Kanat suosivat kauniita kasvoja

Ihmisen kauneus on usein katsojan silmässä. Sitä on myös yritetty määrittää tieteen tai taiteen keinoin. Yleisesti kauniiksi kasvoiksi nähdään mahdollisimman symmetriset kasvot. Tämä saattaa olla peruja luonnonvalinnasta: symmetriset kasvot ovat usein terveet, niissä ei ole esimerkiksi tautien laikuttamia värimuutoksia tai geneettisten tekijöiden tuomia epämuodostumia.

Tutkijat opettivat neljä kanaa nokkimaan tietokoneella luotua kuvaa keskivertonaisen kasvoista. Sitten niille näytettiin myös kasvoja, joissa oli liioiteltu feminiinisiä tai maskuliinisia piirteitä. Kanat nokkivat eniten symmetrisiä kasvoja, ja niillä oli samat mieltymykset kuin niillä 14 ihmisellä, jotka olivat saaneet määrittää testikasvojen kauneuden. Sama tehtiin käänteisin sukupuolin myös kahdella kukolla, jotka osoittivat myös ihmismielen kaltaista mieltymystä symmetrisiin kasvoihin.

Tämä saattaa valottaa, että ihmisen mieltymys kauniisiin kasvoihin ei välttämättä ole kulttuurimme tuote, vaan niin sisäsyntyistä että kanan kaltainen hyvin, hyvin kaukainen sukulainenkin sen tunnistaa. Tutkijat tosin myöntävät, että näin pieni otanta on kovin pieni suuriin päätelmiin.



Lähteet ja lisätietoa:
Chickens prefer beautiful humans.
- National Geographic: Chickens Prefer Attractive People

Kommentit