Papukaijojen soveltuvuus lemmikiksi

Erään planeetan ihmeitä -blogissa julkaistiin vastikään merkintä siitä, millaisia eläimiä lemmikkeinä on ylipäätään eettistä pitää, ja millaisten eläinten tarpeet voi toteuttaa lemmikkinä. Tämä on hankala kysymys, koska itse haluan pitää aina lemmikkejä parhaalla mahdollisella tavalla: uskon siis, että minulla riittäisi rahkeet pitää lemmikkinä haastaviakin lajeja, kunhan perehdyn niihin riittävästi. Minulle on tärkeämpää, että lemmikki saa elää sille luonnollista elämää, kuin että saan itse eläimestä mahdollisesti jotain hyötyä.

En kuitenkaan näe tarpeelliseksi kirjoittaa kokonaista merkintää papukaijoista uudestaan otsikon määrittämästä näkökulmasta, koska tällainen artikkeli useiden tieteellisten lähteiden kera on jo kirjoitettu ja julkaistu Papukaija.fi-sivustolla.

Suosittelen lukemaan nämä molemmat merkinnät:
- Erään planeetan ihmeitä: Parhaan lemmikin jäljillä, osa 2: hyvinvointi
- Papukaija.fi: Papukaijan soveltuvuus lemmikiksi tieteellisestä näkökulmasta

Näiden perusteella kannattaakin siis pohtia omaa lemmikinpitoa, oli laji mikä tahansa, mutta varsinkin lintujen kanssa. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä parannuksia oman lemmikin elinoloissa, ruokinnassa, hoidossa ja käsittelyssä. Samalla voi myös pohtia uutta lemmikkiä harkitessa, onko itse oikeasti kykenevä tarjoamaan sille parhaat mahdolliset puitteet elämiseen. (Tosin tuon kanssa joutuukin sitten eettiseen kysymykseen: onko parempi, että eläinyksilö menee keskinkertaisiin oloihin muualle, kuin melko hyviin, muttei täydellisiin oloihin sellaiselle, joka tiedostaa keskivertoa paremmin eläimen tarpeet.)

Lemmikkien pitoon liittyy paljon eettisiä ongelmia, eikä se ole vain mustavalkoinen maailma, jossa lemmikit voi vain kieltää tai sallia.

Papukaijat ovat upeita lemmikkejä, mutta monitahoisen vaativuutensa takia ne eivät sovi kaikille.
Kuva: Flickr.com / Nicole Mays, CC BY-NC 2.0

Kommentit