Omenansiemenet = myrkkyä?

Linnun ruokalautasella voi piillä yllättävä vaara, omenansiemenet. Monessa lähteessä mainitaan omenansiementen sisältävän syanidia, tappavaa ainetta. Todellisuudessa omenansiemenet sisältävät amygdaliinia, joka hajoaa vatsassa vapauttaen syanidia. Papukaijat kuitenkin vaikuttavat pitävän hedelmien siemenistä, ja osa niistä arvostaisi varmasti myös omenansiemeniä hedelmälihan sisältä löytyvänä herkkupalana. Kuinka haitallisia omenansiemenet ovat, ja tulisiko ne poistaa omenan sisältä täysin, ja täten jättää kokonaiset omenat tarjoilematta edes virikemielessä?

Kuva: Robin Stevens, CC BY-NC-ND 2.0
Omenansiementen haitallisuudesta on ollut puhetta kauan, mutta asia ei ole niin yksioikoinen, linnunomistajien onneksi. Esimerkiksi yli 25 vuotta papukaijoja kasvattanut E.B. Cravens antaa papukaijoilleen omenat siemenineen. Yli 20 vuotta jatkuneet kenttähavainnot ympäri maailman ovat osoittaneet että villit papukaijat syövät myös omenan siemeniä, jopa kaivaen ne tarkoituksella omenan sisältä heittäen hedelmälihan pois. Toki on otettava huomioon, että villilintujen ruokavalioon saattaa sisältyä myös muita lievästi myrkyllisiä tai haitallisia kasveja tai kasvinosia, mutta osa lajeista vierailee savikielekkeillä savea syöden, jonka arvellaan liittyvän ravinnosta saatujen myrkkyjen sitomiseen.

Mike Owen kirjoittaa artikkelissaan "The Apple Seed Syanide Myth" aiheesta, ja on tehnyt arvioivia laskelmia, kuinka paljon papukaijan pitäisi syödä siemeniä kerrallaan, jotta niistä olisi haittaa. Hän on myös syöttänyt omille linnuilleen omenansiemeniä muun ruoan ohessa jo yli 25 vuoden ajan. Syanidin tappavaa annosta ei ole tutkittu papukaijoilla, mutta sitä on tutkittu viiriäisillä, kottaraisilla ja kanoilla, joilla se on noin 10-20 mg/kg. Varovaisella arviolla 5 mg/kg neitokakadunkin kokoisen linnun pitäisi syödä omenansiemeniä kerrallaan 50 kappaletta, ja harmaapapukaijan kokoisen linnun 250 omenansiementä. Omenalajikkeiden siementen myrkyllisyys myös vaihtelee, ja osaa lajikkeista on myös jalostettu vähemmän myrkyllisiksi.

Mitä tämä sitten tarkoittaa papukaijanomistajalle? Vaikka omenansiemenet eivät yleensä ihmiselle maistukaan, ne saattavat maistua linnulle. Itse en välttämättä lähtisi siltikään tarkoituksella leikkimään tulella, ja vartavasten tarjoamaan linnulle pelkkiä omenansiemeniä. Lienee kuitenkin turha kantaa huolta, jos linnulle tarjoaa silloin tällöin omenanpalasia, joihin on siemen tai pari jäänyt. En kuitenkaan toivo, että makea omena kuuluu linnun päivittäiseen ruokavalioon, saati onko omena päivittäin tarjolla muodossa, että siihen siemenet jäävät tarjolle. Yksittäisten siementen satunnaisesta tarjoilusta, oli se sitten tahalleen tai vahingossa, tuskin tarvitsee omistajan panikoida.

Lähteet ja lisätietoa:
- The Complete Psittacine: Ten Outdated Ideas in Aviculture, E.B. Cravens
- Sunshine Coast Avicultural Society: Apple seed myth, Mike Owen
- ParrotForums.com: Apple seeds.

Kommentit