Kimalaiset oppivat pelaamaan palloa

Joskus kuulee puhuttavan, että jonkun lemmikki, oli se sitten lintu, koira tai hevonen, on itsepäinen tai tyhmä, eikä opi mitään. Tällöin on kuitenkin enemmän kyse kouluttajan koulutustavoista tai -kyvyistä, sillä jopa hyönteisille voidaan menestyksellä opettaa pelejä, joiden rinnalla kotikoirankin taidot kalpenevat.

Suomalainen tutkija Oulun yliopistossa opetti kimalaisille yksinkertaisen pallopelin säännöt: niiden piti siirtää sen väristä palloa, minkä värisellä kentällä ne sattuivat olemaan (punainen, sininen tai keltainen). Kimalaisten muisti ei tosin ole kovin hyvä, sillä ne unohtavat temppunsa parissa päivässä, jos ne eivät niitä treenaa ja saa palkkiota oikeasta suorituksesta.

Kimalaiset ja muut sosiaaliset hyönteiset voivat oppia myös mallista: raidalliseksi maalattu, kepin nokkaan tökätty "tekokimalainen" näyttää esimerkkiä oikealle. Tällainen mallista oppiminen on erityistä todella sosiaalisille eläimille, joiden elämän edellytys on yhteistyössä toimiminen.

Toisissa tutkimuksissa tutkijat ovat myös opettaneet mehiläiset havaitsemaan huumeita tai räjähdysaineita. Mehiläisen päässä yhdistetään tietty haju aina ruokapalkintoon, jolloin mehiläisen pieni kieli alkaa lipoa mehukasta palkkiota. Ajan mittaan palkkion viivettä häivytetään, mutta oikean vihjeen (eli hajun) saadessaan mehiläisen kieli alkaa silti lipoa. Tämähän on suora esimerkki Pavlovin kellokokeesta, jossa koira alkoi kuolata jo kellon soiton kuultuaan, ennen kuin se edes haistoi kellon sointia seuraavan ruoan.

Mitäpä siis emme voisi opettaa kotona eläville lemmikeillemme, jos hyönteisetkin ovat näin koulutettavia?


Lue lisää:
- Yle: Jalkapalloilevat kimalaiset hämmästyttävät maailmalla
Scientists train sniffer bees to detect explosives and radioactive materials

Kommentit