Kiihtyvän papukaijan valmiustaso

Kaijulien forum-käyttäjä nimimerkki milla luonnosteli aikanaan amatsonin tai muun herkästi aggressiivisuuteen kiihtyvän papukaijan käytöksen tulkintaan ja ennakointiin tarkoitetun kaavion. 

Amatsonilla kehon valmiustasoon vaikuttaa monta asiaa. Näiden asioiden summana saadaan kyseisen hetken tilanne, ja jos valmiustaso ylittää tietyn rajan, amatsoni alkaa käyttäytyä aggressiivisesti.

Amatsonien, kuten muidenkin papukaijojen kohdalla, lajin ja yksilön elekielen opetteleminen, tulkitseminen ja sen avulla linnun ennakointi on tärkeää. Kuva: Flickr.com / Geek2Nurse, CC BY-NC 2.0

Alla olevan kuvan tolpat ovat kuvitteellisia, mutta voisivat mennä vaikkapa näin:

Eräs talvipäivä: Valorytmi muuttuu ja kehottaa lintua pesän etsintään (vihreä), pesä löytyy (sininen) ja lisäksi tapahtuu jotain jännittävää, kuten vaikkapa imurointi (punainen). -> Menee yli rajan ja tulee hyökkäys.

Eräs kevätpäivä: Kevät on parhaimmillaan (vihreä) ja amatsonilla on puoliso (violetti). Ihminen tulee lähelle ja käyttäytyy uhkaavasti (musta). -> Hyökkäys.

Eräs syyspäivä: Muita ärsykkeitä ei ole, ja jotain jännittävää tapahtuu (punainen). -> Ei hyökkäystä.


Omistajan on opeteltava tuntemaan papukaijaa kiihdyttävät tai linnun valmiustilaa nostavat asiat, ja välttää näiden tahallinen kerrostuminen. Jokainen lintu on kuitenkin yksilö, joten mitään valmista kaavaa ei voi tilanteeseen antaa. Jokainen päivä on myös erilainen, joten täydellä varmuudella ei voi tietää, kiihtyykö lintu samalla tavalla samasta asiasta kuin eilen.

Esimerkiksi huonosti nukuttu yö voi vaikuttaa, ja tämän vuoksi linnulla on jo heti aamusta olotilassaan yksi palkki, jonka päälle muut kasautuvat. Omistajan tulee olla herkkä pienillekin muutoksille linnun elekielessä ja käyttäytymisessä. Linnulla voi olla myös elämässään tekijöitä, jotka ovat sillä aina alimpana palkkina, esimerkiksi krooninen stressi tai kiihtymistila vaikkapa epäotollisten elinolosuhteiden vuoksi (esim. liian matalasta häkistä johtuva stressi, jatkuva kiihtymistä lisäävä hälinä rauhattomassa arjessa, jatkuva hormonaalisuus jne.). Periaatteessa näitä jatkuvasti valmiustilaa nostavia asioita tulisi tietenkin pyrkiä vähentämään, sillä jatkuvasti kiihtyneessä tai stressaantuneessa tilassa olo kuluttaa lintua niin henkisesti kuin fyysisestikin. 

Kiitos millalle, kun sain jakaa tämän idean ja tiedon blogissani! 

Kommentit