Uudet esineet, ruoat ja kokemukset virikkeenä

Itse pyrin tarjoamaan lemmikeilleni joka päivä jotain "uutta". Koen, että tämä on tärkeää varsinkin sisälemmikeille, jotka eivät pääse ulos nauttimaan avaran maailman tuomista virikkeistä: maailmassa riittää paljon nähtävää, tunnusteltavaa, tutkittavaa, haisteltavaa ja jopa maisteltavaa, muttei niitä välttämättä tule kotona neljän seinän sisällä paljon vastaan.

Englanniksi näiden esineiden nimi on "novel item." Eläimen kokemien uusien asioiden ei tarvitse olla maailman mullistavia, koska muuten niitä voi olla hyvin hankala keksiä vuoden 365 päivälle, ja vielä eteenpäin ensi vuonna. En myöskään pidä äärettömän pahana, jos uusien asioiden esittely alkaa kiertää välillä kehää, onhan se lähes väistämätöntä ajan mittaan. Tarkoitus on kuitenkin saada omistaja siihen mielentilaan, että edes pyrkisi esittelemään eläimelle jotain uutta tai ihmeellistä joka päivä.



Eläinryhmissä onkin suuria eroja, mitkä asiat ne kokevat kiinnostaviksi. Tärkeää olisi, että eläin on utelias uutta asiaa kohtaan, eikä pelokas. Jos eläin selvästi pelkää kaikkea uutta, ei tämä tapa virikkeellistää sovi sille. Lintujen ja nisäkkäiden välillä on suuri ero, minkä ne kokevat kiinnostavaksi: yleensä papukaijoja kiinnostaa nähdä ja kosketella uusia asioita, kun taas monella nisäkkäällä uusi asia saattaa avautua paremmin hajujen kautta.

Nisäkkäille uusia hajuja voikin tuoda helposti kodin ulkopuolelta, jos koti on jo läpinuuhkutettu. Esimerkiksi saalistajia on helppo virikkeellistää saaliseläimen hajuisilla asioilla, esim. vain kanihäkissä jonkin aikaa olleella sukalla, papukaijojen sulilla tai hiirihäkin vanhoilla puruilla. Saaliseläimille taas en toisi saalistajan hajuisia juttuja, sillä eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jo yksi kissan karva hiiren terraariossa sai hiiren stressihormonien tason nousuun.

Linnut tutkivat asioita enemmän näkö-, tunto- ja kuuloaistillaan. Tutkittava asia voi siis olla myös normaali kodin tavara, jota lintu ei ole aiemmin kunnolla kohdannut, kunhan esine on linnulle turvallinen. Esimerkiksi iso lintu voi saada normaalin kertakäyttölusikan vaarallisesti lohkaistua teräviksi sälöiksi, kun taas hentonokkaiselle undulaatille se on hyvää tutkittavaa ja ehkä myös heiteltävää. Kokemus voi olla myös lyhytaikainen, jonka ajan ihminen tiukasti valvoo linnun leikkiä, ja poistaa esineen kun lintu menettää siihen mielenkiintonsa tai rikkoo sen.

Kauluskaija leikkii kynällä, joka voi olla sille uusi kokemus. Kynän kanssa leikkiä kannattaa aina valvoa.
Kuva: Wikipedia.com / Trinity Cipher, CC BY-SA 4.0, rajattu alkuperäisestä


Varsinkin kesällä sekä lintujen että nisäkkäiden virikkeellistäminen on helppoa, sillä luonnosta tuotavat, turvalliset kasvit saavat monet aistit virkistymään, sillä kasvien osissa on vaihtelua niin ulkonäön, hajun, maun ja tekstuurin suhteen. Samasta kasvilajista riittää myös useaa tutkittavaa: lehdet, nuput, kukat, varsi, siemenet, hedelmä ja jopa juuri. Tarkoitus ei välttämättä ole saada eläintä syömään kasvia, vaan tarjota uusi kokemus, ja terveellisen ja turvallisen kasvin syöminen tulee vain kaupanpäällisinä, jos eläin sellaiseen innostuu.

Uusia kokemuksia voi tarjota myös ruokapuolelta. Tämä toimii parhaiten eläimille, jotka eivät ole kovin nirsoja, ja joiden ruokavalio sallii pienet heilahdukset. Näille eläimille voi tarjota pieniä määriä niille turvallisia ruoka-aineita, jotka eivät varsinaisesti ole osa niiden normaalia ruokavaliota, esimerkiksi papukaijalle maustamaton muro tai pari,  rotalle papukaijan pelletti tai koiralle erilaisia vihanneksia. Näköaistinsa kautta pääasiassa maailmaa havainnoiville linnuille ruoan eri muodot ovat myös ihmetyksen ja kiinnostuksen aihe, esimerkiksi kokonaiset tai jännään muotoon leikatut hedelmät ja vihannekset.

Uudessa esineessä ei ole aina kyse siitä, että eläin välttämättä löytäisi esineestä uuden lemppariasian. Uusi asia ympäristössä on virikkeellistävä myös silloin, jos eläin toteaa lopuksi, että ei se ollutkaan kiinnostava. Ennen tätä sen on kuitenkin tutkittava esinettä eri aistein, jotta voi tulla tähänkin päätökseen.

Myös kokemukset voivat olla uusia, "novel experiencejä." Nämä sopivat erityisesti eläimille, jotka ovat rohkeita ja joita uudet kokemukset eivät pelota, vaan kiinnostavat. Näitä voivat olla esimerkiksi vierailut erilaisissa paikoissa, joissa eläin näkee, kuulee ja haistaa erilaisia asioita kotiympäristöön nähden. Kokemus voi tulla myös kotiin, esimerkiksi erikoiset vierailijat tai arjesta poikkeava ohjelma.

Kannattaa avata silmät uusille asioille, jotka voisivat rikastuttaa eläimen elämää saamalla sen positiivisen ihmetyksen ja kummastuksen pariin. Sinulle arkinen asia voi olla lemmikillesikin täysin uusi ja jännä!