa mene. Tai jos on epäilys, että kiinnostus eläimen monimuotoiseen ja tarkkaan ruokintaan lakkaa joskus, ehkä helpompi ratkaisu on eläin, joka voi hyvin myös yksinkertaisemmalla ruokavaliolla. Jos tuntuu, että tuhoamisintoisen eläimen vahtiminen ja/tai kouluttaminen hirvittää jo etukäteen, kannattaa harkita jotain muuta eläintä, jolla ei ole tuhoamishaluja asuntoa kohtaan.

Kaiken kaikkiaan jokainen eläin on jollain tasolla vaativa. Osa on vaativampia, koska niillä on enemmän vaativia ominaisuuksia, mutta myös hyvin helpot lemmikit voivat olla joillekin vaativia, jopa liian työläitä. Eläimen vaativuus riippuu hyvin paljon omistajasta.

Pikkujyrsijöitä pidetään yleensä helppoina eläiminä: niiden elinolosuhteet on helppo järjestää, niiden ruokinta on vaivatonta ja käsittely yleisesti ottaen kokemattomallekin helppoa. Nekään eivät kuitenkaan ole immuuneja laimin- lyönneille ja niiden aiheuttamille ongelmille. Kuvan hiiri on kuljetuslaatikossa.

Kommentit