Mitä ovat parakiitit?

Parakiitti on jännä termi. Englanniksi parakeet on laajemmassa käytössä, esimerkiksi Birdlifen nimistön mukaan usean lajin virallinen nimi on nykyään parakeet. Tämä ei kuitenkaan englannin kielessä kuten suomenkielessäkään ole mitenkään taksonomisesti järkevä termi. Yhtälailla missä ollaan suomessa menty pieleen aratti-termin kanssa, käytetään parakiitti-termiä vieläkin löyhemmin perustein. 

Merriam Webster -sanakirja kertoo parakeet-termistä seuraavaa: "any of numerous usually small slender parrots with a long graduated tail." Collins-sanakirja kertoo seuraavaa: "A parakeet is a type of small parrot which is brightly coloured and has a long tail." Cambridge-sanakirja taas pohjaa enemmän siihen, että undulaattia kutsutaan joskus lajina nimellä 'parakeet' englanniksi: "one of many types of small parrot with a long tail."

Yleensä parakiitit ovat pienehköjä tai keskikokoisia pitkäpyrstöisiä papukaijoja. Birdlifen mukaan englanniksi parakiitteja ovat esimerkiksi monet aratit, kauluskaija sukulaisineen ja viherkaijat eli kakarikit. Epävirallisesti (eli siis ei aina nimensä puolesta) parakiitteihin lasketaan usein myös esimerkiksi ruohokaijat, rosellat, loistokaijat ja paratiisikaijat. 

Parakiitti-termi on kuitenkin häilyä. Miksi esimerkiksi raita-aratti on parakiitti (virallisestikin: Barred Parakeet), vaikka sen pyrstö on melko tynkä? Tällä perusteella pitäisi parakiitteihin laskea myös esimerkiksi kaijaset tai araset, joita ei kuitenkaan yleisesti parakiittilistoilla näe. Isoin parakiitti lienee isokauluskaija (Alexandrine Parakeet, 58cm / 260g), mutta siltikin pitkäpyrstöisiä aroja ei kutsuta parakiiteiksi, vaikka aralajeista pienin, pikkuara, jää isokauluskaijasta runsaasti jälkeen (30cm / 170g). Jostain syystä pitkäpyrstöiset, solakat lurit, esim. sateenkaarilurit eivät myöskään monesti kuulu parakiittien listoille. 

Parakiitti-termi niin englanniksi kuin suomeksikin on yhtä epämääräinen tai jopa epämääräisempi kuin -kaija tai -aratti linnun lajinimen perässä. Kaijoiksi kutsutaan monen suvun lintuja, esimerkiksi topakat, afrikkalaiset Poicephalus-linnut (esim. afrikankaija ja senegalinkaija), solakat pääasiassa afrikkalaiset tai aasialaiset Psittacula-suvun linnut (kuten kauluskaija sukulaisineen). Aratteja on taas hyvin montaa sukua, jotka eivät ole keskenään aina hirveän samanlaisia tai erityisen läheistä sukua (osa suvuista on läheisempää sukua amatsoneille tai aroille). Aratit sentään elävät kaikki luonnollisesti samalla mantereella!

Suomenkielisissä nimissä parakiitti-termiä ei enää virallisesti ole. Aiemmin se oli esimerkiksi neitokakadun, nymfiparakiitti tai kauluskaija, kaulanauhaparakiitti, nimessä. Nämäkään lajit eivät ole keskenään erityisen läheistä sukua, ja ne elävät eri puolilla maapalloa.

Tulen siis itse päätelmään, että parakiitti on terminä melko huono ja harhaanjohtava. Se ei mielestäni pohjaa mitenkään taksonomiaan (koska se sisältäää paljon sukuja, jotka eivät ole toisilleen erityisen läheistä sukua), se ei pohjaa puhtaasti linnun muotoon (raita-aratti sukulaisineen lyhyiden pyrstöjensä kanssa) tai linnun kokoon (isokauluskaija ja pikkuara). Parakiitti-termin alle mahtuu paljon lajeja, joilla on erilainen ruokavalio ja hoito esimerkiksi luonteen puolesta. On siis harhaanjohtavaa puhua näistä linnuista yhtenäisenä ryhmänä ainakin lemmikkipiireissä. Tieteellisestikään linnut eivät ole niin läheistä sukua keskenään, että niitä olisi kannattavaa puhutella parakeet-kattotermin alla. 

Alla kuvassa "parakiitteja" ja epäparakiitteja. Erotatko, mitkä lajit voisivat parakiitteja olla?



Kommentit