Halutut ja myytävät lintulajit pienellä otannalla

Kävin vasta läpi kaikki Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kaupparyhmässä muutama vuoden aikana olleet ilmoitukset. Tarkkaa dataa en kerännyt. Osa myyjistä ja ostajista oli sääntöjen mukaisesti poistanut ilmoituksensa kun se ei ollut enää ajankohtainen, tai moderaattori oli tehnyt sen heidän puolestaan käydessä ilmi ettei ilmoitus ole enää ajankohtainen. Jännät trendit olivat kuitenkin nähtävillä lintujen kanssa, joskaan pari-kolme ilmoitusta saman lajin tiimoilta ei kerro vielä mitään, sillä vertailuryhmä ei ole kovin suuri (noin 300 ilmoitusta). Ryhmä on ollut olemassa vuodesta 2016.

Mutu-tuntumalla kerätyt johtopäätökset lajeista, joiden parissa kauppaa käydään:

Neitokakaduja ja undulaatteja haluttiin paljon, mutta niitä myytiin myös paljon. Sama seeprapeipoilla, muttei ehkä ihan niin suurissa määrin kuin edellämainituilla. Siniviiriäisillä ja naurukyyhkyillä myös kysyntä ja tarjonta menivät aika tasan, mutta niitä oli taas liikkeellä seeprapeippojakin vähemmän.

Neitokakadu ja undulaatti ovat hyvin yleisiä ja mukavia lajeja, joten niillä oli paljon kysyntää. Niitä on myös helppo kasvattaa, joten niillä oli myös tarjontaa sekä poikasista, että aikuisista kodinvaihtajista.


Ruusukaijaset (ja jonkin verran myös muut kaijaslajit tai vain yleisesti "rakkauspapukaijat") ovat haluttuja, mutta niitä oli vain vähän myynnissä verrattuna ostoilmoituksiin.

Avoparikaijoja, kauluskaijoja ja pikkuaroja oli myynnissä parillakin myyjällä, mikä on paljon verrattuna muihin isoihin tai keskikokoisiin papukaijoihin.

Kanarialintuja myytiin paljon, mutta ostoilmoituksia niistä ei juuri ollut. Sama harlekiinipeipoilla, muttei läheskään samoissa määrissä kuin kanarialinnuilla.

Valkovatsa-aratteja, raita-aratteja, munkkiaratteja ja aurinkoaratteja haluttiin ostaa vähintään kahden eri ihmisen toimesta per laji, mutta muut arattilajit olivat hyvin vähän edustettuina. Sama savanniparatiisikaijoilla, ecuadorinarasilla, kakarikeilla ja luumupääkaijoilla.

Harmaapapukaija oli kaikkein kysytyin iso papukaija, mutta tarjontaa ei juuri ollut. (Tähän saattoi vaikuttaa se, että harmaapapukaijan myyminen vaatii EU-lupanumeron, jota ilman ilmoitusta ei saa julkaista, tai se, että suuren kysynnän vuoksi myytävien harmaapapukaijojen ilmoitukset poistuvat nopeasti.)

Ruusukaijasen ja harmaapapukaijan ostoilmoituksia oli huomattava määrä verrattuna lajien myynti-ilmoituksiin.


Näiden lisäksi yllättävän satunnaisesti muita lajeja, mutta hyvin vähän isoja papukaijalajeja.

Usein ihmiset halusivat ostaa linnun omalta alueeltaan, joka on tietty ymmärrettävää, mutta välimatkan ei pitäisi tulla kaupanteon tielle. Lintu kuitenkin voi elää jopa kymmeniä vuosia, joten päivän tai parin reissu sen hakemiseen ei pitäisi olla ajallinen tai rahallinen este.

Otos on hyvin pieni, eikä kovin luotettava: vanhentuneet ilmoitukset on neuvottu poistettavaksi, jolloin kysynnän ja tarjonnan hyvin kohtaavat ilmoitukset poistuvat nopeasti, jos sääntöjä noudatetaan. Siitä kuitenkin näkee yleistettynä ja yksinkertaistettuna joitain suuntimia. Olen kuitenkin ollut ryhmän jäsen jo ryhmän julkaisusta lähtien, ja on jäänyt mieleen, että ryhmässä isoilla papukaijoilla käytävä kauppa on hyvin vähäistä, mikä on mielestäni hyvä juttu: iso papukaija on haastava lemmikki, joka ei sovi kenelle tahansa.

Pitkäaikaisempaa dataa en ole nyt kerännyt, enkä aiokaan kerätä. Siihen voisi ottaa mukaan myös muiden palstojen lintukaupan, mutta tämä saa riittää pieneksi nippelitiedoksi tällä erää. :)

Kommentit