Harhautuspelletit ruokaleluissa

Lue aiempi merkintä saman aiheen tiimoilta: Papukaijan nirsoudesta apua virikkeellistämiseen. Merkinnässä käsitellään sitä, kuinka papukaija voi tahallaan tai vahingossa, itsensä vaarantaen syödä myös sellaisia materiaaleja, joita ei ole tarkoitettu syötäväksi. Tällöin ruokalelujen kanssa voisi hyödyntää käytännössä syötäviä ainesosia, joita lintu ei vain halua jostain syystä syödä (yleensä vanhojen tottumusten tai ennakkoluulojen vuoksi, kuin varsinaisesti maun vuoksi).

Kokeneiden virikeruokailijoiden kanssa kannattaakin käyttää jotain esteenä tai harhauttajana, jolloin lintu saa lisähaastetta. Esimerkiksi sen sijaan että lataisi virikkeeseen vain linnun omia pellettejä tai siemeniä, kannattaa sekaan laittaa myös jotain, mistä se ei pidä tai mitä se ei syö. YouTube-kanavalla Kirsty's Foraging Channel omistaja käyttää paljon paperipohjaista kissanhiekkaa, joka on siis käytännössä vain pellettimuotoista paperipuristetta.

Muita tuttuja voisivat olla pellettimuotoisten lisäksi myös puhtaat pohjamateriaalit, kuten haapahake (tai muu puuhake), hamppu- tai pellavakuivike tai pölisemätön kutterinpuru. Puupellettiä voi myös käyttää. Kaikista näistä löydän kuitenkin sen vaaran, että entä jos lintu alkaakin syödä ja niellä näitä harhautukseen tarkoitettuja materiaaleja? Lintu voi saada kuolettavan kuputukoksen luonnonmateriaaleista, todistettavasti ainakin puuvilla- ja sisalkuidusta sekä puusta. Paperista tai pahvista en ole lähipiirissäni tällaista kuullut, mutten myöskään pidä sitä mahdottomana.

Sen tähden olinkin erittäin iloinen, kun näin erään virikekuvan, jossa oli käytetty sinimailaspellettiä. Sinimailanen on kasvi, joka on sellaisenaan syötävä myös papukaijoille, ja sinimailaspellettiä käytetään esim. kanien ruokana. Kyseisessä kuvassa oli käytössä sinimailaspohjainen kissanhiekka, joka lienee ravinnoksi tarkoitettua tuotetta huomattavasti halvempaa. Tämä on se harhauttava ainesosa, jonka olisin valmis hyväksymään hyvillä mielin turvallisena. En tosin ole varma, innostuuko linnut syömään tätä? Syötäväähän se kuitenkin on (varsinkin siis jos ostaa syötäväksi tarkoitettua kani- tai hevososastolta). Tällöin kannattaa valvoa, ettei lintu syö näitä pellettejä liiaksi että sen ruokavalio vääristyy. Toinen samankaltainen on heinäpelletti, jotka on yleensä kasattu erilaisista ruohokasveista ja yrteistä.

Sinimailas-,  paperi- vai puupelletit?
Näitä mainittuja harhautusaineita voi käyttää monipuolisesti tuomaan haastetta ruokailuun. Jo pelkästään dyykkauskulhoon ensin lisäämällä näitä jotain (tai sekalaisesti niitä jotka ovat omalle linnullesi turvallisia) ja ripottelemalla sekaan ruoan on hyvä alku. Haasteeseen tottuneemmille näitä voi käyttää useissa eri virikkeissä sisällä, joihin normaalisti laittaisi vain pelkkiä pieniä pellettejä tai siemeniä.


Kommentit