Lintuhäkki kokolaskuri

 Aiemmin papukaija.fi-sivustolla ollut lintuhäkin kokolaskuri on lakannut toimimasta, joten neitokakadu- ja undulaattikasvattaja Kiuru Koponen tarttui tähän puutteeseen! Hän loi sivuilleen häkin kokolaskurin, joka pohjaa aikanaan Maa- ja metsätalousministeriön säätämiin minimisuosituksiin lemmikkilinnuille. Koot eivät ole enää valitettavasti lain voimaiset (jonka vuoksi eläinkaupat voivat yhä myydä minkä kokoisia häkkejä tahansa), mutta suositukset ovat silti säilyneet lintupiireissä hyvänä ohjenuorana. 

Kiurun kotisivuilla laskurissa on lisäksi parannuksia edelliseen. Tuore laskuri ottaa huomioon pinta-alan ohella myös häkin syvyyden. Erittäin kapealla, mutta pitkällä häkillä pinta-ala saattaa täyttyä, vaikka lintu mahtuisi siellä kapeuden vuoksi edes lentämään tai liikkumaan. 

Laskurissa on myös uutena asiana lukumäärän kertova sarake. Se kertoo, montako lintua saa maksimissaan majoittaa minimisuositusten puitteissa kyseistä kokoa olevaan häkkiin. Oikeasti liian isoa häkkiä ei normaalilla, terveellä linnulla ole. Laskuri kertookin vain ehdottoman minimin.

Kuten normaaleissakin laskukaaviossa, laskurin antama tulos alkaa mennä epärealistiseen suuntaan, jos häkin tai aviaarion koko on suuri. Laskuri siis laskee vain matikkaa, mutta ei anna suosituksia siitä, onko satojen lintujen aviaario todellisuudessa järkevä toteuttaa. Laskuri on parhaimmillaan ns. normaalikokoisten häkkien kanssa. 

Lisäksi tämän laskurin oheen on toteutettu lista yleisimpien lemmikkilajien pituuksista. 

LASKURIIN TÄSTÄ. 

Suuri kiitos Kiurulle, että värkkäsi tällaisen laskurin! Laskurilla on yllättävän iso merkitys lintujen olojen parantamisessa Suomessa!



Kommentit