Yli 1000 lelua nimeltä tiennyt Chaser-bordercollie on kuollut

Vaikkei tämä nyt lintuihin niin liitykään, nostan sen silti, koska älykkyyden tutkimus muilla eläimillä valottaa myös papukaijojen älykkyyden ja kykyjen saloja. Isoja papukaijoja yleensä pidetään koiria älykkäämpänä. (Koirien sanotaan olevan 1-2-vuotiaan ihmisen tasolla älykkyydessä, isojen papukaijojen taas yleensä sanotaan olevan noin 4-vuotiaan lapsen tasolla. Joskin aion kirjoittaa tästä merkinnän, kuinka todenmukainen tämä väite on.)

Eläinten älykkyydestä kiinnostunut psykologian professori John W. Pilley sai Chaser-bordercollien pentuna ja alkoi opettaa tälle sanoja. Chaser ei (tietääkseni) ollut mikään älykkökoirien jalostusohjelman tulos, vaan normaalilta kasvattajalta ostettu pentu. Asiantunteva opettaja kuitenkin teki tehtävänsä, ja ennen kuolemaansa Chaser osasi yli tuhannen lelun nimet.

Kuva: Wikipedia.com / Pilleybianchi, CC BY-SA 4.0
Chaserin älylliset lahjat ovat erittäin kiinnostavia. Vaikka kaikki koirat eivät varmasti samaan ylläkään, onhan bordercollie tunnettu yhtenä älykkäimmistä, ellei älykkäimpänä rotuna, ei Chaser ole varmasti yksin mietteidensä kanssa. Sitä vain onnisti opettajan kanssa. Voisivatko muutkin bordercolliet oppia saman, tai jopa muun rodunkin edustajat, entäpä muut älykkäänä pidetyt eläimet, kuten papukaijat?

On mietittävä eläimen motivaatiota. Videoilla Chaser näyttää vuorovaikuttavan ihmisen kanssa mielellään, ja se saa usein palkkioksi sen, että sille heitetään pallo. Ruokamotivoitunutkin eläin voisi toimia, tai koira, jonka miellyttämisenhalu on vain niin valtaisa, että se tekee asioita jotta saa ihmiseltä huomiota ja positiivisen, innostuneen reaktion. Myös tekeminen, puuhaileminen ja pähkäily itsessään voi olla palkitsevaa eläimelle.

Chaserin koulutustilanne oli mielestäni erinomaisesti mietitty jo ennalta. Chaser teki sille kehoitetut toiminnot aina salassa, yleensä sermin takana. Tällöin ihminen ei pääse vahingossa eleillään, ilmeillään tai katseillaan vaikuttamaan koiran valintaan. Koirat ja muutkin eläimet ovat erityisen taitavia lukemaan pieniäkin eleitä, sillä monilla eläinlajeilla eleillä ja ilmeillä on oleellinen osa niiden keskenäisessä kommunikaatiossa. Siirtämällä tehtävät pois ihmisen silmän alta vaikkapa kameran kautta tabletille tarkkailtavaksi ihminen ei anna katsellaan vihjettä siitä, mitä eläimen pitää tehdä.

Chaser tunnisti yli 1000 esinettä yksilölliseltä nimeltä, mutta tunnisti myös kategorioita. Esim. "pallo"-kategoriaan kuului useita erilaisia palloja, joilla jokaisella oli uniikki nimensä. Se ymmärsi yläkäsitteen tarkoituksen, ja jos sille sanoi "Hae pallo!" se ymmärsi voivansa valita minkä tahansa kategoriaan kuuluvan esineen, ja se olisi oikein.

Fyysikko ja TV-tähti Neil DeGrasse Tyson vieraili eräällä videolla Chaserin luona, jossa Chaser tunnisti ja nouti sille tutut esineet hyvin nopeasti. Tuttujen esineiden sekaan Tyson vei uuden lelun, pehmolelun nimeltä Darwin. "Hae Darwin!" Chaserille sanottiin, ja koira lähti etsimään. Se nuuhki kokoelmaansa ja lopulta valitsi sille tuntemattoman lelun. Koira oli ymmärtänyt tehtävän kuten ihminen, että jos se tietää yhdeksästä esineestä kahdeksan nimen, ja sille sanotaan tuntematon nimi, sen on pakko olla se yhdeksäs, jonka nimeä se ei tiennyt tai ollut aiemmin kuullut. Kuuleman mukaan Chaser pystyi myös muistamaan uuden lelun nimen siitä eteenpäin.

Kuva: Wikipedia.com / Pilleybianchi, CC BY-SA 4.0, rajattu alkuperäisestä


Chaser osasi myös viedä leluja toistensa luokse tai koskettaa niitä suullaan (poimia suuhun), kuonollaan tai tassullaan. Se ymmärsi sanajärjestyksen englanninkielisissä lauseissa, jolloin "Take ball to frisbee" ja "Take frisbee to ball" ovat merkitykseltään erit. Se myös ymmärsi verbejä, jos sitä kehotettiin kuonollaan tai tassullaan koskemaan jotain esinettä, se tiesi oikein sekä esineen useamman joukosta, sekä myös tehtävän, jota sen piti esineelle tehdä.

Chaser kuoli 15-vuotiaana 23.7.2019, vähän yli vuotta myöhemmin kuin kouluttajansa ja omistajansa John W. Pilley. Ennen Chaseria John oli murheen murtama edellisen koiransa menetyksestä, ja toivoi ettei joutuisi enää koskaan rakkaan koiran kuolemaa kohtamaan. Chaser kuitenkin saapui hänen elämäänsä ja siitä tuli mitä merkityksellisin koira. John ei joutunut Chaserin kuolemaa kohtamaan.

Uskon että Chaserin perintö ei kuole sen mukana. Chaserin ja Pilleyn yhteistyö toimi varmasti merkityksellisenä eläinten älyllisten lahjojen tutkimuksessa, ja se varmasti inspiroi myös tulevia tutkijoita, kouluttajia ja harrastajia samankaltaisiin ja jopa suurempiin suorituksiin.

Lisätietoa:
- HS.fi: ”Maailman fiksuin koira” kuoli: bordercollie ymmärsi todistetusti yli tuhat sanaa
Chaser the Dog Shows Off Her Smarts to Neil deGrasse Tyson
Chaser Responds to the Combination of Verb and Noun Phrases

Kommentit