Lintumaailman uutisia 2021

Omia rumpukapuloita valmistavat palmukakadut ovat ahdingossa
6.1.2021

Palmukakadu on suurin kakadulaji. Se on erikoinen lintu, sillä se valmistaa työkaluja soidinta varten: koiras työstää itselleen mieluisan oksan kappaleen, jolla se rummuttaa puun runkoa kosiomenoissa. Palmukakadut ovat kuitenkin ahdingossa. Nykyisen lisääntymistahdin puitteissa pari saa kasvatettua yhden poikasen aikuisuuteen kerran kymmenessä vuodessa.  Kannan arvioidaan puolittuvan seuraavan 50 vuoden aikana.

Lähde: Palm cockatoo: Why a unique ‘drumming’ bird is in peril


Äkäiset "tappajamehiläiset" haittaavat amatsonien pesintää

14.1.2021

Liekkipyrstöamatsoni on lemmikkinä harvinainen ja luonnossakin silmälläpidettävä laji. Nyt luonnonvaraisten amatsonien lisääntymisen tielle on tullut uusi uhka: ihmisen hoivista luontoon karanneet, äkäiset afrikkalaistuneet mehiläiset. Amatsoneilla ja karkurimehiläisillä on samankaltaiset kriteerit pesäkolon suhteen. Mehiläiset saattavat vallata amatsonien pesäkolon, oli se sitten luonnollinen tai ihmisen järjestämä pönttö. 

Lähde: Introduced bees impact on Red-tailed Amazon breeding success


Nokkansa menettänyt aratti sai nokkaproteesin
14.1.2021

Brasiliassa eläinlääkärille tuotiin luonnonvarainen aratti, jolta puuttui huomattava osa ylänokasta. Renascer ACN -järjestö teki linnulle proteesinokan, ja lintu voi jälleen opetella syömään ja kiipeilemään. Valitettavasti luontoon yksilöä ei voi enää vapauttaa. 

Lähde: Parrot With Damaged Beak Gets Second Chance at Life With New Prosthetic Beak


Sosiaalista leikkiä harrastavat lintulajit ovat älykkäämpiä ja elävät pidempään
18.1.2021

Tutkimuksessa havaittiin, että lintulajit, jotka leikkivät lajitovereidensa kanssa ovat suuriaivoisempia ja usein myös pitkäikäisempiä kuin lajit, jotka eivät leiki. Tämä ei tule papukaijojen omistajille yllätyksenä: papukaijat ovat kokoonsa nähden pitkäikäisiä lintuja, suuriaivoisia sekä älykkäitä. Eläinlajin ominaisuus säilyttää leikkisyys ja sosiaalinen leikki myös aikuisiällä voi olla tärkeä tekijä älykkyyden kehittymisessä. 

Lähde: Birds that play with others have the biggest brains – and the same may go for humans


Uhanalaisen ruohokaijan siivet muuttavat muotoaan vankeudessa

28.1.2021

Tasmanianruohokaija on äärimmäisen uhanalainen australialainen papukaijalaji. Sen kanta on villinä vain noin 100 yksilöä ja vankeudessa yksilöitä on noin 300. Lisääntymisohjelmassa on kuitenkin huomattu, että vankeudessa syntyneellä kannalla on eri malliset siivet kuin luonnonvaraisilla. Vankeudessa syntyneiden yksilöiden tylpemmät siiven kärjet voivat olla heikkous luonnossa, jossa vain vahvimmat selviävät.

Lähde: Research finds orange-bellied parrot wings change in captivity, could affect wild survival chances


Kea-papukaijat saattoivat aikanaan muuttaa vuorille ihmisiä karkuun
1.6.2021

Maailman ainoa vuoristopapukaijalaji kea on saattanut aikanaan muuttaa vuoristolle ihmisiä karkuun. Tutkimuksessa kean perimästä ei löydetty viitteitä siihen, että se olisi sopeutunut yksinomaan vuoristoelämään. Laji todennäköisesti pärjäisi hyvin myös matalammalla, jopa merenpinnan tasolla. Ihminen kilpaili kean kanssa tasaisen maan resursseista, ja jopa 100 000 keaa tapettiin vuoteen 1970 mennessä.

Lähde: World’s only alpine parrot may have moved to the mountains to avoid people


Australian kaupunkikakadut oppivat toisiltaan roska-pönttöjen avaamisen taidon
22.7.2021

Australiassa kultatöyhtökakadut ovat löytäneet paikkansa kaupungeista ja lähiöistä. Ne ovat nyt oppineet avaamaan roskapönttöjä ruoan toivossa. Kakadujen roskapönttöjen avaustaidot ovat leviävää sorttia: linnut oppivat sen toisiltaan, kunhan alueella on lintu, joka on ollut riittävän rohkea, utelias ja voimakas opettelemaan roskisten avaamisen jalon taidon. Taito leviää nopeammin alueilla, joilla kakaduja on paljon.

Lähde: 'Trash parrots' in Australia have figured out how to open garbage cans (Video)


Villit tanimbarinkakadut osaavat tehdä erilaisia työkaluja erilaisiin tarpeisiin
31.8.2021

Tanimbarinkakadujen työkalujen valmistamista on tutkittu aiemminkin tutkimuslaitoksissa. Nyt myös luonnonvaraisten tanimbarinkakadujen on havaittu valmistavan erilaisia työkaluja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kakadut käyttävät oksan pätkästä muokattuja erilaisia työkaluja kiilana, veitsenä tai lusikkana riippuen, missä kohtaa työskentely on meneillään. Työskentelyn kohteena ovat madagaskarinsurmanpuun hedelmät.

Lähde: Wild cockatoos make "cutlery" utensils out of tree branches to open fruit pits

Kuva: Mark O'Hara


Viheltäen laulavat neitokakadukoiraat pystyvät liittymään mukaan kuoroon
3.9.2021

Neitokakadukoiraiden omistajat tietävät, että nämä linnut oppivat helposti vihellettyjä melodioita. Tuoreessa tutkimuksessa neitokakaduille opetettiin sama, vihelletty melodia. Saman vihellyksen hallitsevat linnut osasivat liittyä mukaan vihellyskuoroon myös kesken laulun. Tämä ei välttämättä kuulosta kovin ihmeelliseltä, mutta aiemmin ei tiedetty varmaksi, kykenisivätkö tähän muut kuin ihmiset. 

Lähde: Cockatiels sing human music in synchrony with a playback of the melody


Ylänokaton Bruce-kea käyttää pikkukiviä työkaluina sukimisessa 
10.9.2021

Bruce-niminen ylänokaton kea asuu Willowbank Wildlife Reserve -suojelulaitoksessa. Ilman ylänokkaa höyhenten normaali sukiminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Bruce valitsee tietynlaisia pikkukiviä ja pitelee niitä alanokkansa ja kielensä avulla paikoillaan, käyttäen kiveä sukimisen työkaluna. Työkalujen käyttö itsensä hoitoon on eläinmaailmassa erittäin harvinaista. Villit keat eivät yleensä käytä lainkaan työkaluja.

Lähde: Selfcare tooling innovation in a disabled kea (Nestor notabilis)

Kuva: Patrick Wood


Keat pystyvät hahmottamaan yhteyden virtuaalisen ja oikean maailman välillä
29.9.2021

Keojen älykkyyttä ja havainnointikykyä tutkivassa tutkimuksessa linnuille esitettiin yksinkertaisia pulmia sekä oikeassa maailmassa että tabletin ruudulla. Linnut osasivat ratkaista tehtävät yhtä hyvin riippumatta esitystavasta. Ne pärjäsivät virtuaali- ja reaalimaailman yhdistävistä tehtävistä paremmin kuin 1,5-vuotiaat lapset. Tulevaisuudessa näyttöjen avulla tehtävät pulmat voivat helpottaa papukaijojen älykkyyden tutkimista.

Lähde: Are parrots naive realists? Kea behave as if the real and virtual worlds are continuous



Kommentit