Mitä lajia rosellani on?

Suomessa ei ole kovin montaa rosellalajia lemmikkinä, mutta kaksi yleisintä, valkokurkkurosella ja punarosella, voivat joskus mennä sekaisin. 

Suomessa lemmikkinä tietääkseni esiintyvät rosellalajit ovat:

  • valkokurkkurosella
  • punarosella (ja sen alalajiksi nykyään laskettava keltarosella)
  • vaalearosella (ent. valjurosella)
  • keltakurkkurosella

Muita rosellalajeja ovat

  • suomurosella
  • tasmanianrosella
  • adelaidenrosella (joka lasketaan nykyään punarosellan alalajiksi)
Kaikki rosella-lajit kuuluvat CITES II/B -liitteeseen, johon kuuluvilla lajeilla on kaupanteon (myynti, osto, pesitys, kaupallinen esilläpito) oltava alkuperätodistus, jossa pitäisi lukea laji. Tämä koskee myös hybridejä. Jos linnulla ei ole alkuperätodistusta, sitä ei saa myydä, ostaa, pesittää eikä pitää kaupallisesti esillä. 

Valkokurkkurosella on pienempi kuin punarosella (molemmat yleisimpiä rosellalajeja, valkokurkkurosella ehkä kaikkein yleisin). Valkokurkkurosellalla on nimensä mukaisesti valkoinen kurkku. Muuten lintu on yleensä jokseenkin punaisen sävyinen, ainakin Suomessa esiintyvissä värimuunnoksissa. 

Villivärinen valkokurkkurosella: valkoinen kurkkulappu, punainen pää ja rinta, mutta keltainen vatsa, siipien suomukuvio on keltainen mustalla pohjalla.



Valkokurkkurosellan värimuunnoksia, joihin voi törmätä myös Suomessa. Kaneli: haalistaa etenkin siiven värit haaleammiksi (kuvassa opaliini-kaneli). Opaliini värittää keltaisen suomukuvion ja alavatsan punaiseksi, mutta punarosellasta poiketen kurkkulappu on yhä valkoinen. Lutino: poistaa kaikki tummat pigmentit (kuvassa lutino-opaliini ja rubino, koska suomukuviot näkyvät punaisena). Lisää värimuunnoksia on runsaasti ulkomailla.



Villivärinen punarosella. Suomessa en ole törmännyt vielä muihin värimuunnoksiin, mutta Euroopassa lajista on jo hyvin runsaasti erilaisia värimuunnoksia, niistä eräs tämän merkinnän lopulla.

Nykyään punarosellan alalajeiksi luettavat adelaidenrosella ja keltarosella. Adelaidenrosella on tietääksenin lintuharrastuksessa hyvin harvinainen. Keltarosellaa on jonkin verran ja Suomessakin olen siihen törmännyt.


Valkokurkkurosellan ja punarosellan hybridillä on molempien lajien piirteitä: paras tuntomerkki on kurkkulapun väri: se ei ole valkoinen (kuten valkokurkkurosellalla) eikä tummansininen (kuten punarosellalla), vaan hailakan sininen.

Suomessa harvinainen, mutta erittäin kaunis ja hyvin itsensä näköinen vaalearosella (ent. valjurosella). Ei Suomessa tiettävästi värimuunnoksia.


Suomessa erittäin harvinainen keltakurkkurosella, ei tiettävästi värimuunnoksia.
Kuva: Wikipedia / Flickr.com / Avia55, CC BY 2.0

Vielä viimeinen herkku: Punarosellan värimuunnos kuvattuna Alankomaiden lintumessuilla. Tämän yksilön lajin tunnisti paremmin livenä, koska punarosella on selvästi yleisistä roselloista kookkain, ja joskus lintumessuilla lintujen lajit on myös merkitty häkkeihin.

Kommentit