Parempaa linnunpitoa eläinkauppoihin, vinkit!

Usein eläinkaupoissa lintujen pito ei ole ihan parhaalla mahdollisella tolalla. Joskus kyseessä voi olla ihan vain tietämättömyys tai ajattelemattomuus kauppiaan toimesta, jos pääasiallista toimialaa ovat vaikkapa kissat ja koirat. Joskus taas eläinkaupan tuomat rajoitteet kotioloihin verrattuna voivat heikentää lintujen hyvinvointia. Tässä merkinnässä teeskentelen, että minulla olisi eläinkauppa, jonka valikoimassa olisi lintuja. (Kukapa eläinrakas ihminen ei olisi joskus pyöritellyt ajatusta oman eläinkaupan avaamisesta...)

Ensin on päästävä mainitsemaan, että en suosi lintujen tai muidenkaan eläinten eläinkauppamyyntiä. Eläinkaupoissa ei tunnu olevan yleensä riittävästi resursseja eläinten eettiseen pitämiseen (tilat, stressittömyys, raha, tietämys). Eläinkaupoissa esillä olevat eläimet ovat myös alttiita tulla heräteostoksen uhriksi. Eläinkauppa ei ole ainut vaihtoehto linnun hankkimiselle. Vastuulliset kasvattajat Suomessa ja ulkomailla ovat paras vaihtoehto. Toki linnuissakin on "pentutehtailijoita" ja trokareita, jolloin epäeettisen tehtailun tukemisen sijaan voi olla järkevämpää suosia mahdollisimman eettisesti toimivaa eläinkauppaa. Vastuulliselta kasvattajalta lintua voi olla hankalampi saada, koska parhaimmilla kasvattajilla voi olla ajoittain paljonkin jonoa lintuihin ja tiukat kriteerit poikasen tulevalle kodille. Eläinkaupassa näitä paineita ei yleensä ole. 

Pienet linnut ovat eläinkauppojen yleisimpiä lintuasukkeja.


Mistä linnut tulevat eläinkauppoihin?

Toki kaikki linnut eivät tule samasta paikasta. Karmein näkemäni oli sadoittain undulaatteja vähän kenkälaatikkoja isommissa häkeissä, jokaisessa häkissä yksi pariskunta ja pönttö. Lintuja voidaan pesittää siihen asti että ne ovat uupuneita tai jopa kuolevat loputtoman pesinnän seurauksena. Linnun luontainen tarve lisääntyä on niin voimakas, etteivät sitä välttämättä huonot olotkaan pysäytä. Toivon, että tällaista massapesitystoimintaa ei ole kovin paljoa. Käytännössä sitä ei kuitenkaan Suomessa enää voi tietää, jos lintu on ulkomailta tullut asiallisten paperien kanssa. 

Lintuja saapuu myös monista maista yhteisiin tukkuihin, joista tukkukauppias myy niitä eteenpäin haluaville. Aina tällaisenkaan linnun alkuperä ei ole tarkalleen tiedossa, koska myös tukkuihin lintuja voi tulla hyvin vaihtelevista oloista.

Ns. tukkulinnut ovat kuitenkin yleensä melko villejä ja arkoja, koska niillä ei ole positiivisia kokemuksia ihmisestä. Ne on saatettu pyydystää kerta toisensa jälkeen, jonka vuoksi ne voivat pelätä ihmistä jopa kuollakseen. Usein eläinkauppoihin tulevat linnut ovat yllättävän nuoria, vaikka tuntuu, etteivät eläinkauppiaat ole aina itsekään kärryillä myymiensä lintujen iästä. 

Jos minulla olisi eläinkauppa, jossa haluaisin välttämättä pitää lintuja, hankkisin lintuja myyntiin vain hyviksi toteamiltani kasvattajilta Suomesta ja/tai ulkomailta. Jos tukku on välikätenä, niin olkoon, kunhan linnun alkuperä on jäljitettävissä kuoriutumiseen saakka, ja tämä polku on moitteeton. Suosisin kasvattajilta suoraan ostamista. Yleisimpien lajien kohdalla suosisin suomalaisia, vastuullisia kasvattajia tai jos kysyntää on paljon, voisin harkita jopa joidenkin lajien kasvattamista itse. (Tosin syy, miksi en ole kiinnostunut kasvatuksesta, on se että olisin järjettömän tarkka poikasten tulevasta kodista, jolloin tuskin saisin yhtäkään poikasta kaupaksi.)

Parhaimmillaan tämä olisi myös hyvin säännösteltyä, eikä eläinkaupassa olisi lainkaan lintuja odottamassa omaa kotiaan. Lintujen hankintamäärät olisivat sellaisia, että ne joutuisivat odottamaan uutta kotia mahdollisimman vähän aikaa, ja jopa niin, että linnut tuotaisi maahan ulkomaiselta kasvattajalta vasta kun niistä on jätetty tilaus liikkeeseen. Sama voisi koskea käytännössä myös omaa kasvatusta: lintuja pesitettäisi vain tarpeen tullen ja lintuja ei olisi lainkaan myynnissä liikkeen tiloissa. Oma kasvatus vaatii tietenkin älyttömän paljon perehtymistä asiaan, jolloin yhteistyökasvattaja/-kasvattajat voi olla kauppiaalle helpompi vaihtoehto. 

Useimmat eläinkauppoihin myyntiin tulevat linnut ovat arkoja ja epäileväisiä ihmistä kohtaan. Kauppiaan tulee olla kykeneväinen erottamaan lajit toisistaan myyntitilanteessa, jotta sekapareja ei myytäisi ja linnut saisivat oikeat paperit mukaansa (kuvassa kaksi eri lajista kaijasta). 


Miten lintuja pidetään eläinkaupassa?

Jos lintuja olisi myynnissä eläinkaupassa joko itse tiloissa, takahuoneessa tai vaikka kauppiaan kotona, tulisi huolehtia lintujen moitteettomasta hoidosta. Kaupan tiloissa, joissa lintuja ei voi pitää vapaana, suosisin aviaarioita, tai vaihtoehtoisesti sitä, että linnut viettävät eläinkaupassa niin vähän aikaa (esim. vain karanteenin ajan), että ne pärjäävät sen aikaa pienemmässäkin häkissä.

Usein eläinkaupoissa lintujen tilat ovat auttamatta liian pienet ja ahtaat. Lintuja on suuria määriä häkeissä, jotka ovat liian pieniä normaaliin liikkumiseen ja pitkäaikaiseen käyttöön. Usein valitettavasti nämä häkit myös sijaitsevat usemmassa kerroksessa niin, että alimmat linnut eivät pääse turvaan ihmistä korkeammalle. Monesti myös normaalit tornimalliset häkit ovat niin matalia, että ilman koroketta linnut eivät pääse ihmisen silmien tasoa korkeammalle turvaan. 

Lintujen pidossa tulisi huolehtia kaikki linnunpidon peruspykälät kuntoon. Tämä tarkoittaisi oikeanlaista ruokintaa, valaistusta, virikkeitä, tilaa, parven kokoonpanoa (lajitovereita, muttei stressiä) sekä vapautta pelosta, stressistä ja sairauksista. Vaikka kyseessä olisi lyhytaikainen asuminen, on linnulla silti ehdottomasti oltava mahdollisuus hakeutua turvapaikkaan korkealle, syödä lajityypillistä ravintoa, liikkua lajityypillisellä tavalla, puuhata lajityypillisiä asioita, nähdä ympärilleen oikealla tavalla ja olla turvassa kaikelta muultakin ylimääräiseltä stressiltä. 

Yleisin virhe lienee pitää lintuja ahtaissa häkeissä liian matalalla. Jo normaalikokoista häkkiä korottamalla esim. korkealle pöydälle tai hyllylle lintu kokee olonsa turvallisemmaksi. Toinen erhe on ängetä paljon lintuja liian pieniin tiloihin. Vaikka kyseessä olisi väliaikainen tilanne, tulee pitää järki päässä. Liian ahtaat olot ovat linnulle stressaavat ja linnut voivat jopa vahingoittaa toisiaan. Tämä koskee myös sellaisten lajien yhdistämistä, mitä ei kotioloissa voi pitää yhdessä. Stressaantunut tai pelokas lintu ei välttämättä puolusta heti reviiriään, joten tappelut voivat puhjeta myöhemminkin. 

Yleensä isompia lintuja ei ole kovin helppoa tai jopa mahdollista pitää eläinkaupan tiloissa eettisesti kestävällä tavalla. Isot linnut tarvitsevat paljon tilaa liikkuakseen kunnolla, ja valtavan paljon virikkeitä voidakseen hyvin.

Erittäin surullinen esimerkkikuva eläinkaupan papukaijasta. Älykkään papukaijan käyttäytymistarpeet aktiivisuudesta ja sosiaalisuudesta turvallisuuden tunteeseen eivät tyydyty tällaisessa asumuksessa.


Mitä kauppiaan tulee tietää linnuista?

Kauppialla tulisi olla päässään koko ajantasainen linnunpidon käsikirja. Tällöin hän pystyy tarjoamaan linnuilleen parhaat mahdolliset olot ajatellen itse, eikä vain luottaen ulkopuolisten henkilöiden neuvoihin. Kompromissit siitä, kuinka kauan on OK pitää lintua myynnissä normaalikokoisessa häkissä pitää tehdä harkintaa käyttäen ja pyrkiä tarjoamaan linnulle aina linnun, ei myynnin tai kauppiaan, kannalta parhaat ratkaisut. 

Käytännössä kauppiaan tulee olla myös hyvin oppinut, jotta hän voi neuvoa tulevaa linnun omistajaa ja asiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Tähän liittyy myös se raskas asia, että kauppiaan tulee olla myös valmis kieltäytymään linnun myynnistä, jos tuleva koti ei vaikuta hyvältä. Näitä ovat mm. nämä, mutta ei näihin rajoittuen:

Lintutietous: Myyjän tulee tietää myymiensä lajien nimet ja myydä lintuja sellaisina kuin ne ovat. Myyjän tulee olla rehellinen esimerkiksi linnun iästä, sukupuolesta ja värimuodosta, myös silloin jos ne eivät ole myyjän tiedossa. Osassa lajeista sukupuolen tai iän voi päätellä linnun ulkonäöstä. 

Sairaan linnun tunnistaminen: Lintutietouteen lukeutuu myös sairaan linnun tunnistaminen ja asianmukaisen hoidon tarjoaminen: sairaita lintuja ei tule olla myynnissä! Sairas lintu tulee ottaa hoitoon ja pois julkisista tiloista, jossa jatkuva ihmisvirta on linnulle stressaava. Näihin lukeutuvat mm. yleinen uupumus, ripuli, oksentelu sekä loiset, kuten valitettavan yleinen kalkkijalkapunkki. 

Lintu lemmikkinä: Koiraa lintuosastolta hakeva tulee pettymään karvaasti, joten kauppiaan tulee osata olla mukana lemmikin valintaprosessissa ja kertoa realistisesti arjesta lintujen kanssa. Lintu sotkee, huutaa ja tuhoaa kotona, eikä lemmikkilintu ole häkkilintu. Lintu tarvitsee aina kaverin, mutta mikä tahansa lintu ei kaveriksi kelpaa. Isot linnut ovat haastavia lemmikkejä, eivätkä pienetkään välttämättä vaivattoman helppoja.

Paperiasiat: Onhan linnulla varmasti kaikki tarvittavat paperit, jotta se voi laillisesti muuttaa uuteen kotiin vailla huolta. 

Sopivat tarvikkeet: Kauppiaan tulee osata myydä tai suositella vain linnulle sopivia tarvikkeita, ja jättää epäsopivat kokonaan pois omasta valikoimasta. Hyviä tarvikkeita ovat esimerkiksi suuri häkki, sopiva lintuvalo (välkkymätön UV-valo), sopivat virikkeet, luonnonpuiset orret jne. Muoviorsia tai peilejä ei kannata olla valikoimissa lainkaan. Kiistanalaisten tarvikkeiden kohdalla (kuten pesäpönttö, pesäkupit ja ruoansulatushiekka) kauppias osaa neuvoa asiakasta tuotteen oikeasta käytöstä (eli että linnut eivät tarvitse pesää nukkumiseen ja ruoansulatushiekkaa tulee tarjoilla vain varoen tai ei ollenkaan). 

Ruokinta: Myyjällä tulee olla tiedossa myytävien lajien ruokavalio ja osata sen perusteella suositella sopivia ruokatuotteita.

Joissain eläinkaupoissa linnut ovat suuremmissa häkeissä tai aviaarioissa. Tämä on hyvä ratkaisu, jos linnut joutuvat odottamaan kaupan tiloissa ennalta määrittämättömän ajan verran. Eri lajeja yhdistäessä tulee noudattaa huolellisuutta tilan koosta huolimatta.

Lintuja hyvin pitäen, hyvää lintutietoutta tarjoten sekä terveitä, paperillisia ja muutenkin kaikin puolin moitteettomia lintuja myyvä kauppa ja kauppias saavuttavat myös hyvän maineen lintupiireissä, jolloin kauppa voi kukoistaa.

Lintujen myyminen eläinkaupassa ei ole yksioikoinen asia. Toisaalta, eläinkaupat voivat osallaan edistää lintuharrastusta Suomessa myymällä hyviä lintutuotteita, jakamalla oikeellista lintutietoutta ja jopa myymällä harkiten lintuja hyviin koteihin. Toisaalta, toiset eläinkaupat voivat myös tuoda suomalaista lintuharrastusta alaspäin myymällä huonoja ja vaarallisia lintutuotteita, pieniä häkkejä, jakamalla vanhentunutta ja väärää tietoa sekä myymällä lintuja sairaana, paperittomana ja jopa väärällä lajinimellä. 

Toivon, että jokainen kauppias, jolla on valikoimassaan lintutarvikkeita ja varsinkin eläviä lintuja, perehtyisivät asiaan riittävän hyvin. Tällöin he voivat olla avuksi parhaiten sekä linnuille, asiakkailleen sekä lintuharrastukselle.

Lue lisää: Kaijuli.fi - Lemmikkilinnut lyhyesti


Kommentit