Opiskelijat kehittelemässä virikkeitä eläintarhoihin

Kuva: Wikipedia / Damien Neadle, CC BY-SA 4.0
Maailmalla erilaisissa kouluissa, kuten tekniikan tai muotoilun alalla ei ole mitenkään uniikki idea pitää kurssia, jossa opiskelijat saavat tehtäväkseen suunnitella ja rakentaa virikkeitä eläintarhaeläimille. Tämä on mielestäni erittäin hyvä idea, sillä se tarjoaa hyviä tosielämän haasteita opiskelijoille, mutta mahdollistaa myös virikkeiden keksimisen uudesta ja tuoreesta näkökulmasta. Jos kurssiin sisältyy esim. automaatio- tai sähkötöitä, virike voi olla hyvinkin erilainen verrattuna siihen, mihin eläintenhoitajien taidot riittäisivät.

Esimerkiksi muotoilukouluissa olevat opiskelijat voivat keksiä uudenlaisia, staattisia virikkeitä, jotka ovat muotoilultaan sekä silmää miellyttäviä, mutta myös eläimelle mukavia, toimivia ja hoitajille helppo täyttää ja puhdistaa. Tekniikan alan oppilaitosten opiskelijat voivat taas keksiä erilaisia elektronisia aparaatteja, joilla eläintä saadaan aktivoitua sille luonnollisella tavalla. Monesti nämä laitteet ovat täysin uudenlaisia, sillä opiskelijoilla on tietämystä teknisistä laitteista enemmän kuin valtaväestöllä, jolloin he myös keksivät ratkaisuja, joita eläintenhoitajat eivät olleet olevan edes mahdollisia.

Huonojakin puolia on. Itselläni joskus videoita ja konseptikuvia katsellessa osasta virikkeistä herää epäilyksiä, tuleeko se toimimaan. Idea voi olla hyvä, samoin toteutus, mutta silti virikkeen käyttö ei välttämättä onnistuisi eläimeltä. Joskus virikkeen käyttö, esim. täyttäminen tai siivoaminen on vaivalloista ja aikaavievää, jolloin sen käyttö jää luultavasti vähälle.

Onko kaikki jo keksitty? Etsin itse alituisesti uusia, erilaisia virikeideoita eläimille, ja eläintarhaeläimille tarjottavat virikkeet ovat usein sovellettavissa myös lemmikkimaailmaan. Tällöin tulee kuitenkin ehdottomasti ottaa huomioon turvallisuus, mutta myös oman lemmikin lajityypilliset ja yksilölliset taidot: simpansseille tarkoitettu älyverme ei välttämättä saa suurta suosiota koirien keskuudessa, mutta älykkäille papukaijoille se saattaa toimia. Tai makakeille tarkoitettu, käsien käyttöön pohjaava virike ei toimi välttämättä hevosille, mutta kissoille ja jyrsijöille saattaa toimia vallan mainiosti.

Tässä muutamia videoita katseltavaksi, mitä opiskelijat ovat maailmalla kehittäneet:
- Hunajavirike karhuille (National University of Singapore)
- Kädellisten ruokavirike (Rice University)
- Orangin ruokavirike (Rice University)
- Virikkeitä San Francisco Zoolle (Stanford)
- Virikkeitä saukoille (Bailey Elementary)
- Virikkeitä orangeille (National University of Singapore)
- Tiikerin virikkeellistämislaite (National University of Singapore)
- Ruokintalaitteita punapandoille (National University of Singapore)
- Virikkeitä kameleonteille (National University of Singapore)
- Ruokintalaite kirahveille (Rice University engineering)
- Virikkeitä norsuille (UTSA Honors College)
- Tamariinien mahlavirike (Student Environmental Enrichment Course)

Kommentit