Viisaat tanimbarinkakadut

Kuva: Erich Hauptmann, CC BY-SA 2.0
(Huomaa, että julkaisupäivämäärästä huolimatta tämä on päivittyvä julkaisu.)

Tanimbarinkakadu on "isoista" kakaduista yksi pienimmistä noin 32 sentin pituudellaan ja 300 gramman painollaan. Se ei ole lemmikkinä kovin yleinen, vaikka sitä Suomestakin löytyy. Lemmikkikauppaa rajoittaa myös se, että laji kuuluu CITES I/A-liitteeseen. Suomessakin tanimbarinkakaduja ostaessa, myydessä tai pesittäessä niillä on oltava alkuperätodistuksen lisäksi EU-todistus.

En ole täysin varma, miksi esimerkiksi University of Veterinary Medicine- ja University of Oxford -yliopistoissa tutkitaan juuri tanimbarinkakaduja ja niiden älykkyyttä. Onko laji ollut vain helposti saatavilla tutkimuksiin, vai onko sen valinnassa ollut jokin syy, esimerkiksi onko laji menestynyt aiemmin hyvin älykkyystutkimuksissa. Fakta kuitenkin on, että tanimbarinkakadujen älykkyyttä ja näppäryyttä tutkitaan!

Tanimbarinkakadut ovat osoittaneet kykynsä käyttää ja valmistaa työkaluja: ne osaavat esimerkiksi jyrsiä häkin puukehikosta irti pitkän säleen, jolla ne voivat tavoitella verkon ulkopuolelle jätettyä pähkinää. Samoin tikkumaisen työkalun valmistaminen onnistuu pureskelemalla pahvin palasesta kapean suikaleen. Vuonna 2021 on myös havaittu, että ne osaavat valmistaa erilaisia työkaluja erilaisiin tarkoituksiin hankalien hedelmien syömistä helpottaakseen: kiilamaiset, veitsimäiset ja lusikkamaiset työkalut ovat käytössä eri tavoin saman hedelmän työstämisessä. Vuonna 2023 erilaisten työkalujen käyttöä tavoitteen saavuttamiseen tutkittiin lisää: lintujen tehtävänä oli puhkaista esteenä oleva kalvo jäykällä, terävällä mutta lyhyellä työkalulla, ja käyttää pitkää mutta lötkömpää työkalua pähkinän pudottamiseen aukosta. Väärin päin tai väärässä järjestyksessä työkalujen käyttö ei olisi tuottanut mitään tulosta. Vuonna 2022 havaittiin, että tanimbarinkakadut osasivat hyödyntää golfin periaatetta ja kahta erilaista työkalua herkkupalan saamisessa: ne osasivat tökkiä vierivää kuulaa kepillä, jotta kuula tönäisisi herkun tasolta linnun ulottuviin. Pelkällä kepillä herkkuun ei yltänyt. 

Tanimbarinkakadut myös tutkitusti suoriutuvat ns. "vaahtokarkkikokeesta." Koe on yleensä suoritettu lapsille, joille annetaan vaahtokarkki ja kehotus: jos maltat odottaa X ajan verran ja olla syömättä ensimmäistä karkkia, saat toisen vaahtokarkin lisäksi. Tietyn ikäiset ja/tai kärsimättömät lapset eivät malta odottaa, vaan käyvät heti tai pian herkun kimppuun, menettäen samalla mahdollisuuden ansaita lisää. Tanimbarinkakadut malttavat olla syömättä maapähkinää, jos ne tietävät, että odotuksen päätteeksi ne saavat vaihtokaupassa maukkaamman cashew-pähkinän.

Eräässä kokeessa tanimbarinkakadut olivat testiryhmästä uteliaimpia kea-papukaijojen ohella kokeilemaan erilaisia esineyhdistelmiä ruoanhankintatilanteiden ulkopuolella. Tutkimuksessa oli mukana myös harmaapapukaijoja, palmukakaduja, amatsoneja sekä patagonianaratteja. Keat ja tanimbarinkakadut loistivat, vaikka niiden tulokset eivät olleet kaikissa tehtävissä samanlaisia. Tulee kuitenkin muistaa, ettei älykkyys ole pelkkää uteliaisuutta: ehkäpä älykkäänä pidettyä harmaapapukaijaa tällaiset tehtävät eivät vain kiinnostaneet. Vertailussa ei myöskään ollut mukana muita tavanomaisia lemmikkikakaduja, kuten valko- tai ruusukakaduja, eikä täten tietoa siitä, kuinka pienemmän tanimbarinkakadun älykkyys vertautuu juuri muihin kakaduihin.

Tanimbarinkakadut osaavat myös laittaa esineitä oikean muotoisiin reikiin paremmin kuin vauvat tai apinat. Vauvat osaavat laittaa pallon reiästä noin vuoden iässä, mutta vasta kaksivuotiaana niillä on tarpeeksi älyä ja tarkkuutta, että ne saavat kuution menemään neliön muotoisestä reiästä. Kakadut osasivat laittaa rei'istä sisään onnistuneesti myös epäsymmetrisiä palikoita.

Ihan kaikkeen tanimbarinkakadutkaan eivät nykytesteissä yltäneet. Niillä ja kea-papukaijoilla tutkittiin itsensä tunnistamista peilikuvasta. Ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet siltä, että ne huomaisivat tuijottelevansa itseään peilin kautta. 

Tanimbarinkakadut loistavat testeissä. Lemmikkinä niiden älykkyys tekee niistä haastavan elätin: tylsässä ympäristössä kakadu keksii oman tekemisensä, joka voi olla omistajalle epämieluisaa. Utelias lintu saattaa turhautua, jos sillä ei ole tarpeeksi tekemistä nokkelalle pääkopalle ja näppärälle nokalle. Tanimbarinkakadu on ihana laji, joka älykkyydellään alleviivaa, että papukaijan ei tarvitse olla iso, värikäs tai puhelias ollakseen fiksu!

Tanimbarinkakadut ovat haastavia lemmikkejä älynsä vuoksi.
Kuva: Erich Hauptmann, CC BY-SA 2.0


Lähteet ja lisäluettavaa:
Skilful cockatoos filmed making the same tool from different materials
Doing business with a parrot: Goffin cockatoos trade with nuts in an exchange experiment
Unrewarded Object Combinations in Captive Parrots
Tricky Cockatoos Match Shapes Better Than Primates
No evidence of mirror self-recognition in keas and Goffin’s cockatoos
Wild cockatoos make their own cutlery sets
Watch amazing video of cockatoos that learn to play 'golf'
- Flexible tool set transport in Goffin’s cockatoos

Kommentit