Lintu: Helppo, vaativa lemmikki

Asia heräsi päähäni, kun näin Hollanissa ollessani kojun, jossa myytiin undulaatteja ja tarvikkeita. Torimaisesti vain lauantaisin pystyyn nousevalla torilla olevalla lintukojulla myytävät linnut vaihtelivat peippojen, kyyhkyjen ja pienten papukaijojen välillä, mutta eräs tarjous pysyi: undulaatti ja häkki yhteensä 20 euroa, heti mukaan, ruokapussi lähes kaupanpäälle. Esittelemässä oli isä ja pieni poika, joista poika piti kädellään yllättävän rauhallista, klipattua undulaattia kuin mannekiinina ja houkuttelijana undulaattien ostajille.

Oikealla näkyy häkki, jonka sai yhden undulaatin mukaan, kooltaan noin 30 senttimetriä kanttiinsa.

Tulin miettineeksi sitä, kuinka helppoja lemmikkejä linnut on. Paitsi ei ne ole! Mutta jos hylkää kaiken mikä on niiden hyvinvoinnille tärkeää lemmikkinä, ne on aika helppoja ja vaivattomia:

Miksi hankkia isoa häkkiä kun pieni on halvempi ja vie vähemmän tilaa?

Miksi pitää vapaana ja altistaa kämppä tuhoille ja sotkulle, kun häkissäkin voi pitää?

Miksi tuplata vaiva lajitoverilla, kun voi lintua pitää yksinkin tai peilin kanssa?

Miksi ruokkia oikein kun lintu pysyy hengissä pelkillä siemenillä ja vedellä?

Miksi hankkia lintuvalo tai pimennysverhot kun yhtä hyvin voi pitää luonnonvalolla talvisin pimeässä ja kesällä aina valoisassa, pysyyhän se lintu niilläkin hengissä?

Miksi tarjota virikkeitä, kun lintu pysyy hengissä ilmankin?

Yksi lintu on vaivaton, kohtuullisen siisti eikä vie paljon tilaa pienessä häkissään. Jos se sairastuu, turha viedä lääkäriin koska ensi lauantaina saa markkinoilta alle kympillä uuden tilalle.

Kirjoitin aihemmin aiheesta Mikä on vaativa lemmikki?, ja sama korostuu myös lemmikin oikeanlaisessa pidossa. Valitettavasti lähes mistä tahansa lemmikistä saa helpon, jos sen tarpeita laiminlyödään.

Kommentit