Varislinnut roskankerääjinä

Yle ja muut uutiskanavat uutisoivat elokuussa, kuinka ranskalainen keskiaikateemainen Puy du Fou -huvipuisto on kouluttanut lentonäytöksissä aiemmin esiintyneet mustavariksensa keräämään vierailijoiden jättämiä roskia. Kuusi varista partioi puistossa neljänä päivänä viikossa kouluttajien ohjauksella keräten roskia roskakoreihin ruokapalkalla. Toiminnalla pyritään herättämään ihmiset roskittamiseen: jos lintu osaa laittaa roskan roskakoriin, pitäisi se onnistua ihmiseltäkin. Valvomatta linnut eivät hommaansa hoida: vieraita ei haluta kannustaa ylimääräiseen roskittamiseen nähdäkseen variksen touhuissaan. Asioiden noutaminen ja määränpäähän kuljettaminen on näille variksille tuttua: ne esiintyvät myös lentonäytöksissä, jossa ne vievät ruusun prinsessalle.

Katso video! National Geographic: Training Birds To Pick Up Trash


Idea varislintujen käyttämisestä kaupungin siistijöinä ei ole uusi idea. Jo vuonna 2008 ohjelmoija ja varislintujen fani Joshua Klein esitteli TED Talk -esitelmässään konseptin ruoka-automaatista variksille. Automaatin idea olisi saada villivarikset keräämään kolikoita ruokapalkkaa vastaan. Konseptissa esiteltiin myös idea variksista roskien kerääjänä ruokapalkalla.

Loppuvuodesta 2017 moni uutissivusto tarttui Alankomaista lähtöisin olevaan "Crowded Cities" -projektiin, jonka tavoitteena olisi kouluttaa variksia keräämään tupakantumppeja ruokaa vastaan.

Varikset ovat älykkäitä lintuja, jotka oppivat tehokkaasti toisiltaan, ja niiden oppimat tavat leviävät ja säilyvät. Kesyt, koulutetut varikset suoriutuvat tehtävästään moitteettomasti, mutta kenties vain aika näyttää, saadaanko automatisoitua varisten keräyspartioon kannustavaa laitetta toimimaan.

Lähteet ja lisätietoa:
Ranskalainen teemapuisto "palkkasi" mustavariksia siivoustöihin – linnut oppivat viemään roskia roska-astioihin
Joshua Klein: A thought experiment on the intelligence of crows
The bizarre project to teach crows to clean up city streets by collecting cigarette butts in exchange for treats


Kommentit