Undulaatin sukupuoli: määritys


Aika ajoin undulaattipiireissä nousee keskustelu linnun sukupuolen määrityksestä. Vanha ohje: koirailla on aina sininen vahanahka ja naarailla aina ruskea ei ole aina paikkaansapitävä.

Normaalioloissa aikuisen naaraan vahanahka on myös sininen, tosin todella hailakka, jopa valkoinen tai hieman ruskeaan tai beigeen taittava. Naaraan vahanahka kertoo hormonaalisesta tilasta: normaalisti se on hailakka, mutta hormonaalisessa tilassa se voi ruskistua ja voi olla jopa tumman punertava. Usein tällöin siihen tulee myös enemmän paksuutta tai muuta tekstuuria. Naaraan vahanahkan väri vaihtelee aikuisena ja tämä on normaalia. Naaraan vahanahka voi olla siis vaaleansininen, valkoinen, beige tai hormonaalisena ruskea.

Aikuisella koiraalla vahanahka on yleensä räikeän sininen, mutta hyvin vaaleilla värimuodoilla (yleensä suurimmaksi osaksi keltaiset tai valkoiset linnut) myös aikuisen koiraan vahanahka voi olla poikasmaisen pinkki. Jos koiraan vahanahkaan tulee aikuisiällä muutoksia, kyse voi olla hormonaalisesta epätasapainosta, kuten kivessyövästä.

Poikasilla on pinkki vahanahka, mutta kokenut harrastaja voi hyvistä kuvista tai livenä tunnistaa linnun sukupuolen jo hyvin nuorena. Aina tämä ei kuitenkaan mene täysin putkeen, koska vaihtelua on jonkin verran.

Tässä minun ja undulaattikasvattaja Anni Pohjan kasaama kuva aiheesta (klikkaa isommaksi).


Tässä vielä muutamia isompia kuvia, joissa vahanahka erottuu paremmin.

Kaksi koirasta, siniset vahanahat


Koiras, sininen vahanahka


Vaalea koiras, pinkki vahanahka


Vaalea koiras, pinkki vahanahka


Vaalea koiras, pinkki vahanahka


Ei-hormonaalinen naaras, sinertävä vahanahka


Kaksi ei-hormonaalista naarasta, vaaleansiniset vahanahat


Ei hormonaalinen naaras, vaalea/beige vahanahkaEi-hormonaalinen naaras, vaaleanruskea vahanahka ja koiras, sininen vahanahka


Ei-hormonaalinen naaras, vaalean rusehtava vahanahka


Hormonaalinen naaras, ruskea vahanahka ja koiras, sininen vahanahkaKaksi hormonaalista naarasta, ruskenpunaiset vahanahkat


Hormonaalinen naaras, ruskea vahanahka