Papukaijojen kanssa jaettavia ruokia

Papukaijat ovat sosiaalisia eläimiä. Kesyinä lemmikeinä ne ovat mielellään mukana monessa touhussa ihmisten kanssa. Luonnossa papukaijat usein tekevät samoja asioita samaan aikaan: parvena tai parina ne ruokailevat, lepäävät ja leikkivät yleensä samoihin aikoihin, ja muut linnut innostavat toisia liittymään aktiviteetteihin. Tästä syystä myös lemmikkipapukaijat ovat monesti luonnollisen uteliaita ihmisen syömiä ruokia kohtaan.

Kaikki ihmisten ruoat eivät kuitenkaan ole linnulle hyväksi pienissä tai suurissa määrin. Kaikki hyvin suolaiset tai rasvaiset ruoat tulisi jättää antamatta, samoin ilmiselvät herkut, kuten karkit. Suklaa voi olla linnuille hengenvaarallista, samoin avokado. Muutoin mitään hengenvaarallista ruokaa linnuille ei välttämättä ole. Juustosta on tosin mainittu, että se saattaa sisältää nisäkkäille haitattomia mutta linnuille haitallisia bakteereja, samoin sienistä on joskus sanottu, että ne voivat olla linnuille haitallisia. Lintujen ruoansulatus ei myöskään kestä laktoosia, joten kaikkien maitotuotteiden tulee olla laktoosittomia. Ruoan tulee olla sopivan lämpöistä, sillä liian kuuma ruoka voi polttaa linnun suuta ja kupua.

Linnuille voi antaa pienissä määrin kotiruokia, joissa ei ole paljon suolaa, rasvaa tai mausteita. On kuitenkin mietittävä, millaisen rutiinin ruoan tarjoamisesta ottaa. Yleinen ohje on, että linnun koko päivän annos ruokaa olisi kaksi kertaa sen pään kokoinen annos. On siis täysin liioiteltua, että esimerkiksi neitokakadun kokoinen lintu saisi edes ruokalusikallisen kotiruokaa päivässä: tällöin noin puolet sen päiväannoksesta olisi kotiruokaa, vieden tilaa lajin normaalilta ruokavaliolta.

Leipä, tai kroissantti, on melko turha lisä linnun ruokavalioon.


Linnun kanssa voi jakaa asioita, jotka kuuluvat sen suunniteltuun ruokavalioon muutenkin. Ihmisen kanssa jaettu ruoka on vähennettävä sen muusta ruokavaliosta. Esimerkiksi jos lintu nauttii ihmisen kanssa makeita hedelmiä, laitetaan sen ruokakuppiin sinä päivänä vähemmän hedelmää. Hedelmä on vain lievä huoli, vaan enemmän kannattaa juuri kiinnittä huomiota ruokavalion osa-alueisiin, joita linnulle ei tarjota lainkaan tai hyvin vähän kuppiin, kuten lihatuotteet, maitotuotteet, peruna tai viljaperäiset tuotteet, kuten pasta tai leipä. Niitä kannattaa antaa vain hyvin vähän, eikä niitä tulisi antaa rutiininomaisesti.

Lähes huoletta linnun kanssa voi jakaa linnun luontaiseen ja suunniteltuun ruokavalioon kuuluvia ainesosia. Näitä voisivat olla vaikka itse tuoreista hedelmistä tehty hedelmäsalaatti, tuoreista tai pakastekasviksista ilman kastiketta tai öljyä tehty salaatti, tai vaikka salaattisiemen- tai pähkinäsekoitus.

Yhteisen aterian äärellä linnulle voi tehdä oman pienen annoksensa. Esimerkiksi joissain eläinkaupoissa myydään linnuille valmistettavia nuudeleita, jotka sisältävät pastan lisäksi myös paljon linnuille hyödyllisiä ruoka-aineita. Omaan salaattiin kastikkeen voi laittaa, kunhan linnun salaattiannos on kastikkeeton. Aamiaispöydässä lintu voi maistaa suolaamatonta kananmunaa, mutta pekoni kannattaa jättää maistamatta. Kahvin sijaan linnulle voi antaa vaikka tuoremehua. Tärkeintä on yhteinen hetki. Varsinkin jos yhdessä syöminen on jokapäiväinen tapa tai muuten usein toistuva rutiini, kannattaa todella kiinnittää huomiota linnun syömään ruokavalioon.

Viinirypäle voikin olla sosiaalisessa tilanteessa jaettava herkku, sillä sen sisältämän sokerin ja tuholaistorjunta-aineiden vuoksi sitä ei suositella ruokittavaksi suuria määriä. Sen maku on monen linnun mieleen, joka tekee siitä hyvin palkkaavan ruoan. Onhan hedelmä jaetuksi herkuksi parempi vaihtoehto kuin jokin täysin ruokavalioon kuulumaton herkkupala.
Kuva: Flickr.com / Out.of.Focus, CC BY-NC-SA 2.0


Linnun kanssa ruokaa jakaessa kannattaa muistaa, että ihmisen luontaiset suun bakteerit voivat olla linnulle jopa tappavan vaarallisia. Sen vuoksi linnulla kannattaakin olla ikioma lautanen, tai antaa sen maistella ihmisen lautaselta sellaisesta kohdasta, josta ihminen ei ole syönyt. Itse en jakaisi edes haarukkaa tai lusikkaa linnun kanssa, jos lintu pääsee koskemaan kohtaa, joka on käynyt ihmisen suussa. Puhumattakaan suusta suuhun syöttämisestä...

Kunhan muistaa että linnut ovat lintuja, ja ihmiset ihmisiä, rakennetaan yhteinen ruokailuhetki, joka ei ole lemmikille vaaraksi millään tavalla. Joskus puutostilat hiippailevat vuosien saatossa, jos lintu saa päiväannoksenaan ennemmin karjalanpaistia ja perunamuusia kuin lajityypillistä ruokaa. Mukavia, yhteisiä ruokailuhetkiä!

Kommentit