Papukaijat ymmärtävät kaupankäynnin perusteet

Economic Decision-Making in Parrots -tutkimuksessa tutkittiin papukaijojen kykyä suunnitella tulevaa ja tehdä vaihtokauppoja. Tutkimukseen osallistuneille aroille ja harmaapapukaijoille opetettiin kolmen poletin arvot. Epähalutuin ruoka oli kuiva maissinsiemen, keskiverto oli auringonkukansiemen ja paras ruoka oli palanen saksanpähkinää.

Linnuille tarjottiin useita valintatilanteita, joissa muuttujina olivat kaikki kolme ruokaa, ja kaikkiin kolmeen ruokaan yhdistetyt poletit. Valintatilanteessa näytettiin kaksi vaihtoehtoa kerrallaan. Tilanteessa ne pystyivät ottamaan välittömästi ruokapalan, tai ruokaan vaihdettavan poletin. Linnut olivat sattumaa parempia valinnoissaan valiten arvokkaampaan ruokaan johtavan poletin, tai arvokkaamman ruokapalan sellaisenaan, jos vaihtoehtona oli arvottomampi ruoka, tai arvottomampaan ruokaan vaihdettava poletti. Jos vaihtoehtoina olivat samanarvoinen ruoka ja poletti, linnut ottivat todennäköisemmin ruoan, sillä poletin valitseminen hidasti saman ruoan saamista.

Video aiheesta.

Sinikurkkuara oli yksi tutkittavista aralajeista panamanaran ja sinipääaran ohella.
Tässä Loro Parque Fundación videossa näkyy hyvin, kuinka papukaijat oppivat polettien arvon käytännössä kouluttamatta, kunhan ne saavat tarkkailla ihmisten toimia. Videolla panaman- ja sinikurkkuarat saavat tarkkailla kaupankäyntiä poletein, jotka johtavat joko arvokkaaseen ruokaa, arvottomampaan ruokaan ja ei-mihinkään. Papukaijat oppivat tarkkailemalla ja osaavat toimia tilaisuuden tullen niin, että ne saavat mielestään mahdollisimman hyvän palkkion.

Papukaijojen harkintakykyä ja kykyä vaihtokauppoihin on tutkittu aiemminkin tanimbarinkakaduilla Viennan yliopistossa. Lapsilla toteutettavassa "vaahtokarkkikokeessa" lapsella on kaksi vaihtoehtoa: lapsi saa yhden vaahtokarkin, jonka hän voi syödä heti, mutta jos hän malttaa odottaa jonkin aikaa syömättä, hän saa sen lisäksi toisen palkkioksi. Tanimbarinkakaduille voidaan kouluttaa tämä sama konsepti. Niille tarjotaan maapähkinää, mutta ne tietävät, että ottamalla maapähkinän mutta syömättä sitä, ne saavat herkullisemman cashew-pähkinän tilalle. Kakadut jaksavat odottaa jopa 80 sekuntia syömättä ensimmäistä pähkinää, joka on huima suoritus: lintu kantaa ensimmäistä pähkinää suussaan maistaen sen, toisin kuin vaahtokarkkikokeessa lapset saavat karkin vain pöydälle tai käsiinsä.

Kun papukaijoja tutkitaan, niistä paljastuu yhä enemmän ja enemmän hienoja ja älykkäitä piirteitä. Juuri tähän aiheeseen liittyvä kirjoitus olikin blogin edellinen merkintä: Virikkeenä ruoanostoautomaatti

Kommentit