Papukaijan nirsoudesta apua virikkeellistämiseen

Kukapa olisi arvannut, että tietynasteinen nirsous ruoka-aineita kohtaan on linnuilla myös hyvästä?Tavoitteena on toki saada lintu syömään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ruokia, mutta nirsous tulee hyväksi ominaisuudeksi tietynlaisten virikkeiden kanssa. Näiden virikkeiden parissa lintu voi myös oppia syömään erilaisia ruokia, joten nirsokin lintu saattaa oppia monipuolisemmaksi ruokailijaksi ruokavirikkeiden äärellä.

Olen aina hieman vainoharhainen siitä, mitä materiaaleja lintu nielee ja mitä ei. Suurinosa linnuista osaa välttää nielemästä muuta kuin ruokaa, mutta osa linnuista saattaa niellä esimerkiksi puuvilla- tai sisalnarun kuituja, paperia tai jopa puuta. Tiettyyn pisteeseen asti luonnonmateriaalien nieleminen ei ole pahasta, ja uskon että luonnossakin papukaijat nielevät vahingossa esim. minimaalisia määriä kaarnaa jyrsiessään. Pienet määrät luonnonmateriaaleja sulavat elimistössä, mutta suuret määrät voivat aiheuttaa jopa kuolettavan kuputukoksen tai tukehtumisen. Tärkeää onkin tarkkailla linnun leikkimistapoja, että lintu todella vain jyrsii sille tarjottuja leluja, eikä niele palasia. Useimmat linnut osaavat leikkiä järkevästi myös muovisilla leluilla, jyrsien niitä silpuksi muovia nielemättä.

Itse olen kuitenkin varovainen sen suhteen, millaisia materiaaleja yhdistän ruokaleluun, ja millaista ruokaa käytän. Esimerkiksi märkiä ruokia kuten tuoreita hedelmiä en yhdistäisi esim. servetteihin tai normaaliinkaan paperiin, ettei paperi vety ja lintu erehdy luulemaan sitä ruoaksi. Amerikassa käytetään myös paljon crafting foamia, joka on jonkinlaista ohutta vaahtomuovia, jota myydään esim. A4-kokoisina, värikkäinä levyinä korttien koristeluun ja askarteluun. Sitä en käyttäisi itse ruokaleluissa, koska jotenkin pelkään, että lintu erehtyisi luulemaan pehmeää foamia syötäväksi. En myöskään uskaltaisi käyttää pehmeää muovia, jota on esimerkiksi pilleissä tai harjoitusgolfpalloissa tai sählypalloissa. Saatan kyllä olla vain jokseenkin vainoharhainen asian suhteen.

Millä sitten ympäröidä ruokaleluja, jos on pelkona, että lintu söisi ruokaa ympäröivää materiaalia? No, muulla ruoalla tietenkin! Tässä linnun nirsous tulee apuun, koska ympäröivänä tekijänä voi käyttää kaikkea muuta syötävää!

Eräässä YouTube-videossa käyttäjä neuvoo, kuinka tehdä mukavan oloinen virike pienille papukaijolle: käyttämällä vain vettä ja normaalia tulostuspaperia tehdään paperimassaa, johon sekoitetaan siemeniä. Tästä siemen-paperimassasta tehdään palleroita tai muotoja, joiden annetaan kuivua. Linnut sitten repivät paperimassaa auki etsien siemeniä. Idea on hyvä, mutta itse pelkäisin linnun syövän myös paperia. Jos saman idean voisi toteuttaa täysin syömäkelpoisella materiaalilla, virike olisi vallan mainio! Paperimassan sijasta voisikin käyttää linnuille turvallisista ruoka-aineista tehtyä taikinaa, johon laitetaan myös kokoisia siemeniä. Nämä voisi sitten joko kuivata kuivurissa tai paistaa, ja tuloksena onkin oikeastaan lintuleipä. Nirsolle, muttei pelokkaalle, linnulle lintuleipäkin siis sisältää paljon tekemistä, kun se etsii lempparisiemeniään leivän sisästä. Mitään haittaa ei kuitenkaan ole, jos lintu nielee itse lintuleivän palasia, koska se on tehty 100% syötävistä aineksista. Kuten muidenkin virikkeiden kanssa, tämäkin virike kannattaa toteuttaa niin, että leipä sisältää ensin enemmän linnun ruoaksi tunnistamia ja hyväksyviä aineksia, ja niiden määrää vähennetään erä erältä, jolloin haasteen määrä lisääntyy.

Myös dyykkauslaatikossa tai baffle-cagessa voi käyttää linnun ruokien ohella harhauttamassa jotain, mistä se ei pidä, mutta mitkä ovat ruokaa. Esimerkiksi tuoreruokailussa kuppiin voi hyvillä mielin laittaa myös kasviksia, joista lintu ei pidä, sillä niitä siirrellessään lintu joutuu etsimään kasvikset, joista se pitää. Samalla se saattaa jopa hieman maistella entisiä inhokkeja, ja ajan mittaan oppia pitämään niistä. Näihin voi lukeutua myös vaikkapa osat kasviksista, jotka ihmiselle ovat biojätettä: turvallisten luomukasvisten kannat ja kuoret (tarkasta aina tapauskohtaisesti, sopiiko kasvin tietty osa linnulle!). Samoin kesäisin ulkoa on helppo tuoda lintuturvallisia kasveja harhauttamaan syötävän ruoan ääreltä, eikä ole haittaa vaikka lintu näitäkin ulkoa tuotuja syö.


Kokonaisia kasviksia voi käyttää myös lelujen aihioina. Esimerkiksi paprikat sopivat tähän mainiosti! Ne on helppo täyttää erilaisella ruoalla, josta lintu oikeasti pitää. Paprika on myös tarpeeksi pehmeää jyrsittävää myös pienemmille papukaijoille. Parin reiän tekeminen voi olla hyödyksi, niin linnut näkevät paprikan sisällön ja pääsevät alkuun. Niiden tarkoituksena on jyrsiä paprikaan niin suuri reikä, että ne pääsevät syömään "oikean" ruoan sen sisältä. Huomioi, että paprikan siemenet ovat syötäviä, kanta joskin ei ole.

Myös umpinaisia kasviksia voi käyttää lelun aihiona: esimerkiksi omenaan, porkkanaan tai muuhun jämäkämpään kasvikseen voi tehdä reikiä, joihin tökitään esim. pellettejä, hirssipalleroita tai pähkinöitä.

Kun mielikuvituksen päästää valloilleen, ruokaa pystyy hyödyntämään monipuolisemmin myös virikkeissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että linnun kuluttamaa ruokaa tulisi tarkkailla, eikä virikkeissä käytetty ruoka saisi vääristää linnun todellisuudessa syömää ruokavaliota. Tämän vuoksi tässä esitellyt ruokavirikkeet sopivatkin nirsoille linnuille paremmin, kuin hyvin syöville. Esimerkiksi moni tuoreruoasta pitävä lintu tykkää omenasta, jolloin kokonaisen omenan tarjoaminen pellettien tai pähkinöiden pidikkeenä ei toimi: lintu ei luultavasti söisi muuta kuin herkkuruokaansa koko päivän. Sen sijaan jos lintu ei erityisesti pidä omenasta, vaan muista ruoista, se malttaa kohdella omenaa kuin puuta, silputen sen herkkujensa tieltä.

Kommentit