Linnunomistajan Uuden vuoden lupaukset

Uusi vuosi, uudet kujeet!

Uusivuosi saattaa olla monelle ihmisellekin tekosyy elämäntapamuutokseen. Liian radikaali muutos ei ota pysyäkseen, mutta myös eläinihmiset voivat pohtia, onko oma eläimenpito päässyt joltain osa-alueelta lipsumaan, ja ottaa käyttöön eläinaiheinen uudenvuoden lupaus!

Lemmikin hyvinvointi ei koostu pelkästään yhdestä osa-alueesta, vaan niitä on monia. Kukaan omistaja ei ole täydellinen, ja luultavasti jokaisella on jotain parannettavaa. Eläimenpidon tuleekin olla palkitsevaa myös omistajalle, ja jos pyrkii aina vain kohti täydellisyyttä, eläimen omistamisesta saattaa tulla taakka. Tärkeintä on, että eläin voi hyvin, ja samoin tekee omistaja lemmikkinsä parissa.

Luultavasti aina kuitenkin löytyy parannettavaa, pieniä asioita, joilla parantaa lemmikin elämänlaatua ja yleistä hyvinvointia!

Tässä muutamia ehdotuksia Uudenvuoden lupauksiksi! Lupauksia ei ole tarkoitettu toteutettavaksi kaikkia, vaan yksi itselle sopiva on vallan hyvä valinta.


Kouluta paremmin

Jos linnun perushoidossa ei omasta mielestä ole petrattavaa, ja rutiininomaiset/arkiset häkkiinpalaamiset sujuu hyvin ilman erityistä kouluttamista, älykkäille linnuille myös kaikenlainen hupikoulutus on hyvää aivojumppaa! Linnun kouluttaminen ei ole koskaan valmista, ja sen voi aloittaa yksinkertaisista pienistä tempuista, kuten vilkuttaminen tai ympäri pyöriminen, liikkuen elämäntaitoihin kuten pyynnöstä häkkiin tai matkahäkkiin menoon, sujuvaan luokseutloon tai valjaiden pukemiseen, tai jopa lääkinnällisiin toimenpiteisiin, kuten vapaaehtoiseen pyyhkeeseen käärimiseen, kynsienleikkaukseen tai lääkkeen ottamiseen. Mikään lintu tuskin osaa kaikkea, vaikka se voisi osata kaiken arjessa vaaditun.

Kouluttamiseen liittyy myös osa-alue kouluttamisen laadusta: enemmän ei välttämättä ole paremmin. Omistaja voi lupauksenaan esimerkiksi perehtyä enemmän erilaisiin koulutustekniikoihin ja opetella paremmaksi kouluttajaksi. Näiden opittujen periaatteiden parissa koulutusta sitten jatketaan linnun kanssa.

Siipien levittäminen pyynnöstä voi olla täysi hupitemppu, mutta sen voi yhdistää myös esim. valjaskooulutukseen ja siipien kunnon tarkkailuun. Kuva: Flickr.com / John Vetterli, CC BY-SA 2.0





Virikkeellistä paremmin

Enemmän virikkeitä ei välttämättä ole parempi, jos virikkeet ja eläimen mielihalut eivät kohtaa. Paremmin virikkeellistäminen voi alkaa esimerkiksi virikkeellistämissuunnitelmasta. Tämän avulla myös paikallaan lösöttävä "sohvaperunalintu" saadaan liikkeelle ja virikkeiden pariin. Jos lintu on aina kiinnostunut virikkeistä, sille voi yrittää tarjota erilaisia haasteita, ja saada siitä vuoden mittaan edelleen yhä taitavampi virikkeiden käyttäjä!



Ruoki paremmin

Nirson linnun kanssa voi ottaa tavoitteeksi saada lintu edes maistelemaan uusia ruokia ensi vuoteen mennessä. Hyvin syövän linnun kanssa taas monipuolisuutta voi lisätä, jos ei ruokalajien määrässä, niin esimerkiksi ruoan esille laitossa, joka menee myös virike-kategoriaan. Lautasrosvolinnun voi laittaa ihmisruokalakkoon, ja kouluttaa pysymään enemmän lajityypillisessä ruokavaliossa.



Opi lisää

Linnunomistajana oleminen on ainaista oppimista. Tämä liittyy enemmän omistajaan kuin lintuun, mutta itselleen voi luvata, että opiskelee vuoden aikana jälleen jotain lisää linnun hoidosta tai omasta lajistaan, ja soveltaa oppimaansa oman lemmikin arkeen.


Opiskelua voi tehdä linnun kanssa yhteisenä tekemisenä kirjoista, lehdistä tai internetistä. Kuva: Flickr.com / Michael Fitzgerald, CC BY-NC-SA 2.0

Vietä enemmän aikaa yhdessä

Joskus elämä vie, ja linnulle ei olekaan niin paljon aikaa kuin uutuudenviehätys oli vielä suurimmillaan. Jos yksinäisen linnun kanssa ei kerkeä viettää aikaa, voi olla tarpeen arvioida omaa ajankäyttöä ja ottaa lintu enemmän mukaan rutiineihin, tai ajoittaa omaan kalenteriin aikaa linnulle. Uutuudenviehätystä ja intoa harrastukseen saa palautettua juttelemalla muiden harrastajien kanssa, käymällä tapahtumissa, lukemalla lisää omasta lajistaan ja keksimällä jonkin yhteisen harrastuksen, kuten määrätietoinen kouluttaminen tai lelunrakennuskerho.


Uudenvuodenlupauksen ei ole tarkoitus olla kuormittava, vaan sekä linnun että omistajan elämänlaatua parantava asia. Teitkö sinä linnuillesi uudenvuodenlupauksia? Jaa omat ideasi kommenteissa! :)

Kommentit