Tunnelihäkki pienille linnuille

Ideointia en lopeta koskaan! Tällä kertaa ideoin hyvin pienille linnuille sopivaa, tunnelimallista, pitkulaista häkkiä. Hyvin pienillä linnuilla tarkoitan tässä tapauksessa jopa undulaatteja pienempiä lintuja, kuten kaijasia, arasia ja peippoja.

Idean pohjalla on hyvin vähän ihmisiltä tilaa vievä häkki, jossa linnut pääsevät liikkumaan pitkiä matkoja. Tämä on ideana niille linnuille, joita ei välttämättä voi jostain syystä pitää paljoa tai ollenkaan vapaana, muttei niille haluta jostain syystä rakentaa kunnon aviaariota tai lintuhuonetta. Tämä sopisi myös niihin talouksiin, jossa esim. isot linnut voivat olla vaaraksi pienimmille, mutta molemmat halutaan pitää olohuoneessa ihmisten ilmoilla. Itse päädyin idean äärelle, kun haaveilin kovasti pariskunnasta ecuadorinarasia (noin 13 cm pitkiä papukaijoja), ja huomasin että me ihmiset emme hyödynnä asunnon yläosia kovin tehokkaasti.

Araset ovat undulaattejakin pienempiä, ne ovat pienimpiä yleisesti lemmikkinä pidettävistä papukaijalajeista.
Kuva: Flickr.com / redskynight, CC BY-NC 2.0


Ideana on rakentaa pitkä tunneli, joka on lintujen asumus. Sen katto olisi huoneen kattoa vasten, ja häkin sivu voisi juosta samassa linjassa kuin normaalit kaapit tai hieman edempänä. (Pienimmillekin linnuille häkin lyhimmän sivun tulisi olla yli 40cm.) Häkki ei kuitenkaan voi olla niin syvä, etteikö sitä yltäisi siivoamaan. Häkki kiertäisi huoneen seinillä kaartuen niin monelle seinälle kuin halutaan, tai jatkuisi tunnelimaisena jopa muihin huoneisiin, esim. käytäviä pitkin, asunnon muodosta riippuen. Häkin korkeus (minimikorkeus 60cm) ja syvyys voisi vaihdella riippuen käytössä olevasta tilasta. Häkki voisi jopa mennä huoneesta toiseen seinän läpi menevien putkien kautta, joten ovien sulkeminen huoneiden välillä olisi yhä mahdollista.

Sotkun ehkäisemiseksi häkissä voisi olla ainakin osittain pleksiä verkon sijaan. Pohjamateriaalina kannattaisi myös olla jotain sellaista, joka ei lennähdä ilmoille lintujen lentäessä, esim. puu- tai paperipellettiä.

Jos lintuja ei olisi tarkoitus pitää vapaana lainkaan, häkin kannattaisi olla väliseinin jaettava, jotta sen pystyy rauhassa siivoamaan ilman pelkoa lintujen pakenemisesta. Siivousta helpottamaan lähes jokainen häkin seinä voisi olla avattava, tai vähintäänkin jokatoinen segmentti niin, että ihminen yltää helposti kaikkiin kohtiin. Jakkaralla taiteiluahan siivoaminen edellyttäisi. Tällaista häkkiä ei kuitenkaan tarvitsisi siivota kovin usein, sillä suuren pinta-alan vuoksi se sotkeentuisi hitaammin kuin pieni häkki. Linnuille luultavasti muodostuisi myös lempikohtia häkkiin, jotka sotkeentuvat nopeammin, ja joita voisi siivota ahkerammin.

Häkki kuvitettuna erikorkuisten kaappien päälle. Kevyempi häkki voi jatkua myös ilman alapuolella olevia tukirakenteita pitkin seiniä ja katonrajaa esim. ovien yli. Häkki ulottuisi kattoon saakka, vaikka kattoa ei ole kuvaan piirretty. 


Turvallisuuden vuoksi häkin ovet kannattaisi olla jotenkin muutoin avautuvat kuin normaaleilla sivusaranoilla. Tällöin ihminen joutuu jakkaralla ollessaan väistämään avautuvaa ovea jopa vaarallisella tavalla, ellei häkki ole sen verran matalalla, että ovet voi avata etukäteen ennen jakkaralle nousua. Ylös- tai alaspäin avautuvilla ovilla on sama ongelma. Itse suosisin liukuovia, joiden kanssa puhtaus ja tarpeeksi korkean pohjakaukalo on muistettava: ovi liukuu huonosti, jos liukuoven ura on täynnä roskaa.

Päivittäiset hoitotoimenpiteet kannattaa asettaa sellaiseen paikkaan, jossa niiden hoitaminen on helppoa. Esimerkiksi ruoka- ja juomapaikat kannattaa sijoittaa niin, että niitä varten ei välttämättä tarvitse jakkaraa, jos tekee häkin, jossa osa paikoista on matalammalla kuin toiset. Ruokapaikka usein myös sotkeutuu muita paikkoja nopeammin, jolloin sen siivoamisen on kiva olla kätevää.

Mitä hyötyä tällaisesta häkistä sitten on? Pitkässä häkissä linnut saavat paljon liikuntaa, koska niillä on paljon tilaa liikkua. Normaalia aviaariota sokkeloisempi häkki ei ehkä tarjoa niin paljon suoraa lentomatkaa, mutta tätä voi kompensoida tarjoamalla linnuille niiden suosimia virikkeitä häkin eri paikoissa. Tällöin lintu joutuu luonnollisesti liikkumaan eri paikkojen välillä. Ihmisrakkaille linnuillekin tämä käy, ja useassa eri paikassa olevassa häkissä lintu voi olla mukana talouden tapahtumissa silti turvallisesti omasta häkistä käsin, jos vapailu ei sillä hetkellä ole mahdollista.

Samaa ideaa hyödyntävä peippohäkki. Kuva: Maria Böhm


Vaikka idea on kiehtova, se harmittavasti sopii hyvin vain pienille linnuille. (Undulaatin pitkän pyrstön vuoksi en välttämättä laittaisi undulaattejakaan niin kapeaan häkkiin, mitä tukea tuovat kaapit mahdollistaisivat.) Katon rajaa laitettu häkki ei voi olla kovin painava, eikä se voi olla kovin syvä, että siivous onnistuu. Mikään ei kuitenkaan estä rakentamasta samanmoista pitkulaista häkkiä isommallekaan linnulle, jos vain seinien ympärillä tilaa riittää. Jos häkki on kovin syvä, sen kannattaa olla maahan asti, tai niin tukevilla jaloilla että ihminen voi kömpiä sen sisään siivoamaan siinä vaiheessa, kun käden mitta loppuu.

Uskon, että tällaisen häkin saisi sointumaan sisustukseen mainiosti, kuten ylemmässä kuvassakin on nähtävissä, sillä häkin värit ja muodot saa täsmäämään huoneen/asunnon muihin muotoihin.

Tällaista "laatikon ulkopuolelta" pohtimista tällä kertaa! Saa nähdä konkretisoituuko tämä ikinä, tai hankinko edes koskaan lajia/lajeja, mille tämä edes sopisi!