Miltä näyttää vanha papukaija?

Aika ajoin nousee puheenaiheeksi papukaijojen pitkäikäisyys. Se saattaa olla median nostama tarina jostain huippuvanhasta linnusta, tai yksityishenkilön kysymys linturyhmässä, voiko vasta hankitun linnun ikää päätellä jostain.

Mediassa papukaijat tunnetaan pitkäikäisinä otuksina, mutta ajoittain niidenkin elinikää liioitellaan. Tämä voi tapahtua tahallaan tai vahingossa. Tahallaan liioittelu voi olla linnun iän tai menneisyydestä valehtelua, jotta henkilö tai henkilön edustama organisaatio saisi enemmän huomiota. Eräs pahimmoilleen epärehellisen kuuloinen esimerkki oli eräs eläintarha, jossa asui muka noin 100-vuotias ara. Kuulemma entinen filmitähti oli esiintynyt mm. elokuvassa Ace Ventura. Harmi vain, että kyseisessä elokuvassa nostetussa kohtauksessa esiintynyt lintu oli lajiltaan puna-ara, ja tämä "100-vuotias" ara taas eri lajinen: vihersiipiara. Jos linnun laji pääsee vaihtumaan matkalla, ei liene kaukaa haettu, ettei sen ikäkään ole välttämättä enää totuuden mukainen.

Papukaija saattaa näyttää kokemattoman silmään hyvinkin vanhalta, jos se on nyppinyt itseäään tai sitä on nypitty toisen linnun toimesta. Papukaijan nyppimiselle ei ole ikärajaa, vaan nuorikin lintu voi olla nyppimisen uhri. Kaljut kohdat tai harmaat höyhenet ja muutenkin resuinen ulkoasu saavat ihmiset olettamaan linnun olevan todellista ikää vanhempi.
Kuva: 顔なし / Flickr.com, CC BY-SA 2.0, rajattu alkuperäisestä.

Joskus linnun iästä valehtelu ei ole tahallista: linnun historia voi olla epäselvä, jolloin on tehtävä vain valistunut tai vähemmän valistunut arvaus. Paperittoman ja renkaattoman linnun vaihtaessa useasti kotiaan, vuosia saattaa kertyä huomaamatta aina vahingossa vuosi tai kymmenen enemmän kuin oikeasti. Ei liene myöskään mahdotonta, että lintu yksinkertaisesti vahingossa (tai tahallaan) vaihtuu toiseen samanlajiseen, ja tätä nuorempaa yksilöä tituleerataan vanhemmaksi kuin se oikeasti onkaan. Toisaalta, joskus käy myös niin, että lintu käytännössä nuorenee: linnun oikea syntymäaika tai -vuosi ei ole tiedossa, jolloin lintua voidaan omistajan huomaamatta kutsua vuosikymmeniä "noin 10-vuotiaaksi."

Linnun saa vaikuttamaan iäkkäämmältä, jos se on ulkönäöltään hieman kärsinyt. Ihmisen vanhuuden merkkejä voivat olla kaljuuntuminen tai harmaantuminen, mutta linnut eivät vanhuuttaan altistu näille kummallekaan. Ne ovat molemmat sitä vastoin merkkejä nyppimisestä. Nyppivä lintu voi nyppiä itseensä tai toiseen lintuun kaljuja läikkiä, tai vain tuhota peitinsulat, jolloin harmaat tai valkoiset alusuntuvat paljastuvat. Rupuisen ja huonokuntoisen näköinen lintu voi näyttää vanhalta, vaikka todellisuudessa lintu voi alkaa nyppimään missä iässä tahansa välittömän poikasiän jälkeen. Poikasiässäkin sitä ovat voineet nyppiä sen omat vanhemmat.

Iäkäs papukaija voi olla hyvinkin hyväkuntoinen, jos sillä on hyvä elämä takanaan. Hoidon horjahdukset tai alkuelämän huono ravinto tai hoito saavat linnun ikääntymäänkin nopeammin. Kuvassa oleva sinikelta-ara Lulu on sulkapuvultaan mahtavassa kunnossa. Se on kuvassa arviolta noin 40-50 -vuotias, joka on isojen arojen realistinen maksimi-ikä. 


Lintujen ikääntymiseen ja sen näkymiseen vaikuttavat monet tekijät. Kehnosti kasvatettu, pidetty tai hoidettu lintu saattaa vaikuttaa runsaasti ikäistään vanhemmalta. Huonot kasvuolosuhteet, esim. huono ravinto kasvuiässä voi altistaa linnun kasvuhäiriöille, jotka saatetaan aikuisella linnulla tulkita vanhuudeksi. Esim. pieni koko, kumara asento tai siipien kehno asento voivat aiheuttaa tulkintoja suuntaan tai toiseen. Kehno hoito ja varsinkin huono ravinto näkyvät usein linnun sulkapuvussa, ja vaikka vanhuslintu on yleensä hieman rähjäisempi kuin nuorempi, myös nuori lintu voi olla sulkapuvultaan huonossa kunnossa kehnon hoidon tuloksena. Sulkapuku voi vaikuttaa klimppiseltä tai sulat hapsuttuneilta. Krooninen stressi myös "vanhentaa" lintua ennenaikaisesti.

Voiko lemmikkilinnun ikää sitten päätellä mistään? Osalla lajeista on tiettyjä piirteitä, joista niiden iän voi tiettyyn pisteeseen asti päätellä. Nämä koskevat linnun nuoruutta, sillä keskenkasvuiset linnut näyttävät monella lajilla eriltä, kuin aikuiset. Esimerkiksi neitokakadukoiraat saavat aikuisen maskinsa noin 0,5-1 vuoden iässä, ja samoihin aikoihin nuorten undulaattien nappisilmät saavat aikuisen linnun vaalean iiriksen. Hitaasti kasvavien isojen arojen silmät voivat säilyä poikasmaisen tummina jopa useamman vuoden. Osalla lajeista taas on aikuisenakin tummat silmät. Kun linnun nuoruuden piirteet ovat hälvenneet, aikuisesta linnusta on usein hyvin hankala päätellä ikää.

Arokakadu Cookie on todistetusti vanhin papukaija. Linnun iän voi nähdä hitaantuneista liikkeistä ja hieman kehnosta höyhenpuvusta, touhuilun vähentymisestä ja väsyneisyyden lisääntymisestä. Nämä voivat kuitenkin kaikki olla myös oireita ennenaikaisesta ikääntymisestä kehnoissa oloissa kasvaneella linnulla. Kuvassa Cookie on 75-vuotias, ja se menehtyi 83-vuotiaana vuonna 2016. Kuva: Flickr.com / Richard Roche, CC BY-NC 2.0

Oikeasti vanha lintu saattaa olla hyvinkin lähellä nuoria lajitovereitaan ulkoisesti. Hyvin hoidettu vanhus saattaa kuitenkin olla fyysisesti hyvin lähellä huonosti pidettyä keski-ikäistä lajitoveriaan. Tämän vuoksi aikuisen linnun iän arvioiminen on hyvin haastavaa.

On kuitenkin muistettava suhtautua lintuihin yksilöinä. Jos hoiteisiisi saapuu lintu, joka osoittaa vanhuuden merkkejä, on niihin suhtauduttava sopivalla vakavuudella, oli linnun todellinen ikä mikä tahansa. Sairas lintu on hoidettava kuntoon, ja huonosti liikkuvalle linnulle on tehtävä elinympäristö, jossa se voi yhä toimia lintumaiseen tapaan, turvallisesti.

Katso myös:
Kaijuli.fi: Linnun iän määrittely