Välillä tulee vastaan suorastaan sateenkaarenkirjavia lintuja, joita undulaattimutaatioiksi tituleerataan. Vaikka undulaattien värimuotoja on kymmeniä ja näiden erilaisia yhdistelmiä jopa satoja, ei undulaatti voi olla minkä tahansa värinen. Undulaatti ei voi tuottaa pienessä kehossaan punaista, joten se ei voi sisältää myöskään muita punaista sisältäviä värejä, kuten oranssia, vaaleanpunaista tai aitoa violettia.
Eturivissä kuvankäsittelyn keinoin mahdolliseksi luotuja undulaatin mahdottomia värejä, kuten oranssi, purppura, pinkki ja punainen. |
Undulaatin luonnollinen värimuoto on nimeltään vihreä. Se on vihreä lintu, jolla on keltainen maski ja kelta-mustaraidalliset siivet ja niska. Undulaatin värit tulevat yksinkertaistettuna kahdesta lähteestä: "tummat" ja "keltaiset." Todellisuudessa tummat sisältävät sisällään rakenteellisen sinisen (aito sininen pigmentti on eläinmaailmassa erittäin harvinaista) sekä eumelamiini eli muut tummat kuin sininen. Keltainen eli papukaijoille ominainen psittasiini saattaa muilla papukaijalajeilla sisältää myös punaisen, ja tämän myötä myös muut keltaisen ja punaisen sävyt. Undulaatti ei kuitenkaan kykene tuottamaan noita punaisia.
Luonnollinen, vihreä undulaatti. Värimuoto on yleinen myös lemmikkimaailmassa. |
Hyvin monet papukaijojen värit toimivat kuin kerroksina tai ala-asteen värioppitunnilla. Villivärisestä vihreästä undulaatista poistamalla "tummat" jää jäljelle keltainen lintu. Vihreästä undulaatista poistamalla keltaisen jää sini-valko-mustakirjava lintu. Jos taas nämä, keltaisen ja sinisen linnun yhdistää kuvankäsittelyohjelmassa, on tuloksena ns. normaali vihreä undulaatti! Värimutaatiot eivät kuitenkaan jää tähän, vaan erilaiset mutaatiot aiheuttavat näissä jo alunperin olemassaolevissa väreissä erilaisia muutoksia. Tällöin voi syntyä se laaja kirjo erilaisia värejä. Näitä ovat esimerkiksi valkoinen, keltainen, sininen, harmaa ja jopa näiden yhdistelmät. Jopa lähes musta undulaatti on jalostettu poistamalla keltainen ja korostamalla tummuutta.
Oikeiden undulaattien värikirjoa. |
Undulaattien mutaatioluettelossa on kuitenkin violetti mutaatio. Se ei kuitenkaan ole pigmentti, vaan erikoistunut höyhenen rakenne, joka heijastaa voimakkaammin violettia valoa. Violetti mutaatio vaatii yleensä kobolttimutaation näkyäkseen kunnolla. Vihreään lintuun yhdistettynä violetti saattaa näkyä hehkuna linnun äärirajoilla tai jalkojen juuressa.
Koboltti-violetti undulaatilla violetti pääsee oikeuksiinsa, mutta undulaatti ei ole silti selvän purppura, vaan silti violetihtava sininen sävyltään. |
Jos kuitenkin törmää oikeassa elämässä lintuihin, jotka ovat kuin vaaleanpunaisia undulaatteja, on värimääritys voinut mennä hieman pieleen! Paimenruohokaija on vain hieman undulaattia suurempi, undulaatin mallinen pieni parakiittilaji. Sillä on undulaatin tapaan pitkä pyrstö ja pieni nokka, undulaatille tyypillinen, suuri vahanahka siltä tosin puuttuu. Paimenruohokaijan luonnollinen väri on sekoitus ruskeaa, mustaa, sinistä ja violetihtavaa sävyä, mutta siitä on jalostettu myös värimuunnoksia, jotka ovat heleän pinkkejä keltaisella sävytettynä (esimerkiksi lutino tai opaliini-lutino). Katso täältä monipuolinen galleria paimenruohokaijan mutaatioista.
Paimenruohokaijan luonnollinen värimuoto (vasemmalla) ja rosey-värimuoto eli opaliini (oikealla). |
Seuraavan kerran, kun törmäät pinkkiin tai punaiseen undulaattiin, tiedät, että kyseessä on jokin jekku. Kuvankäsittelyn keinot tai väärä lajimääritys lienevät todennäköisimmät. Linnut voivat kuitenkin värjäytyä ulkoisesti esimerkiksi hinkkaamalla itseään väriä päästävään ruokaan (kuten punainen paprika, mustikat, kirsikat), väriä päästävään leluun (monet värjätyt puulelut päästävät kastuessaan väriä, esimerkiksi kylvyn ottanut lintu voi saada itseensä väriä) tai väriä päästävään kalkki- ja mineraalikiveen. Aidosti punaisia sävyjä sisältävää undulaattia emme luultavasti tule koskaan näkemään.
Lue lisää:
- Erään planeetan ihmeitä: Eläinten värit osa 2: höyhenten lumoissa
- Jaanan lintusivut: Undulaattien genetiikka
- Undulaatit.net: Genetiikka
Kommentit
Lähetä kommentti