Papukaija karkaamisen ehkäisy kotona

Papukaijakarkurien määrä rauhoittuu talveksi, mutta jonkin ajan kuluttua kesä koittaa taas ja ilmat lämpenevät. Koskaan ei ole kuitenkaan huono aika kerrata arjen toimia, joilla karkaamisia voi ennaltaehkäistä. Itse pyrin olemaan ehkä pakonomaisen tarkka siitä, että asunnossa ei ole linnulle karkureittejä, eikä omassa arjessa ole toimintatapoja, jotka liian hyvin mahdollistavat papukaijan karkaamisen ulkoilmaan. 

Papukaijan karkureissu ulos on monelle linnulle kohtalokas. Vähemmistö lintukarkureista saadaan kiinni, vaan ne jäävät sille tielleen, kuolemaan kurjan kuoleman luonnossa. Ovatko arkea nopeuttavat toimet tai välinpitämättömyydestä tai huolimattomuudesta johtuvat toimet linnun hengen arvoisia?

Itse pidän kriteerinä, että papukaijalla ei ole koskaan suoraa yhteyttä ulos. Kuvittele, että lintu on salamaakin nopeampi lentäjä-ässä, pienempi kuin sen fyysinen koko on, ja rohkeampi kulkemaan uusiin paikkoihin, kuin ikinä ennen. Kuvittele, että lintu suorastaan suunnittelee pakoa ulos joka hetki. (Vaikka todellisuudessa lemmikkilintu tuskin osaa olla niin vapaudenkaipuinen, että haluaisi sen vuoksi karata ulos. Monen linnun palauttaminen ulkoa onkin vaikeaa, koska ne ovat niin peloissaan ulkoilmassa, että ne saattavat käyttäytyä täysin eri tavalla ulkona kuin normaalissa arjessa sisällä!)

Lentokykyisenä lemmikkinä linnun karkausmahdollisuudet ovat korkeammat, kuin muilla lemmikeillä. Linnun lentokykyä ei tulisi kuitenkaan huonontaa karkaamispelon takia, vaan muutokset karkaamisen ehkäisemiseksi on tehtävä arkeen ja toimintatapoihin.

Jos ihmisen on kuljettava ovesta ulos (ei siis vain esim. verkotetulle tai lasitetulle parvekkeelle, jonka kaikki lasit ovat täysin kiinni), on välissä oltava toinen ovi tai linnun oltava häkissä. Pelkkä verho tai hyönteisverho oviaukossa voi vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, mutta se ei lintua tositilanteessa pidättele. Omistaja voi myös kuvitella, että nopea livahtaminen ovenraosta riittää. Lintu on kuitenkin pienempi ja nopeampi kuin ihminen! Tällainen tilanne voi olla vaikka silloin, jos omistaja lähtee äkkiä käymään pihalla, jättäen linnun vapaaksi. Vapaaksi valvomatta jättäminen voi tulla kyseeseen joillain papukaijoilla lyhyen hetken ajaksi. Oven avaaminen vierailijalle/koputtelijalle, tupakkatauko, postilaatikolla käyminen tai lyhyt kauppareissu lähikaupassa voivat olla syy olla laittamatta lintua häkkiin, vaikka ulko-ovi käy auki. Tämä voi päteä myös parvekkeen oveen esimerkiksi silloin, jos omistaja käy parvekkeella tupakalla, tai avaamassa/sulkemassa parvekkeen lasituksia ilmanvaihdollisista syistä. Myös verkottomien tuuletusikkunoiden käyttö voi olla riski. Riskit ovat suuremmat useamman ihmisen taloudessa, jossa ovien käyttäjä ei välttämättä tiedä lintujen olevan vapaana.

Kannattaa siis pohtia omaa käyttäytymistä ja tapoja arjessa, onko niissä jotain korjattavaa linnun karkaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Tässä muutamia yleisimpiä: 

Parveketta ei ole lasitettu tai verkotettu, mutta siellä kuitenkin käydään välillä. Näitä käymisiä voivat olla esim. arkiset tupakkatauot tai vähemmän arkiset reissut parvekkeelle hakemaan tavaroita tai kesäisin ruokailemaan. Missä lintu on tällöin, kun parvekkeen ovea availlaan, onhan parvekkeen ovelta suora yhteys ulkoilmaan, ilman laseja tai verkotusta edes hidastamassa? Joillain harrastajilla voi olla parvekkeen oven edessä normaalit verhot tai hyönteisverhot, mutta jos niiden rakosesta mahtuu ihminen, mahtuu siitä myös lintu. Tietenkin verho voi jonkin verran estää lintua karkaamasta, kun ovi ei ole selällään huoneeseen joka kerta. Itse suosittelisin tässä tapauksessa parvekkeen lasitusta tai verkottamista. Esimerkiksi FB-ryhmässä Kissatarhat ja parvekeverkot - turvallinen hyvä elämä lemmikeillemme on paljon vinkkejä, miten verkottaa parveke myös vuokra-asunnossa. Ilman lasitusta vai verkotusta parvekkeelle kulku on hankalaa linnun ollessa vapaana, jos lintu on vapaana samassa tilassa, missä parvekkeen ovi on. Tällöin tulisi aina huolehtia, että lintu on häkissä tai huolella suljetun oven takana eri huoneessa ennen kuin parvekkeen ovea avataan edes rakoselleen. Tämä voi olla liikaa vaadittu varsinkin siinä tapauksessa, jos omistajalla on tarve käydä parvekkeella useamman kerran päivässä, eikä lintu palaa sujuvasti häkkiin pyynnöstä. Esimerkiksi ulkohäkeissä on usein verkotettu eteinen joka toimii ilmalukon sijaan, ja tällaista voisi harkita myös parvekkeen oven eteen.

Asunnossa ei ole eteistä/tuulikaappia ja käynti on suoraan ulos. Ulko-ovella on yleensä enemmän käyttöä kuin parvekkeen ovella, ja ulko-oven käyttö on arjen kannalta oleellista. Joissain asunnoissa ei ole erikseen eteistä tai edes tuulikaappia, vaan olohuonekin voi olla yhteydessä ulko-oven kautta suoraan ulkoilmaan. Moni harrastaja siis kulkee tällaisesta ovesta päivittäin, luottaen siihen että lintu ei ole ollut aiemminkaan kiinnostunut karkaamisesta, tai se ei tykkää oleilla lähellä ulko-ovea. Tämä on vaarallinen harhaluulo! Hieman turvaa tuo se, jos lintu pääsee karatessaan vain rappukäytävään, mutta jos rappukäytävästäkin on samasta kerroksesta käynti ulos, ei rappukäytävään tulisi luottaa linnun karkaamisen ehkäisyyn (vaikka todennäköisyys sille, että lintu osaisi vieraassa tilassa singahtaa juuri sattumalta avoinna olevasta rapun ovesta ulos on pieni, se on olemassa). Jälleen verhosysteemit ovat tyhjää parempi, mutta itse tekisin jotain jämerämpiä ratkaisuja. Voisiko johonkin oviaukkoon tai käytävään rakentaa verkko-oven, jossa on ihmiselle helppokäyttöinen lukko (esim. vain jämäkkä magneetti) ja jousi, joka sulkee oven automaattisesti. Ulko-ovi ja tämä verkko-ovi eivät olisi koskaan samaan aikaan auki, muodostaen ilmalukkomaisen kulun ulko-ovesta. Jos ihmisiä asuu taloudessa useampia, ei voi luottaa siihen, että lintu voitaisi aina oven käytön ajaksi viedä eri huoneeseen. Käytettävien menetelmien linnun karkaamisen ehkäisemiseksi tulisi olla sellaisia, että vahinkoja ei pääse käymään, ja myös yllättävät vieraat osaisivat toimia oikein, linnun karkaamisen ehkäisten.  

Ovien ja ikkunoiden huoleton käyttö arjessa altistaa linnun karkaamiselle. Paras on muokata arkea, toimintatapoja ja teknisiä ratkaisuja niin, että todennäköisyys vahingon sattumiselle on mahdollisimman pieni.

Lasitetun parvekkeen laseja tai ulko-ovea pidetään välillä auki/raollaan tuuletuksen vuoksi. Tuuletuksen vuoksi lasitetun parvekkeen laseja on välillä ehkä tarpeen avata, jotta parveke tuulettuu, vaikka itse asuntoa ei olisi näin tarkoitus tuulettaa. Joskus asuntoakin tuuletetaan ovi raollaan tai auki. Näissä tapauksissa linnun tulisi olla aina häkissä tai eri huoneessa suljetun oven takana. Kuten aiemmin sanoin, linnulla ei tulisi koskaan olla suoraa yhteyttä ulkoilmaan. Karkausalttiin tuulettamisen ottaminen tavaksi on kuitenkin vaarallista. Ajatusvirhe, unohdus tai toisen perheenjäsenen toimet voivat johtaa tilanteeseen, jossa lintu on vapaana tilassa, josta on suora käynti ulos. Tuulettamiseen kannattaa hankkia keinoja, joiden avulla taataan linnun turvallisuus. Tuuletusikkunoihin verkon asentaminen on helppoa, ja usein parvekkeenkin kokonaisvaltainen tai lasitetun parvekkeen osittainen verkottaminen onnistuu. Ulko-oven tuulettamisen kanssa verkosta tehty tuulikaappi on avuksi.

Tuuletusikkunoita ei ole verkotettu, koska on tapana tuulettaa vain linnun ollessa häkissä. Tässä on katastrofin ainekset, sillä jokaisella tapahtuu unohduksia, tai useamman ihmisen taloudessa on mahdollisuus myös väärinymmärryksille tuuletuksen ja linnun olinpaikan suhteen. Ikkunoiden verkottaminen on kohtuullisen helppoa, sillä voi ehkäistä kohtalokkaan karkureissun. Jo pelkkä hyttysverkko ehkäisee äkillisen karkaamisen, vaikka pidemmällä aikavälillä myös pieni lintu saa reiän verkkoon. Itse en luottaisi siihen, että ikkunaa on pidetty aina niin vähän raollaan, ettei isompi lintu voi mahtua karkaamaan, ellei ikkuna ole fyysisesti sellainen, ettei sitä ilman työkaluja saa enempää auki. Lukitus voi pettää tai ikkunan voi kesähelteellä avata omatoiminen vieras. 

Linnun ulkoaviaariossa ei ole eteistä/ilmalukkoa. Jos linnulla on ulkohäkki, johon lintu kuljetetaan häkissä tai valjaissa (toivottavasti kukaan ei kuljeta vapaalentoon kouluttamatonta lintua edes lyhyttä matkaa ilman turvavälineitä), saattaa olla houkutus rakentaa häkki ilman eteistä tai ilmalukkoa. Tällä voi säästää materiaalikustannuksissa ja tarjota linnulle hieman enemmän tilaa ulkohäkissä. Linnun saaminen häkkiin ja takaisin on kuitenkin jatkuva karkaamisen riski, jos ovea joutuu availemaan niin paljon, että ihminenkin ovesta mahtuu. Vaikka lintu olisi yleensä passiivinen eikä pyrkisi pakenemaan, voi yksikin säikähdys saada sen säntäämään rakosesta maailmalle. Tämän takia suosittelen aina ulkohäkkejä, joissa on eteinen, tai joihin lintu voi kulkea sisältä. On myös täysin OK, jos lintu nauttii aurinkokylpynsä kuljetettavan kokoisessa, turvallisessa matkahäkissä. 

Ulkoaviaariossa tulisi aina olla eteinen tai kulku suoraan turvallisesta sisätilasta, ilman nopean ja arvaamattoman linnun karkaamismahdollisuutta. Ulkoilu kannettavassa, turvallisessa kuljetushäkissä on myös hyvä vaihtoehto.

Tässä muutamia arjen ongelmakohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin vahinko tapahtuu. Ylimielisyyteen ei kannata alkaa, sillä vahinko ei tule kello kaulassa, ja se voi tapahtua jokaiselle!

Lue myös artikkeli: Miksi lintu karkaa? Kaijuli ry:n nettisivuilta. 

Kommentit