Yle kirjoittaa nettisivuillaan tutkimuksesta, jossa tutkittiin Korkeasaaressa valkopääsaki-apinoiden äänimaailmallisia mieltymyksiä. Erilaisia ääniä käytetään usein lemmikkienkin virikkeinä. Suosittuja soittolistoja ovat esimerkiksi juuri lemmikeille (yleensä koirille) luodut soittolistat, klassinen tai luontoäänet. Ei ole kuitenkaan aina ihan varmaa, mikä on eläimelle se mukavin vaihtoehto. Joissain tutkimuksissa eläimet tuntuvat valitsevan hiljaisuuden, kun taas joissain toisissa koirilta löydetään musiikkimakuja. Äänet virikkeenä ovat mielenkiintoinen tutkittava, koska vääränlainen äänimaisema voi virikkeellistämisen sijaan stressata eläintä.
Korkeasaaressa tehdyssä tutkimuksessa otettiin huomioon tämä. Siinä eläimille annettiin valinnanmahdollisuus. Valinnanvapaus ja omaan ympäristöön vaikuttaminen lisäävät eläinten hyvinvointia.
"Tutkimuksessa seurattiin seitsemän valkopääsaki-apinan käyttäytymistä erilaisia ääniä soittavan laitteen kanssa. Laitteessa oli neljä erilaista ääninauhaa. Mukaan ei otettu kovia äkillisiä ääniä tai sellaisia ääniä, jotka olisivat muistuttaneet apinoita niiden saalistajista. Äänilaite sijoitettiin apinoiden asuinalueelle eläintarhan Amazonia-talossa. Äänet tai musiikki aktivoitui, kun apina käveli laatikon sisään."
Sakit käyttivät tätä äänilaatikkoa aktiivisesti, ja apinoiden käytöstä seurattiin kuukausien ajan. Laatikossa tarjolla oli lempeää ja rauhallista musiikkia, räväkkää elektronista musiikkia, sateen ropinaa, hiljaisuutta ja liikenteen ääniä. Sakit aktivoivat laatikon useimmin, kun se soitti liikenteen ääniä.
Tämä antaa ajateltavaa myös kotona eläville lemmikeillemme. Sisällä eläviltä eläimiltä on usein evätty pääsy luonnolliseen äänimaisemaan, jossa äänillä voi olla merkitystä. Sisäelämän äänimaisema on kohtuullisen tylsä verrattuna ulkomaailmaan. Äänillä virikkeellistäminen ei kuitenkaan ole niin yksioikoista, ja paras olisikin, jos eläin saisi itse päättää, milloin se altistuu äänelle, kuinka kauan ja millaiselle äänelle. Väline ei ole virikkeellistävä vain koska ihminen sitä toivoo, vaan sen on kohotettava eläimen elämänlaatua. Aina äänimaailman tarjoaminen ei tätä tee.
Lähteet ja lisätietoa:
- Yle: Yllättävä tutkimustulos Korkeasaaresta: apinat kuuntelevat mieluummin liikenteen ääniä kuin musiikkia, luontoa tai hiljaisuutta
- Music for Monkeys: Building Methods to Design with White-Faced Sakis for Animal-Driven Audio Enrichment Devices
Kommentit
Lähetä kommentti