Papukaijatemppuihin inspiraatiota sirkuksesta

Monia älykkäiden ja touhukkaiden lintujen omistajia harmittaa, kun he eivät välttämättä keksi enää perustemppujen lisäksi opetettavia temppuja linnuilleen. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen! Vain omistajan kekseliäisyys ja viitseliäisyys on esteenä, sillä lintujen pääkoppa ei noin vain täytykään. Ideoita myös Kaijulien forumille kirjoittamastani aiheesta Temppuja linnuille sekä blogistani Temppuja eläimille: esine toisen luokse

Inspiraatiota temppuihin voi hakea lähes mistä vain. Tässä merkinnässä haen inspiraatiota sirkuksesta! 

Sirkustemppuihin paras lintu on lintu, joka on aktiivinen ja näppärä, mielellään kiipeilevä ja roikkuva ja myös selällään viihtyvä laji. Esimerkiksi neitokakadut eivät yleensä hyvin kesyinäkään viihdy selällään, kyljellään tai kosketeltavana. Ne eivät myöskään muiden pieninokkaisten ja pitkäsiipisten papukaijojen tapaan yleensä kiipeile tai roiku niin paljon tai mielellään, ja esim. neitokakadun opettaminen roikkumaan nokalla jalat ilmassa on todellinen haaste, mutta joka onnistuu lähes luonnostaan joltain kiipeilyä rakastavalta lajilta.

En nyt kuitenkaan ala välttämättä neuvomaan, mitkä lajit sopivat tai eivät sovi lintujen "sirkuskouluun", sillä jokaisella linnulla on potentiaalia! Samoin jonkin yleisesti kiipeilevän, roikkuvan ja selällään makoilevan lajin kaikki yksilöt eivät ole samanlaisia. Tunne siis oma lintusi, ja keskity treenaamaan temppuja, joihin linnun laji, fysiikka ja luonne sopivat. Kouluttamisen tulisi aina olla linnullekin kivaa, ja tapahtua positiivisin metodein, ilman pakottamista. Osa tempuista sopii myös linnuille, jotka eivät ole välttämättä käsikesyjä (eli eivät mielellään/ollenkaan nouse kädelle), kunhan ne uskaltavat muutoin olla rentona ihmisen seurassa ja ottaa palkkioita kädeltä tai lusikasta.

Valitettavasti joudun käyttämään osittain esimerkkivideoina myös oikeita sirkuslintuja, joiden kohtelu ei välttämättä ole ollut kovin hyvää. Keskitytään siis lopputulokseen esimerkin omaisesti, mutta yritetään itse saavuttaa se lintua tökkimättä, säikyttelemättä, häätämättä ja pelottelematta!

Huomiona vielä, etten itse kannata eläinten käyttöä sirkuksissa. Kaikki esiteltävät temput on kuitenkin mahdollista opettaa myös täysin positiivisin keinoin. Kotilemmikistä ei ole tarkoitus tehdä sirkuseläintä, vaan jokainen lintu on arvokas sellaisenaan, vaikka ne eivät osaisi ainuttakaan temppua. Temppujen opettelu on kuitenkin hyvää aivojumppaa sekä linnulle että kouluttajalle, ja yhdessä positiivisessa mielessä puuhaaminen sekä ehkäisee tylsyyttä, että vahvistaa linnun ja ihmisen sidettä. Temppuja voi esittää ihan vain kotonakin, tai jos lisähaastetta haluaa, myös jossain turvallisessa sisätilassa yleisölle. Katso Onko temppu koskaan valmis? -merkinnästä temppujen lisätreenauksesta. 

Esiteltävät temput eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, esim. vaikeusjärjestyksessä.

Sisääntulo:
Kotona tapahtuvan "sirkusesityksen" sisääntulo voisi tapahtua niin, että linnuille on varattu omat paikkansa olohuoneesta, eli esiintymislavalta. Linnut eivät kuitenkaan ole vielä paikalla, vaan lentävät esim. nurkan takaa tai eri huoneesta omille paikoilleen, kun ihminen sanoo jonkin tietyn sanan. Paikat voivat olla ennalta määrätyt orret, tai vaikka ihmisen kohotetut kädet. 

Opeteltava temppu: Eri huoneeseen jääminen, eri huoneessa merkin odottaminen, merkin noudattaminen mahdollisimman nopeasti ja tarkasti (reaktioaika), oikeaan paikkaan lentäminen eri huoneesta/näköesteen takaa, oikeaan paikkaan laskeutuminen ja siihen jääminen. 

Lisämaustetta: Lintu tekee jonkin pienen tempun saapuessaan, esim. jää paikoilleen siivet levitettyinä tai jalalla heiluttaen kuin yleisöä tervehtien.

Kokoon katsomatta lintujen siipien levitys on hieno temppu. Kuva: Flickr.com / John Vetterli, CC BY-SA 2.0

Keinussa roikkuminen:
Lintu osaa sirkusakrobaattien tapaa roikkua keinusta (en tiedä mikä sirkustermi tälle on). Ensin paikallaan olevassa tai liikkuvassa keinussa istuen normaalisti, sitten pää alaspäin roikkuen, ja vaihtaen asentoa niin että lintu roikkuu nokallaan jalat ilmassa, lopulta ihminen voisi "napata" linnun jaloista ja lintu päästää samaan aikaan irti nokallaan. Toinen tapa irrottaa voisi olla, että lintu roikkuu pää alaspäin ja päästää keinun "huippukohdassa" jaloillaan irti ja pudottautuu lentoon lentäen tiettyyn paikkaan.

Lipun nosto:
Lintu osaa narusta hilaamalla nostaa aiheeseen liittyvän lipun salkoon. Esimerkkivideo.

Agility:
Lintu osaa lintumaiseen tapaan suorittaa erilaisia esteitä. Esimerkiksi kävellä tunnelista, ja haasteen lisäämiseksi tunneli voi ensin olla aseteltu pystyyn ja linnun pitää kellistää se ennen kuin siitä voi kävellä. Esimerkkivideo tunnelikävelystä. Toinen voisi olla lintujen estehyppy, jonka voi toteuttaa useilla eri tavoin. Lintu voi hyppiä matkan vain esteiden päältä toisen päälle, tai se voi laskeutua välillä maahan. Lisähaastetta saa, jos linnun pitää jokaisen esteen päällä tehdä lisäksi jokin lisätemppu. Esimerkkivideo, jossa ara tekee kiepin jokaisen esteen päällä. Agilityradalle voi kuulua myös vaikkapa kiikkulauta, ja muutakin mallia voi ottaa koirien agilitysuorituksista ja tehdä omalle linnulleen sopiva rata.

Äänet:
Lintu osaa sanoa pyynnöstä erilaisia ääniä, linnun omat matkimis- tai ääntelytaidot huomioiden. Esimerkkivideo: harmaapapukaijan laaja äänivarasto esityksessä. Lintu voi matkia pyynnöstä vain joitain ääniä tai sanoja kuten videossa, tai sitten opittujen äänien ympärille voi rakentaa stand up -komiikan tyyppistä showta. 

Vuoropuhelu:
Myös puhumattoman linnun eleiden ympärille voi rakentaa vuoropuheluun pohjaavan komiikkaan nojaavan shown. Lintu voi osata esimerkiksi nöykyttää suostumuksen merkiksi ja pudistaa päätään kiellon merkiksi, ja ihminen kyselee linnulta erilaisia hauskoja kysymyksiä. Tässä omistajan mielikuvitus todella pääsee lentoon, jotta osuudesta saa toimivan. Temppuna on linnun nyökyttely tai pään pudistelu sellaisista käskyistä, jotka eivät erotu yleisölle huomattavasti, vaan jotka voi joko sujauttaa keskustelun lomaan (puhutut käskyt) tai esittää linnulle vaivihkaa käsin yleisön niihin kiinnittämättä huomiota.

Lip sync:
Vielä edellisiin liittyvänä, papukaijan voi myös opettaa availemaan nokkaansa puheen tai laulun tahdissa. Tätä on käytetty esimerkiksi mainoksissa ja elokuvissa, joissa lintu oikeasti availee vain nokkaansa, ja päälle dubataan ihmisen puhe. Esimerkkivideolla upea näyte merileijonan esityksestä musiikkikappaleen tahtiin (katso ohjaajan käsimerkkejä). Toisella esimerkkivideolla kani vetämässä standuppia.

Onnenpelit:
Kolme kuppia ja pallo on yleinen onnenpeli turistirysistä. Pallo laitetaan yhden kupin alle, sekoitetaan, ja linnun on löydettävä se kuppi, jossa pallo on. Kekseliäis kertoja saa hauskan tarinan aikaan, vaikkei lintu osuisikaan oikeaan. Osa linnuista osaa seurata palloa oikein, osa taas välttämättä ei. Lintujen näkö on tarkka, joten ihan pienikin merkki riittää osalle linnuista merkiksi oikeasta kupista. Myös huijauskeinoja voi käyttää: jokaisen kupin alla on pallo, vaikka vain yhden alle se näkyvästi laitetaan.

Linnulle voi myös näennäisesti opettaa korttitemppuja: taitavan korttipelaajan kanssa ei ole väliksi, minkä kortin lintu valitsee, sillä taito on ihmisessä, ei linnussa. Linnun on kuitenkin osattava valita kortti ja vetää se pakasta jyrsimättä sitä, ja malttaa luopua siitä tempun edetessä.

Show'n vuoksi linnulle voi myös opettaa pienestä vihjeestä tapahtuvaa "ilon tanssia", kun se onnistuu onnenpeleissä.

Kolme kuppia ja pallo. Kuppien päällä on pienet lenkit, joista linnun on helppo nostaa muutoin sileitä kuppeja. Kuva: Flickr.com /  Moni Sertel, CC BY-SA 2.0


Renkaan läpi lentäminen:
Lintu osaa lentää renkaan läpi. Isoille linnuille hularengas on hyvä, pienemmille se voi olla hieman pienempi. Yksi rengas riittää, mutta renkaita voi olla myös useampi. Esimerkkivideo yhdellä renkaalla. Esimerkkivideo useammalla renkaalla. Useampaa rengasta käytettäessä on huomioitava, että renkaiden on oltava joko niin isoja, että lintu mahtuu lentämään niistä siivet kokonaan levitettynä, tai että renkaiden välillä on riittävän paljon tilaa, että lintu voi pitää vauhtinsa yllä. Lintu voi lentää myös käsistä tehdyn renkaan läpi, tämä sopii tosin vain pienemmille tai erittäin taidokkaasti lentäville linnuille. Esimerkkivideo.

Esine toisen luokse:
Kunhan lintu oppii kantamaan esineitä ja asettamaan ne tiettyyn paikkaan temppukohtaisesti, avataan aarrearkku, joka sisältää lähes loputtoman määrän erilaisia temppuja. Jokainen on toki opetettava erikseen. Jos lintu hallitsee perusaskeleet, seuraava on aina helpompi.

Näihin temppuihin voivat sisältyä mm. neljän suora -pelin pelaaminen, postin hakeminen, roskien kerääminen, pyykkääminen, pöydän kattaminen ja renkaiden kasaaminen tolppaan.

Samaan sarjaan menevät myös monet urheilulajit: koripallo, jalkapallo, pingis, golf ja keilaus.

Koripalloa. Kuva: Flickr.com / Dave Pape, CC BY 2.0

Samoin hienompana temppuna esimerkiki maalaaminen, jossa lintu käytännössä vie pensselin tyhjän taulun luokse.

Katso koko lista merkinnästä: Temppuja eläimille: esine toisen luokse


Kuperkeikat tai kieriminen:
Lintu osaa tehdä kuperkeikan laittamalla päänsä jalkojen välistä ja kierähtämällä takaisin pystyyn (tai selälleen). Usein täydellinen kuperkeikka ei onnistu pyrstön vuoksi, jolloin selälleen jääminen on myös kiva temppu. Kieriessä lintu kierii kuten koira kylkensä kautta. Nämä temput eivät luonnistu useinkaan lajeilta, jotka eivät pidä muuten selällään köllöttelystä, esimerkiksi neitokakadulle tai undulaatille tällaisen tempun opettaminen on todella haastavaa.

Baton-kepin pyörittäminen:
Lintu osaa maata selällään, ja pyöritellä jaloillaan baton-keppiä (baton twirling) jatkuvassa ympärimenevässä liikkeessä. Esimerkkivideo.

Renkaan sisällä pyöriminen:
Lintu osaa pidellä nokallaan ja jaloillaan tiukasti kiinni sen koolle sopivasta, linnulle turvalliseksi tehdystä "rullasta", kun rulla pyörii 360 astetta. Esimerkkivideo, jossa toinen lintu pyörittää rullaa kävellen sen päällä. (Huom, hyvin fyysinen ja vaativa temppu, ei sovi kaikille lajeille, ja rulla pitää valmistaa huolella, turvallisuudesta huolehtien.)

Tasapainottelu tai kävely esineen päällä:
Lintu voi joko tasapainotella vain paikoillaan jonkin esineen, esim. pallon päällä. Ylemmässä esimerkissä renkaan pyörittäminen onnistuu myös ilman, että renkaan sisällä on toinen lintu. Esimerkkivideo linnuista koripallojen päällä, esimerkkivideo linnusta tasapainolaudan päällä, lintu tasapainottelee rullan päällä kävellen.

Kiepit takaperin:
Melko uniikki temppu, jossa lintu laskeutuu kokoonsa suhteutetut sopivan kokoiset tikkaat tapaperin kiepein. Esimerkkivideo.

Skeittaus, rullaluistelu, pyöräily ja potkulautailu:
Näihin myydään jo valmiiksi joillekin lajeille sopivia välineitä. Niitä voi myös tehdä itse.

Molukkienkakadu pyöräilee. Pyörän kannattaa olla kolmipyörä tai siinä on oltava apurattaat.

Temppujen yleistäminen:
Linnut ovat yleensä melko hermostuneita otuksia, ja temput, jotka lintu osaa sujuvasti kotona vain kotiväen ollessa paikalla, eivät välttämättä suju lainkaan, jos olosuhteet muuttuvat. Yhdenkin vieraan lisääminen saattaa saada linnut "unohtamaan" temput, puhumattakaan isommasta yleisöstä. Samoin lintujen temputtaminen saattaa olla hyvin paikkasidonnaista, kuten millä tahansa eläimellä: se, että temppu sujuu tutussa ja turvallisessa ympäristössä kotona, ei tarkoita, että se sujuisi naapurissa tai esittelytilaisuudessa. Osasi lintu sitten temppuja yhden tai sata, niihinkin voi aina kouluttaa lisää varmuutta muuttelemalla olosuhteita! Lisäämällä vähitellen yleisöä, ja kouluttamalla lintua eri paikoissa, ensin rauhallisemmissa ja sitten yhdistämällä vieraita paikkoja ja vierasta yleisöä. Tällöin jo yhdenkin tempun linnulla on omistajalla pitkä tie edessään, että lintu suorittaisi sen ainokaisen temppunsa luotettavasti kaikenlaisissa tilanteissa.

Esitysvideoita:
Tässä muutamia videoita, joissa linnut esiintyvät "työkseen." Kannattaa huomioida lintujen koulutustapa, ja jättää omassa koulutuksessa pakottavat keinot pois.
- Papukaijaesitys Kiinassa
- Venäläinen papukaijaesitys sirkuksessa
- Norman Barrettin undulaatit
- Papukaijaesitys Las Vegasissa
- Loro Parque papukaijaesitys

Blogissa ja netissä
- Katso vielä inspiraatiota temppuihin Kaijuli-foorumille kirjoittamastani listasta: Temppuja linnuille. Lähes mistä tahansa tempusta on sirkustempuksi! :)

Kommentit