Helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti, miten erottaa lajit toisistaan?

Monet suomuaratit eli Pyrrhura-aratit muistuttavat paljon toisiaan. Lajeja on useita kymmeniä, ja suku kokee lajiuudistuksia tämän tästä. Mikä oli aiemmin alalaji, saattaa olla nyt oma lajinsa, ja toisinpäin. 

Lemmikkinä Suomessa melko yleisiä lajeja on muutamia, joista kolme on joskus hankala erottaa toisistaan. Nämä ovat helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti. Helmiaratti ja rämeikköaratti olivat joskus samaa lajia. Helmiaratilla on vihreä vatsa, rämeikköaratilla se on kirkkaan punainen, joten erehtymisen vaaraa näiden kahden lajin välillä ei juuri ole. Viherposkiaratin nimi oli aiemmin harhaanjohtava siniposkiaratti, sillä linnun luonnonvärisellä värimuodolla on todentotta vihreät poskeat. Araukaria-aratin vanha nimi on riograndenaratti. Kahden jälkimmäisen nimet uudistuivat vuonna 2018. 

Lajit saattavat ensisilmäyksellä näyttää hyvinkin identtisiltä. Ne ovat kaikki pieniä, pitkäpyrstöisiä papukaijoja, joilla on tumma nokka, tummat silmät ja vaaleat silmänympärystät. Ne ovat pääväriltään vihreitä, ja niillä on suomuarateille tyypillisiä suomukuvioita rinnassaan.

Helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti

Kuvista lajeja arvuuttaessa myös kuvan rajaus tai valotus saattaa vaikuttaa lajimäärityksen helppouteen tai vaikeuteen. Salamalla kuvattaessa lintu on usein ruskeampi kuin luonnonvalossa ja ilman salamaa. Viherposkiaratista on myös värimuunnoksia, joita käyn läpi myöhemmin tässä merkinnässä.

Kaikki kolme lajia kuuluvat CITES II/B-liitteeseen, jonka vuoksi lintua ostaessa tai myydessä sillä tulisi olla aina mukana alkuperätodistus. Tästä todistuksesta pitää selvitä myös linnun lajin nimi (vähintäänkin tieteellinen nimi, joka on yleensä luotettavin nimimuutosten vuoksi). Oman tai ostettavan linnun laji ei tulisi siis missään nimessä olla mysteeri, koska sen tulee selvitä linnun papereista.

Tarkastelemme lintujen värityksiä. Nämä ovat lintujen luonnonvärin mukaan kirjoitettuja. Näistä lajeista vain viherposkiaratilla on tällä hetkellä Suomessa värimuunnoksia, muilla lajeilla en ole törmännyt vakiintuneisiin värimuunnoksiin muuallakaan maailmassa. Kuten huomata saattaa, osa ruumiinosien väreistä on parin lajin kesken identtisiä kuvauksiltaan, mutta eroa löytyy sitten jostain muualta.

Otsa ja päälaki

Helmiaratin otsa ja päälaki: Tumma, harmaanruskea, lähes musta

Viherposkiaratin otsa ja päälaki: Tumma, harmaanruskea, lähes musta

Araukaria-aratin otsa ja päälaki: Otsalla tumma, punaisenruskea nauha nokan yllä, päälaki vihreä


Helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti


Nokan vierus / poski

Helmiaratin nokan vierus: Ympäröivistä harmaista höyhenistä erottuva väriläiskä, jossa on vihreää ja sinistä. Vihreän ja sinisen suhde ja voimakkuus vaihtelevat yksilöittäin ja myös valaistuksen myötä. 

Viherposkiaratin nokan vierus: Jokseenkin ympäröivistä höyhenistä erottuva vihreä, yhdistyy osittain vatsan vaaleisiin ja hieman kellertäviin suomukuvioihin

Araukaria-aratin nokan vierus: Vihreä, yhdistyy osittain tai kokonaan vatsan vaaleisiin ja kellertäviin/rusehtaviin suomukuvioihin


Rinta

Helmiaratin rinta: Voimakkaat, pyöreät suomukuviot varsinkin kaulalla, väreinä harmaan eri sävyt ja alempana sinertävä

Viherposkiaratin rinta: Suomukuviot suoremmat, perusväriä vaaleampi ja hieman kellertävä

Araukaria-aratin rinta: Suomukuviot suoremmat, perusväriä vaaleampi ja kellertävä/rusehtava


Helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti


Alavatsa

Helmiaratin alavatsa: Muun kehon värinen / ei muutosta tai vain lievästi sinertävä

Viherposkiaratin alavatsa: Punainen läikkä

Araukaria-aratin alavatsa: Tummanpunertava läikkä


Siipien sisäpinta

Helmiaratin siipien yläosan sisäpinta: Punainen, näkyy osittain myös linnun siipien ollessa suljettuina, mutta huomattavasti, kun se levittää siipensä. 

Viherposkiaratin siipien yläosan sisäpinta: Vihreä

Araukaria-aratin siipien yläosan sisäpinta: Vihreä


Pyrstön yläpinta

Helmiaratin pyrstön yläpinta: Punertavan ruskea, ylhäällä yksilöstä vaihteleva määrä vihreää

Viherposkiaratin pyrstön yläpinta: Punertavan ruskea

Araukaria-aratin pyrstön yläpinta: Suurimmaksi osaksi vihreä, kärjestä kellertävämpi, oranssihtava tai jopa punertava

Helmiaratti, viherposkiaratti ja araukaria-aratti.
Keskimmäinen kuva: Flickr.com / fourier.slice, CC BY-NC 2.0, rajattu alkuperäisestä


Mutaatiot

Näistä arattilajeista viherposkiaratti on ainut, josta on yleisesti jalostettu värimutaatioita. Tämän vuoksi viherposkiaratti pystyy olemaan myös huomattavan eri värinen, kuin luonnonvärinen yksilö, jonka värejä yllä olevissa vertailuissa käytettiin. Jo värimutaation olemassaolo kuitenkin yleensä vahvistaa sen, että kyseessä on viherposkiaratti.

Värimuotoja voivat olla esimerkiksi keltakylkinen eli opaliini (yellow sided / opaline), kaneli (cinnamon) tai näiden yhdistelmä, keltakylkinen kaneli (yellow sided cinnamon, jota kutsutaan myös nimellä pineapple). Netin maailmassa näitä viherposkiaratin värejä saatetaan kohdella kuin omina lajeinaa, esim. puhumalla "pineapple conuresta", mutta todellisuudessa kyseessä ovat vain erilaiset värimuunnokset. Harvinaisempia värimuunnoksia ovat esimerkiksi turkoosi ja dilute. (Hyviä kuvia eri värimutaatioista: AvianResources ja WelcomeWings.)

Kaneli-mutaatio haalistaa linnun värejä runsaasti, jolloin normaalisti tumma linnun pää on haalean ruskean värinen, ja normaalisti vihreät siivet ovat haalean kellertävän vihreät. Keltakylkisellä eli opaliinilla linnulla on nimensä mukaan keltaiset kyljet ja vatsan punainen laikku on levinnyt isommaksi vähentäen vihreän määrää linnun vatsassa. Yhdistettynä nämä tekevät linnun, joka on haaleampi väreiltään kuin normaali, mutta sillä on enemmän keltaista ja punaista vatsassaan kuin normaalivärisellä.

Varsinkin haalean linnun kohdalla lajimääritys on yleensä selkeä: tällä hetkellä lemmikkinä helmiarateilla tai araukaria-arateilla ei esiinny kaneli-värimuunnosta. Opaliinin värinen viherposkiaratti voi näyttää luonnolliselta, mutta lopulta tuntomerkkejä tarkkaillen (esim. päälaen ja alavatsan väri) sen erottaa kyllä helmiaratista ja araukaria-aratista. 

Viherposkiaratin värimuotoja: normaali (tummin lintu), kaneli-opaliineja (haaleat linnut ensimmäisessä kuvassa) ja opaliini (oikeanpuolimmaisin kuva).

Linnun värit voivat vaihdella jonkin verran myös valaistuksesta riippuen. Salamavalolla linnun väri voi olla rusehtava, tai joissain toisella salamalla otettuna sama lintu voi olla jopa sinertävä. Lintulampun valossa tai luonnonvalossa linnun värit yleensä tarttuvat kameraan parhaiten.

Araukaria-aratti eri valaistuksissa: sisällä salamavalolla kuvattuna, lintulampun alla ja auringonpaisteessa. Salaman vääristämissä väreissä linnun vihreä päälaki voi olla jopa selvästi ruskea, joka voi hankaloittaa lajin tunnistusta värikuvauksiin verraten.

Toivottavasti tästä oppaasta on jollekulle apua suomuaratin lajin määrittämiseen! Mikäli oman linnun laji mietityttää, minuun saa olla yhteyksissä, ja voimme selvitellä lajia yhdessä! 

Kiitos helmiaratin ja araukaria-aratin kuvista Arattijengille!


Kommentit