Contrafreeloading, ilmaisen ruoan ilmiö

Kakadu etsii mieluummin ruokaa virikkeestä
kuin syö pellettejä kulhosta.
Kuva: Anna Banarama / Banarama Busy Beaks
Contrafreeloading on sana, jolle ei ole suomen kielessä napakkaa käännöstä. Käytännössä se tarkoittaa, että eläin mieluummin tekee työtä ruokansa eteen, kuin söisi samaa ruokaa täysin vaivatta, kuin tarjottimelta. Freeloading tarkoittaakin vapaasti käännettynä siipeilyä, ja "contra" on tämän vastakohta. Eläimille on siis monissa testeissä havaittu täysin luonnolliseksi käyttäytymiseksi tehdä työtä ruokansa eteen, jolloin lemmikkieläimet asettautuvat kaikessa yltäkylläisyydessään entistä epäluonnollisempaan asemaan silloin, kun niiden ruoka on aivan liian helposti saatavilla.

Yhä enemmän eläinten omistajat ovat alkaneet herätä ruoalla virikkeellistämiseen, eivätkä vain siinä määrin, että eläimet saavat virikkeistä ylimääräisiä herkkupaloja. Yhä isompi osa lemmikeistä saa myös osan tai kaiken päivittäisestä perusravinnostaan jotenkin virikkeellistettynä, kuin vain tylsästi kupista, käytännössä valmiina purtavaksi ja nieltäväksi ilman lisävaivaa. 

Allaolevalla lyhyellä videolla harmaapapukaija esittää hyvin yksinkertaisesti ja nopeasti contrafreeloadingin perusteet: Videossa papukaija tietää kokemuksesta, että paperimytyn sisällä on pähkinää. Vieressä pala samaa pähkinää paljaaltaan. Testi toistettiin myös niin, että pelkkä pähkinä oli lintua lähempänä, jolloin se ei vain valitse lähintä vaihtoehtoa, vaan selvästi pyrkii paperista kuorittavan version luokse. Jos kämmenellä oli pelkkä pähkinänpala, lintu kyllä nappasi sen, eikä ole syytä epäillä, etteikö lintu olisi nähnyt pähkinää esim. sen pienen koon vuoksi.



Lemmikin omistajan tulisi omistajana aina mahdollisuuksien mukaan tukea eläimen luontaisia vaistoja ja käyttäytymistä lemmikin hyvinvoinnin edistämiseksi, jotta eläimen elämä lemmikkinä olisi niin mielekästä kuin vankeudessa mahdollista. Contrafreeloading ilmiönä kertoo, että suurinosa lajeista luonnostaan haluaa tehdä työtä ruokansa eteen, ja mahdollisuudet siihen tulisi silloin eläimelle myös tarjota.

Eläinten virikkeellistäminen ruoalla onkin mukavaa puuhaa, ja siihen eläintä motivoi hyvin luonnollinen motivaattori: nälkä.

Lue myös:

Kommentit