Millainen on hyvä lintupuu?

Huoneistossa vapaana olevat lemmikkilinnut viettävät aikaansa ties missä. Lintuja ja niiden aiheuttamaa tuhoa ja sotkua on helpompi hallita, jos linnulla on mieluisa paikka, jossa viettää aikaansa, eli lintupuu. Myös kiipeilypuu- tai ständi-nimellä kulkeva leikkipaikka voi olla myös roikkuva, jolloin se muistuttaa enemmän keinua. Myös vallan keinumaisia, pieniä "play gymejä" on olemassa. Oli leikkipaikka minkä mallinen tahansa, siitä kannattaa tehdä linnulle mahdollisimman miellyttävä, jotta se palvelee parhaiten linnun luontaista käytöstä, ja lintu viihtyy siellä hyvin säästäen asuntoa ja omistajan hermoja.

Kuinka korkea lintupuun kannattaa olla? Linnut tuntevat olonsa turvalliseksi korkealla, joten ainakin yhden lintupuun kannattaa olla lähes niin korkea, tai sijaita niin korkealla kuin mahdollista. Jos linnun häkki on kovin matala, lintu ei välttämättä palaa sinne kovin mielellään, joten lintupuun madaltamisen sijaan kannattaa korottaa häkkiä. Lintupuu saattaa kilpailla suosiosta myös muiden korkeiden paikkojen kanssa: jos lintu oleilee enemmän verhotangolla tai ovien päällä, voi lintupuu olla sen mielestä liian matala. Jos lintupuu yltää kattoon saakka, lintu saattaa jyrsiä kattoa, jolloin puuta kannattaa madaltaa hieman, tai suojata katto puu- tai metallilevyllä.

Katosta ripustettu kiipeilypuu. Kuva: Noora Warteva

Missä lintupuun tulisi sijaita? Linnuilla on yksilöllisiä makuja siitä, missä on paras lintupuun paikka. Ujompi saattaa viihtyä nurkassa, kun taas sosiaalinen lintu haluaa olla lähellä ihmistä. Lintupuun paras paikka on siinä, missä lintu viihtyy eniten. Parhaimmillaan lintupuita on useita: niiden välillä lentely kohottaa linnun kuntoa, laskeutuminen kuluttaa myös linnun kynsiä luonnollisesti ja puut ovat ikään kuin linnun huoneita: päiväuniaikaan syrjäisemmässä puussa voi sukia rauhassa ja seurailla tapahtumia etäämmältä, kun taas sosiaalisena hetkenä meiningin keskellä oleva puu on suositumpi.

Manzanita-puusta tehty kiipeilypuu. Samankaltaisia
kiipeilypuita saa myös ostettua,  mutta ne ovat usein
hintavia ja jokseenkin matalia ainoaksi lintupuuksi.
Kuva: Flickr.com / Geek2Nurse, CC BY-NC 2.0
Mistä lintupuun voi hankkia? Lintupuun voi tehdä itse, ostaa tai molempia. Kaupalliset versiot ovat yleensä tukevia, joskin hintavia. Mallista riippuen osa ei ole välttämättä kovin hyviä lintukäyttöön: ne voivat olla esimerkiksi liian matalia aremmille linnuille, tai ne on tehty metallista, joka ei kuluta linnun kynsiä kuten luonnonpuu tekee. Itsetehdyt lintupuut ovat juuri sellaisia kuin niistä tekee, mutta osa ihmisistä käyttää tukevana runkona kaupallista mallia, johon lisätään luonnonoksia linnun tarpeita ajatellen.

Kuinka lintupuun voi rakentaa? Lintupuun voi rakentaa myös alusta saakka itse. Mitään yleisiä kriteereitä tai ohjeita ei ole, sillä jokainen puu on omanlaisensa omistajan mielen mukaan, linnun tarpeita ajatellen tai saatavilla olevista materiaaleista valmistettu. Yksinkertaisimmillaan kiipeilypuu voi olla vain haarainen puu, joka on pystytetty tukevaan joulukuusen jalkaan, tai roikkumaan ketjuin katosta. Lisäoksia voi lisätä ruuvein tai nippusitein, narut saatetaan jyrsiä poikki ja rautalangoista saattaa jäädä teräviä reunoja tai löyhiä silmukoita. Tukevuus tulee ottaa huomioon: varsinkin isoilla linnuilla pelkkä joulukuusen jalka ei välttämättä riitä.

Miten seisovan lintupuun saa pysymään pystyssä? Yleisin neuvo on joulukuusen jalan käyttäminen. Sitä saa tukevammaksi asettamalla jalka oksineen suureen sankoon tai samaa kokoluokkaa olevaan kukkaruukkuun, ja täyttämällä astian painavilla kivillä puun rungon ympäriltä. Osa tekee pysyvämmän ratkaisun täyttämällä sankon betonilla ja tukemalla oksan siihen pystyyn kuivumisen ajaksi. Myöskin aurinkovarjojen jalat ovat käytettyjä. Lisätukea saa, jos häkki on niin tukeva, että kiipeilypuun voi tukea osin siihen. Kiipeilypuu voi olla myös monijalkainen, esim. 3-4 jalalla seisova kiipeilypuu, joko tornimaisen tai pyramidimaisen kiipeilypuun saa seisomaan tukevastikin omilla jaloillaan.

Onko puumainen lintupuu ainoa ratkaisu? Kiipeilypuun ei ole pakko lainkaan muistuttaa normaalia luonnossa kasvavaa puuta. Kiipeilypuu voi esimerkiksi sijaita häkin päällä, jolloin se ei tarvitse erillistä siivottavaa alustaa, kunhan pitää huolen, että lintu ei voi ulostaa esim. häkissä sijaruokakuppiinsa. Tukevaan, painavaan häkkiin kiipeilypuun oksia voi kiinnittää nippusitein myös häkin sivuille ulkopuolelle. Kiipeilypuu voi myös olla täysin kettinkien varassa katosta roikkuva. Kettinkejä valittaessa tulee ottaa huomioon silmäkoko: ketjun tulee olla sellaista, että linnun pää ei voi jäädä siihen jumiin, muttei liian pientä että sen varpaat tai kynnet voivat jumittua. Kiipeilypuun voi kiinnittää myös seiniin, mutta tällöin on riski, että lintu jyrsii seinää.

Häkin päällä sijaitsevia oksia. 
Onko lintupuun pakko olla puuta? Linnun jaloille paras materiaali on luonnonpuu, joka on vaihtelevan paksuista. Kiipeilypuu voi olla kuitenkin myös muutakin materiaalia. Roikkuvat leikkipaikat voivat olla enemmän keinumaisia, ja ne voivat olla tehty tai päällystetty köydellä. Esim. "boing"-tyyppiset, kierteellä olevat köysikeinut ovat monen linnun ja linnunomistajan suosiossa. Amerikkalaiset käyttävät paljon PCV:tä, joka on mielestäni huono materiaali: päällystettynäkin se voi olla liukas, se on tasapaksu, sitä ei voi jyrsiä, ja usein PCV-leikkipaikkojen orret ovat aina vaaka- tai pystytasossa, jolloin kulmassa olevan orren tarjoama kiipeilytreeni jää kokonaan pois. Liukkauden ja kovuuden vuoksi myös muut muoviset tai metalliset kiipeilypuut eivät ole pitkäaikaisessa käytössä hyvästä linnun jaloille.

Mikä kiipeilypuumalli on paras? Itse olen kokenut, että muut kuin lattialla seisovat kiipeilypuut, tai siis puun aluset, on helpoin siivota. Tällöin välttyy puun runkojen välttelyltä esimerkiksi papereita vaihtaessa tai pohjamateriaalia lapioidessa, ja siivoaminen on huomattavasti näppärämpää. Seiniin kiinnitetyt kiipeilypuut altistavat seinät tuhotöille ja lähellä olevaan seinään kakkakin osuu helpommin, joskin seiniä voi kyllä suojata esimerkiksi muovimatolla. Kattoon ripustettavienkin kanssa saa olla varuillaan varsinkin isojen ja kiipeilevien lintujen kanssa. Katon voi suojata, tai kettingistä tehdä kiipeilykelvottoman sileällä PVC-putkella. Roikkuvien kiipeilypuiden ketjut saattavat rajoittaa pidempiä lentoratoja tilasta riippuen. Häkin päällä olevat kiipeilypuut tekevät lintuhäkin valaistuksesta hankalaa, että linnut eivät kakkaa valojen päälle tai jyrsi johtoja. Loppujen lopuksi kiipeilypuun malli ja asettelu riippuu ihmisestä ja linnusta: kokeeko ihminen että jokin on kätevämpi siivota ja pitää yllä, tai kokeeko lintu, että tietynlainen kiipeilypuu on toista parempi paikka viettää aikaa.

Kiipeilypuu tai leikkipaikka voi koostua myös katosta roikkuvista orsista. Tässä ratkaisussa pedikyyriorsi on lisätty lasitetulla parvekkeella sijaitsevaan köysikokonaisuuteen. Kuva: Flickr.com / romana klee, CC BY-SA 2.0

Puun kannattaa olla sijoitukseltaan, materiaaleiltaan ja korkeudeltaan sellainen, että lintu viihtyy siellä. Kiipeilypuuhun tulisi lisätä linnulle jotain tekemistä, jotta se on linnulle mieluisa paikka, jossa se viettää mieluummin aikaa kuin esimerkiksi kirjahyllyssä tuhoja tekemässä. Hyvät kiipeilypuut tukevat papukaijan luontaista käyttäytymistä, oli se sitten kiipeily, paikkojen välillä lentäminen, jyrsiminen, korkealla tarkkailu, rauhallisessa paikassa lepääminen, leikkiminen tai asioiden tutkiminen ja tuhoaminen. Kultainen keskitie menee siinä, että lintu kuitenkin vapaanaolon päätteeksi palaa häkkiinsä, jolloin myös häkin tulee olla tarpeeksi viihtyisä ja sisältää linnulle mieluisaa tekemistä.