BeakBox, papukaijojen musiikkisoitin

Juuri kun olen saanut kirjoitettua artikkelin valmiiksi papukaijojen digitaalisista virikkeistä ja niiden suomista mahdollisuuksista (julkaistaan Kaijutin 2019 -lehdessä, joka on postitettu Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n jäsenille, sekä tässä blogissani kesän aikoihin), vastaan tulee papukaijoille suunnatta elektroninen virike BeakBox. Toki kyseessä ei ole ehkä digitaalinen virike, mutta samanlaisella idealla toimiva, mitä artikkelissakin pohditaan: linturadio, jossa lintu saa itse päättää, koska se laittaa kappaleen soimaan. BeakBox on tosin julkaistu virallisesti vasta syyskuussa 2019, joten se ei välttämättä olisi esimerkiksi artikkeliin edes ehtinyt.

BeakBox on simppeli mutta nerokas. Se ei pohjaa äppeihin ja kosketusnäyttöön, kuten itse mietin lintujen vapaavalintaista radiota. Sen sijaan sen on sähkövirrassa oleva laite, joka kytketään linnun häkin kaltereihin, ja lintu voi häkistä käsin yltää vain sen vahvoihin metalliosiin. Pääasiassa on vipu, jota painamalla lintu käynnistää biisin tai vaihtaa sitä. BeakBoxiin tulee mukana muistikortti, johon saa ladata oman lintunsa lempimusiikkia tai muita ääniraitoja.

Kuva: mybeakbox.com
Miten BeakBox sitten toimii? Jos vipua painaa, se soittaa vain yhden kappaleen. Soittaakseen toisen kappaleen vipua pitää painaa uudelleen. Tämä on erinomainen ratkaisu, sillä hallitsematon taustamelu, jopa radio tai TV voi stressata lintua. BeakBoxin kaltaisen laitteen kanssa lintu saa itse päättää, haluaako se kuunnella musiikkia vai ei. Pisimmillään lintu joutuu kuuntelemaan vain kappaleen loppuun. Jos vipua painaa uudestaan kesken kappaleen, se vaihtaa kappaletta, aloittaen seuraavan alusta. 

BeakBox asennetaan häkin pinnoihin siipimutterien avulla, jotka tulevat häkin ulkopuolelle, samoin kuin muut osat, paitsi kiinnikkeet ja vipu. Osaset, joihin lintu yltää häkistään, ovat metallia ja turvallisia linnulle. Isommille linnuille on myös lisäosa nimeltä BeakBlocker, jonka avulla isonokkainen lintu ei yllä laitteen muihin osiin metallilevyn ohi.

BeakBoxin pitää olla kytkettynä verkkovirtaan sen ollessa käytössä. Valmistajan mukaan tuotteen kanssa voi kuitenkin käyttää powerbankia. Johdollisuus tekee siitä hieman vaarallisen: johto roikkuu häkin kyljessä, jolloin lintu voi yltää siihen nokallaan tai jalallaan vetämään sitä puremaetäisyydelle. Johto kannattaakin suojata hyvin. Samoin vapaana olevat linnut voivat mennä häkin ulkopuolella laitteen luokse ja purra sitä sitä kautta. Eräässä videossa BeakBox asennettiin paikkaan, jossa lintu ei kuulemma kiipeile häkin ulkopuolella, mutta itse näkisin vaivan laittaa laite esim. tyhjän, pienen häkin sisälle niin, että lintu ei pääse mitenkään käsiksi mihinkään muuhun kuin turvallisiin metalliosiin.

BeakBoxin mukana tulee USB-virtajohto, jonka voi itse liittää suomalaiseen pistorasiaan sopivaan kalikkaan. Firma myös toimittaa Suomeen.

Tuote on kuitenkin varmasti oiva virike linnuille, jotka tykkäävät vaikuttaa ympäristöönsä ja tykkäävät äänistä. Itse olen aina vallan innoissani, kun lintumaailmaan keksitään jotain uusia, jänniä virikkeitä, ja varsinkin jos ne ovat saatavilla myös normaali kuluttajille. Toivottavasti kuulemme lisää BeakBoxista ja muista lemmikkilintujamme alati virikkeellistävistä laitteista!

Kuva: mybeakbox.com
Lisätietoa:
- Mybeakbox.com
- Kickstarter: BeakBox
- Mikey Bustos Vlogs: BeakBox

Kommentit