Tähtää onnistumisiin!

Englanniksi on suorastaan nerokas sanonta, "Set your animal up for success!" Tällä tarkoitetaan siis sitä, että pyritään järjestämään tilanne niin, että eläin onnistuu toivotussa toiminnossa, ja sen on hankala epäonnistua. Lähinnä tämä koskee koulutusta, ja sitä, kuinka koulutuksessa kannattaa poistaa esteet onnistumisen tieltä.

Tämä on hyvä pitää mielessä sekä arjessa kuin koulutuksessakin. Yhteiselo linnun kanssa on helpompaa, jos esteet on poistettu ja voidaan olla varmempia siitä, että eläin onnistuu.

Mitä tällä tarkoitetaan käytännössä? Annan muutaman esimerkin...

Lintua koulutetaan. Kuinka poistaa esteet ja tähdätä onnistumiseen?
Ympäristössä ei saa olla lintua häiritseviä häiriötekijöitä. Lintua ei kannata kouluttaa, kun se on levossa tai kiihtynyt, esimerkiksi päiväunilla tai raivokkaasti leikkimässä. Juuri syönyt lintu ei välttämättä ole ruokamotivoitunut, joten herkkujen avulla tehtävä koulutus kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin linnun ruokailusta on kulunut jo jonkin aikaa. Koulutuksessa tarjottavien herkkujen tulisi olla helposti saatavilla ja tarjottavissa, mutta tarjoilla linnulle tarpeeksi pieninä palasina, että ison ruokapalan mussuttaminen ei hidasta koulutusta.



Lintua koulutetaan astumaan kädelle. Kuinka poistaa esteet ja tähdätä onnistumiseen? Jos lintu arastelee kättä, on koulutustilanteen oltava sellainen, että lintu voi olla rauhallinen ja keskittynyt koulutustilanteessa. Orsi, jossa lintua koulutetaan, tulisi olla sellainen, ettei se huoju, ja orren itsessään tulisi olla linnulle neutraali, jotta se ei arastele olla tällä orrella ja tässä paikassa. Kun lintua koulutetaan astumaan kädelle, tulisi käden olla sellaisessa asennossa että linnun on helppo siihen astua, esimerkiksi orren pään jatkeena, jos lintu ei uskalla vielä astua kädelle eteenpäin.

Lintua koulutetaan menemään matkahäkkiin. Kuinka poistaa esteet ja tähdätä onnistumiseen? Matkahäkki kannattaa asettaa paikkaan, jossa linnun on helppo kiivetä sinne. Moni lintu arastelee matalalle menoa, joten häkki kannattaa olla vähintään pöydän korkeudella, jopa korkeammalla. Matkahäkin luukun kannattaa olla tarpeeksi suuri, jotta kulkeminen on helppoa. Suuri oviaukko auttaa häkkiin menossa myös tulevaisuudessa. Oven tulisi olla mielellään sellainen, että se ei heilu, jos lintu ottaa siitä tukea. (Lintu voi säikähtää heilahtavaa ovea tai jäädä jopa oven väliin.)  Häkin tulee olla tarpeeksi iso, että lintu voi kääntyä siellä huoletta, sillä monia lintuja inhottaa, jos niiden pyrstö osuu kääntyessä häkin seiniin tai leluihin. Häkin tulisi myös olla tukeva, eikä hutera tai heiluva, joka voi myös pelottaa lintua. Linnulle kannattaa järjestää kulku häkkiin, esim. orsi tai taso, riippuen linnun suosimasta tavasta liikkua. Oven sulkemisen harjoittelua ajatellen oven ei kannata olla liian jäykkä, jotta lintu ei säikähdä koko häkin heilahtamista liian jäykkää ovea liikutellessa. Häkin sisustuksen tulee tietenkin olla tukeva, ettei lintu säikähdä heiluvia tai pyöriviä orsia. Kannattaa lukea myös artikkeli Papukaija.fi-sivustolta: Papukaija matkahäkkiin ja mukaan!

Lintua (tai mitä tahansa eläintä) kouluttaessa kannattaa siis aina keskittyä siihen, ettei vahingossa omilla tai ympäristön toimilla estä eläintä oppimasta parhaalla mahdollisella tavalla. Varsinkin aloittelevan kouluttajan kannattaa ensin kouluttaa helppoja hupitemppuja ja opetella koulutuksen logiikkaa.

Esteiden poistaminen oppimisen tieltä on kuitenkin sellainen, johon kokeneenkin kouluttajan kannattaa muistaa kiinnittää huomiota.