Turvallista joulua!

Joulu on monille lemmikeille vaarallista aikaa. Tässä pieni tarkistuslista turvalliseen joulunaikaan.

Joulukuusi

Kuusi itsessään ei ole linnuille haitallinen. Pihkovat oksat voivat kuitenkin sotkea linnun höyhenpuvun, eikä tahmea pihka lähde vedellä pesemällä pois. Jotkut kuuset voi olla käsitelty säilöntä- tai tuholaistorjunta ainein, joten lintutalouteen luomukuusi on hyvä valinta! Joulukuusen sijoittelussa linnut kannattaa ottaa huomioon: jos ei halua lintujen joko tutkivan kuusta, tai joidenkin lintujen tapauksessa lintujen pelkäävän sitä, kuusi kannattaa asettaa eri tilaan missä lintu oleilee. Kuusen koristelussa ei kannata käyttää sähkövaloja, ettei lintu erehdy niitä nakertelemaan. Myöskin perintökalleuskoristeet kannattaa jättää laittamalla: lintu saattaa pudottaa koristeen vain laskeutumalla oksalle. Isojen lintujen kanssa kuusen tukeva jalka on tärkeä: hentoinen kuusi voi kaatua, jos iso ara tai kakadu laskeutuu siihen.


Kynttilät

Kynttilöiden polttamiseen tulisi aina suhtautua varoen lintutaloudessa. Lintujen keuhkot ovat hyvin herkät, ja jopa normaalit kynttilät voivat olla linnulle haitallisia, tuoksukynttilöistä puhumattakaan. Tuli on myös ilmeinen riski: pieni lintu saa nopeasti laajoja palovammoja jos se menee liian lähelle liekkiä. Paras valinta lintutalouteen ovat led-kynttilät tai ulkosalla poltettavat tuikut. Led-kynttilätkin voi laittaa uteliailta nokilta suojaan esim. lyhdyn tai koristehäkin sisälle.


Jouluvalot ja -koristeet

Jouluvalojen ollessa sähköllä toimivia, ne voivat olla linnulle vaaraksi. Papukaija voi jyrsijä johtoa ja saada sähköiskun. Turvallisin vaihtoehto on laittaa johdot tiloihin, joissa lintu ei oleile, esim. ulos, tai lasilyhdyn sisälle. Joulukoristeet voivat olla linnulle vaaraksi, jos se alkaa niellä paloja niistä. Usein lintu on kuitenkin enemmän vaaraksi joulukoristeille pudotellen niitä paikoiltaan.


Joulukasvit

Jouluna ihmiset haluavat koristaa kotiaan kasvein, mutta moni kaunis kukka on linnuille myrkyllinen. Esimerkiksi hyasintti ja joulutähti ovat nieltynä myrkyllisiä. Kasvit kannattaa pitää visusti pois lintujen ulottuvilta, tai tyytyä turvallisiin muoviversioihin.


Jouluruoat ja ruoanlaitto

Linnut eivät onneksi ole ihan niin persoja ruualle kuin koirat. Koiralle riskinä on esimerkiksi säröytyvät kinkunluun syöminen tai jopa suuren palan nielaiseminen. Linnulle kinkun luu on harmiton, toki todella rasvainen ja suolainen, eikä sen tulisi olla tarkoituksellinen herkkupala. Suklaa on kuitenkin linnuillekin myrkkyä, ja samoin suklaapalojen folion jyrsimistä ja nielemistä on tapahtunut, mikä ei tietenkään ole terveydelle hyvästä.

Kinkkupusseista on vastikään ollut puhetta: ne saattavat sisältää yhdisteitä, jotka lämmetessään haihtuvat huoneilmaan. Ihmisille vaikutuksia ei ole, mutta herkkäkeuhkoiset linnut voivat kärsiä. Sama on itsepuhdistuvien uunien kohdalla, sekä kaikkien teflonpinnoitteisten välineiden kanssa.


Vieraat

Kyläilevät, tulevat ja menevät vieraat voivat olla riski juhlapyhien aikaan, jos lintu ulkoilee häkistään normaaliin tapaan. Vieraille on hyvä tehdä selväksi, että ovista kuljetaan varoen, ettei lintu pääse livahtamaan pihalle asti. Jos siltä vaikuttaa, turvallisinta on pitää lintu häkissä kiivaimman juhlahumun aikaan.

Viettäkää kaikkien kannalta turvallinen joulu!


Hyvää ja turvallista joulua kaikille linnuille ja linnunomistajille!
Kuva: Papooga / Flickr.com, CC BY 2.0

Kommentit